Nieuws Renovatie Researchtoren en nieuwbouw CSA/CSD officieel van start

8 juli 2024

Op maandag 8 juli trapten we officieel de renovatie van de Researchtoren (Onderzoekstoren), de nieuwbouw van de Centrale Sterilisatie Afdeling, de Centrale Scopen Desinfectie, én de nieuwe ingang van deze gebouwen (foto) af. Deze bouwactiviteiten vinden plaats op het binnenterrein van onze campus, onder de huidige Researchtoren.

Mark Janssen, lid van de Raad van Bestuur, sloot een tijdscapsule waarin wensen van de huidige gebruikers voor de toekomstige gebruikers zijn verzegeld. Met deze handeling startte hij officieel de (ver)bouwactiviteiten. Deze tijdscapsule krijgt straks een mooie plek bij de nieuwe ingang van het gebouw.

 Mark Janssen verricht de openingshandeling voor de renovatie van de Researchtoren en nieuwbouw van de CSA/CSD.

Nieuwe ingang

Het ontwerp van de nieuwe ingang wordt een echte eyecatcher in het hart van het Radboudumc-terrein. Het krijgt een transparant en open karakter, een echte natuurlijke plek voor ontmoeting. Het ontwerp van de buitenruimte sluit hier naadloos op aan en krijgt ook hier veel zitjes en ruimte voor ontmoeting.

Onderzoeksruimten in de Researchtoren

Met de renovatie, bouw en herinrichting van de Researchtoren, werken we verder aan onze compacte campus. De ruimten in de Researchtoren worden grondig gerenoveerd, zoals bijvoorbeeld de onderzoekslaboratoria. Dit is nodig om de indeling van het gebouw en de ruimten af te stemmen op de huidige en toekomstige processen en eisen. Tegelijkertijd kunnen we direct een duurzaamheidsslag slaan. ‘We kijken niet alleen naar energiezuinige aspecten, maar ook naar de levensduur van het gebouw en het gebruik van energiebesparende technologieën. Zo komt er een nieuwe vliesgevel, die beter isoleert en minder warmte en kou doorlaat dan de huidige gevel. Daarnaast gaan we vele materialen zoals meubels, kapstokken en plafondplaten zoveel mogelijk hergebruiken,’ zegt Mark Cox, Directeur Bouwzaken.

Nieuwbouw voor afdelingen Centrale Sterilisatie en Centrale Scope Desinfectie 

Op de Centrale Sterilisatie Afdeling en de Centrale Scope Desinfectie (CSA/CSD) worden herbruikbare medische hulpmiddelen volgens de hoogste kwaliteitseisen gereinigd, gecontroleerd, samengesteld, verpakt, gesteriliseerd en weer vrijgegeven voor gebruik. Bij de nieuwbouw integreren we innovatieve technieken samen met aandacht voor duurzame inzetbaarheid van mensen en middelen. We focussen sterk op het beperken van fysieke belasting voor medewerkers en stimuleren gezonde beweging in de werkruimte. Mark Cox: ‘Dankzij deze technologieën en het juiste werkklimaat realiseren we hier de modernste CSA/CSD van Nederland.’

De nieuwe ingang vormt ‘het dak’ van het CSA/CSD-gebouw. Door de keuze van dit ontwerp wordt het meest efficiënt gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte.

Compacte campus steeds een beetje dichterbij

De renovatie en bouw, en de herinrichting van het binnenterrein zijn onderdeel van ons Masterplan. De herordening van de campus staat centraal, waarbij zorg, onderwijs en onderzoek een plek hebben en duidelijk en zichtbaar met elkaar verbonden zijn. De bouw van ons hoofdgebouw (gebouw A) behoort bijvoorbeeld ook tot dit Masterplan, net als het groene parkachtige landschap dat totstand komt door de herinrichting van het terrein na de sloop van de gebouwen aan de west- en zuidkant van het terrein.

Mark Janssen, betrokken bij dit immense bouwproject vanuit de Raad van Bestuur, sprak zijn trots uit dat met deze entree álle kerntaken letterlijk bij elkaar komen. ‘Vier ingangen, allemaal uitmondend in het hart van onze campus. De entree van ons hoofdgebouw A, waar de zorg plaatsvindt. Die van het Studiecentrum voor ons onderwijs. De ingang van het Experience Center waar het draait om innovatie. En de vernieuwde entree van de Researchtoren voor het onderzoek.’

Benieuwd naar alle renovatie- en bouwplannen van ons Masterplan? Kijk dan op onze pagina Bouwplannen Radboudumc - Radboudumc
 

 De Researchtoren is het hoge gebouw links op de foto.
 

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Tweede fase sloop westzijde officieel van start Sloopwerkzaamheden op schema

4 maart 2024

Met een 'knip' in het beton gaven Carolijn Ploem en Mark Janssen van de Raad van Bestuur het startschot voor de tweede fase van de sloop aan de westflank van het ziekenhuis.  

lees meer

Milieu en portemonnee profiteren van heruitgifte pillen tegen kanker

17 november 2023

Heruitgifte van medicijnen tegen kanker drukt zowel de milieubelasting als de medische kosten, blijkt uit onderzoek van de apotheek van het Radboudumc en de universiteit Utrecht.

lees meer

Geef milieu en preventie een plek in nieuwe inrichting gezondheidszorg  Chirurg Kees van Laarhoven Radboudumc voorspelt 6de economische cyclus in boek Human and Planetary Health

9 oktober 2023

Chirurg Kees van Laarhoven presenteerde op vrijdag 6 oktober zijn boek Human and Planetary Health  - The urgency to integrate into One Health. Een gezonde planeet helpt ons mensen weer gezonder te worden! Dat is de strekking van zijn het boek.

lees meer

Radboudumc ontvangt BREEAM-excellent certificaat voor realisatie hoofdgebouw Gebouw A voldoet aan hoge duurzaamheidseisen voor ontwerp én voor uitvoering

15 mei 2023

Het Radboudumc kreeg uit handen van Mirjam Peters van BREEAM-NL expert van DGMR het BREEAM-excellent certificaat voor het nieuwe hoofdgebouw.

lees meer

Start duurzame sloop westflank van het Radboudumc 97% hergebruik materialen & vrijgekomen ruimte wordt landschapspark

22 maart 2023

Sloop oude hoofdgebouw officeel van start. Bestuurder Mark Janssen verwijderde eigenhandig een deel van de luifel.

lees meer

Koning opent nieuw hoofdgebouw Radboudumc

13 september 2022

Donderdag 29 september opent Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het nieuwe hoofdgebouw en de vernieuwde campus van het Radboudumc. 

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet