Nieuws Radboudumc start kliniek voor behandeling met experimentele kankermedicijnen

4 februari 2024

Op 31 januari jl. startte het Radboudumc met een speciale kliniek voor patiënten met kanker waar reguliere behandelingen niet meer bij helpen. Ze krijgen er de nieuwste medicijnen, die nog experimenteel zijn.

Alle partijen betrokken bij de realisatie van deze speciale kliniek voor patiënten met alle vormen van kanker waar reguliere behandelingen niet meer bij helpen, droegen ook tijdens de officiële opening letterlijk 'hun steentje bij'.

Op deze manier wilde Carla van Herpen iedereen bedanken voor de steun aan de kliniek. Ook de Patientenadviesraad (PAR) was van de partij ‘Ik voel me als patiënt hier ‘écht gezien én gehoord. Dat is een groot goed.’ (foto)

Carla van Herpen, hoogleraar Rare Cancers (zeldzame kankers) en oncoloog: “We willen de middelen van morgen, vandaag al aanbieden. In principe komt elke patiënt voor wie de al bewezen middelen geen soelaas meer bieden ervoor in aanmerking. De patiënt moet wel fit zijn. Want zo'n behandeling is best intensief."

Fase 1 unit

In het Radboudumc lopen al vijftien studies naar nieuwe behandelmethoden tegen verschillende soorten kanker die nog in een vroege fase van onderzoek zitten, de zogeheten fase 1-studies. De medicijnen die daarbij worden gebruikt moeten dan nog getest worden op mensen. Patiënten met kanker die uitbehandeld zijn en voor wie geen bestaande behandeling meer is kunnen zich voor deze experimentele behandelingen opgeven. 
De kliniek voor experimentele kankermedicijnen, de Fase 1 Unit, is een samenwerking van verschillende afdelingen, waaronder Medische Oncologie, Longziekten, Hematologie, Nucleaire geneeskunde en de Ziekenhuisapotheek. Met de Fase I unitillen we een beter perspectief bieden aan de huidige en toekomstige oncologische patiënt in de regio.

Carla legt uit: “Binnen de nieuw op te zetten Fase I Kliniek krijgt een selecte groep patiënten het nieuwe middel toegediend. Dit wordt vaak gedaan met patiënten bij wie andere bestaande behandelingen niet meer werken of waarvoor geen andere behandelingen meer voorhanden zijn. We weten nu al dat veel patiënten daaraan mee willen werken. Helaas slaan de experimentele behandelingen maar bij een klein deel van onze patiënten aan. Maar de behandeling biedt hen wel hoop. Wat we ook merken is dat deze patiënten ook graag hiermee andere, toekomstige patiënten kunnen helpen. 

Van Herpen zet zich als specialist zeldzame kankers in om de overleving en de kwaliteit van leven voor patiënten met een weinig voorkomende kankersoort te verbeteren. Haar bijzondere aandacht heeft speekselklierkanker en hoofd-halskanker. Volgens Van Herpen zijn onderzoeken naar nieuwe methoden wezenlijk. “Toen ik zo'n 25 jaar geleden als arts startte, was er vooral chemotherapie. Daar zijn nu onder meer doelgerichte therapie en immunotherapie bijgekomen. Ik heb de laatste jaren voor het eerst patiënten die genezen zijn door immunotherapie, terwijl ze uitzaaiingen hadden van een zeldzame kankersoort. Dat was eerder niet zo."

 

(Bron: De Gelderlander)

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Vernieuwde AYA-lounge officieel geopend in Radboudumc  Een huiselijke plek waar jonge mensen met kanker elkaar kunnen ontmoeten

5 april 2024

De AYA-lounge voor jongvolwassenen met kanker is helemaal opgefleurd en opnieuw ingericht. Dankzij het Radboud Oncologie Fonds, sponsors en eigen medewerkers. Wethouder Grete Visser kwam de nieuwe lounge officieel openen met een van de AYA's.

lees meer

Verwijderd eierstokweefsel kankervrij terugplaatsen

20 februari 2024

Terugplaatsing van ingevroren eierstokweefsel bij vrouwen die kanker hebben overwonnen geeft een risico op terugkeer van diezelfde kanker. Lotte Eijkenboom onderzocht hoe dat risico is te elimineren door aanwezige kankercellen in eierstokweefsel te vernietigen zonder de eicellen te...

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet