Nieuws Onderzoek naar zorg in de eigen leefomgeving bij verslaving

23 maart 2023

Het Radboudumc start samen met onder meer Universiteit Twente een onderzoek naar monitoring en interventie op afstand bij het ontwennen van verslavende middelen. Arnt Schellekens ontvangt samen met verschillende partners een NWO-subsidie voor onderzoek naar zorg in de eigen leefomgeving. 

Ontgiften, of ontwennen, van middelengebruik is een belangrijke stap in herstel van verslaving. Patiënten doen dat het liefst in hun eigen leefomgeving. Om dat veilig en comfortabel te doen is intensieve monitoring nodig om snel in te grijpen bij dreigende ontwenningsverschijnselen. Het project Detox@Home ondersteunt dit met een digitaal platform voor zelfrapportage, telemonitoring van ontwenning, communicatie met behandelaars, en eHealth interventies.  

Hoogleraar Verslaving en Psychiatrie Arnt Schellekens gaat samen met onder andere psychiater Joanneke van der Nagel (UT/Tactus) onderzoeken wat patiënten en behandelaars belangrijk vinden tijdens ontgifting. De partners bouwen een digitaal platform en testen dat in de praktijk. De groep waarin vertegenwoordigers van patiënten, behandelaars, onderzoekers, zorgverzekeraar en een technologiebedrijf deelnemen, maakt zo ontgifting in de eigen omgeving efficiënt, veilig en toegankelijk. 

Zorg in de eigen leefomgeving

Zes consortia ontvangen financiering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO voor onderzoek naar zorg in de eigen leefomgeving. Met de steeds groter wordende druk op de zorg staan we voor een grote maatschappelijke uitdaging. Eén van de oplossingen is zorgen dat mensen langer in goede gezondheid leven, met meer eigen regie en met behulp van technologie. Doel van de call ‘Zorg in eigen leefomgeving’ is bijdragen aan de gezondheid en zelfredzaamheid van burgers én deze te bevorderen en behouden.

Over dit project

  • Titel: Detox@home: remote monitoring and intervention during detoxification from addictive substances 
  • Mede-aanvragers: Universiteit Twente, Hogeschool Saxion. 
  • Cofinanciers: Nijmegen Institute for Scientist Practitioners in Addiction, Menzis Zorgverzekeraar N.V., Nedap N.V., Tactus addiction care, Iriszorg, Novadic-Kentron. 
  • Samenwerkingspartners: Intact, Stichting Het Zwarte Gat, Mondriaan verslavingszorg. 
  • Bedrag: 1,8 miljoen euro.

Deze studie start op dit moment nog niet, maar gaat de ontwikkelfase in. Deelname aan het onderzoek of hiervoor aanmelden is om die reden nog niet mogelijk. 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet