Deze dagen is er veel aandacht voor hardlopen en andere vormen van inspanning in de warmte. Hoe bereid je je het beste voor en waar moet je op letten als je meedoet aan een sportevenement, zoals een hardloopwedstrijd? Experts van het Radboudumc delen de belangrijkste adviezen in verschillende media.
Train vooraf in de warmte zodat je lichaam eraan gewend raakt, drink voldoende, maak gebruik van drankposten en pas je tempo aan bij hitte of als je niet fit bent. Draag luchtige kleding van katoen of synthetisch materiaal voor goede ventilatie en zoek schaduw op, vooral tijdens een rustige warming-up. Dat zijn de belangrijkste tips van onderzoekers Thijs Eijsvogels, Esmée Bakker en Maria Hopman. Lees meer in ons artikel met vijf vragen en antwoorden over sporten in warm weer.
Herken een hitteberoerte
Een hitteberoerte komt vaker voor tijdens warm weer, maar kan ook ontstaan tijdens koelere omstandigheden. En: iedereen kan ermee te maken krijgen, dus ook jonge en goed getrainde atleten, aldus thermofysioloog Coen Bongers. Een hitteberoerte kan het lichaam zó opwarmen dat organen uitvallen, soms zelfs met overlijden tot gevolg. Het is daarom belangrijk om een hitteberoerte te herkennen en deze te voorkomen.
Dit zijn de tekenen van een hitteberoerte:
- Het heel erg warm hebben tijdens de inspanning
- Hoofdpijn
- Duizeligheid, minder scherp zien
- Coördinatieverlies, waardoor je moeite krijgt met lopen of gaat zwalken
- Misselijkheid
Lees hier meer informatie over hitteberoerte.
Terugkijken
- Inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels in RTL Nieuws, EenVandaag en op Radio 1.
- Hoogleraar Fysiologie Maria Hopman bij RTL Online.
- Epidemioloog en populatie-onderzoeker Esmée Bakker in het NOS Journaal.
Op de foto: epidemioloog en bewegingsonderzoeker Esmée Bakker.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.