Nieuws Subsidie voor studie naar bloedverdunners bij beroerte op jonge leeftijd

25 april 2024

Mensen die op jonge leeftijd een TIA of herseninfarct hebben doorgemaakt gebruiken vaak levenslang bloedverdunners, terwijl nooit onderzocht is of de voordelen hiervan opwegen tegen de nadelen, namelijk een verhoogd risico op bloedingen. Het Radboudumc start nu een groot onderzoek hiernaar en ontvangt hiervoor een ZonMw-subsidie van 1,9 miljoen euro.

Jaarlijks lopen in Nederland ongeveer 30.000 mensen een herseninfarct op en ruim 50.000 mensen een TIA. Van deze mensen is zo’n tien procent jong. Dat wil zeggen dat zij tussen de 18 en 49 jaar zijn op het moment dat ze een herseninfarct of TIA doormaken. Hierna moeten zij vaak levenslang bloedverdunners gebruiken. Het grootste nadeel van bloedverdunners is dat ze bloedingen kunnen veroorzaken. Voor jonge patiĆ«nten is nooit onderzocht of er voordelen zijn van levenslang gebruik van bloedverdunners en of deze voordelen opwegen tegen de nadelen.

Neurologen Frank-Erik de Leeuw en Edo Richard en neuroloog in opleiding Nina Hilkens starten nu een onderzoek in 28 centra in Nederland waarbij zij onderzoeken of het levenslang gebruik van deze bloedverdunners nodig is na een herseninfarct of TIA zonder aangetoonde oorzaak. Aan dit onderzoek kunnen mensen deelnemen die tussen de drie en tien jaar geleden een herseninfarct zonder bekende oorzaak doormaakten.

De Leeuw: ‘In dit onderzoek verdelen we de deelnemers door middel van loting over twee groepen. De ene groep stopt met het gebruik van bloedverdunners, de andere groep gaat door. We volgen deze deelnemers vijf jaar. We vergelijken het optreden van hart- en vaatziekten, bloedingen en de kwaliteit van leven tussen beide groepen.’ De verwachting is dat het risico op nieuw hart- en vaatziekten even groot is voor mensen die stoppen met het gebruik van bloedverdunners, terwijl zij minder ernstige bloedingen krijgen.

De Leeuw en Richard, beiden hoogleraar Neurologie, ontvangen voor dit omvangrijke onderzoek een subsidie van ZonMw in de ronde Goed Gebruik Geneesmiddelen, ter waarde van 1,9 miljoen euro.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet