Nieuws Mindfulness-interventies effectief bij mentaal herstel zorgprofessionals 

20 mei 2025

Mindfulness-interventies verminderen psychische klachten bij zorgprofessionals die tijdens de COVID-19-pandemie in de frontlinie stonden. Dit geldt zowel in een groep met begeleiding van een trainer als bij zelfstandige interventies via online oefeningen. Onderzoek van het Radboudumc, gepubliceerd in het Journal of General Internal Medicine, toont aan dat beide benaderingen aanzienlijke verbeteringen laten zien in depressieve, angst- en lichamelijke symptomen tot zes maanden na afloop van de interventie.

Al snel na het begin van de Covid-19 pandemie was duidelijk dat het een grote impact had op de geestelijke gezondheid van gezondheidswerkers: symptomen van depressie, angst, slapeloosheid en posttraumatische stress namen snel toe. Mentale ondersteuning voor eerstelijns zorgverleners om psychische symptomen te verminderen was daarom geboden. Voor de zorgverleners zelf, maar ook voor de duurzaamheid van de zorgverlening en het voorkomen van uitval.

Met of zonder begeleiding

Om te onderzoeken of mindfulness daarin effectief kan zijn, werd onder leiding van het Radboudumc  Expertisecentrum voor Mindfulness een onderzoek opgezet. In totaal namen daar 201 zorgverleners aan deel, onder wie artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel. De deelnemers volgden ofwel een vier weken durende, begeleide mindfulness training, of een individuele self-guided interventie met online mindfulness- en compassie oefeningen. Hoewel de begeleide training op korte termijn iets effectiever was in het verminderen van klachten, bleken beide groepen op de langere termijn even veel herstel te vertonen. “Dat beide vormen positieve effecten hadden, benadrukt de potentie van mindfulness”, zegt arts-onderzoeker Marieke Arts-de Jong, “ook in situaties waarin begeleiding niet altijd mogelijk is.”

Grootste effect tijdens interventie

Opvallend was dat alleen de begeleide groep een toename liet zien in posttraumatische groei; in het doormaken van een persoonlijke ontwikkeling na een ingrijpende gebeurtenis. De ondersteuning van collega’s speelt daarbij mogelijk een rol. De afwezigheid van een controlegroep (geen behandeling of een gebruikelijke behandeling) in dit onderzoek maakt dat er geen absolute conclusies zijn te trekken over de effectiviteit van de onderzochte interventies. Arts-de Jong: “Anderzijds zien we na de mindfulness behandelingen een snelle verbetering , terwijl we uit eerder onderzoek naar het natuurlijk beloop van deze klachten in zorgverleners weten dat het herstel daar veel langzamer en geleidelijker verloopt.”

Publicatie in Journal of General Internal Medicine: Mindfulness‑Based Interventions for Mental Health Outcomes in Frontline Healthcare Workers During the COVID‑19 Pandemic: A Randomized Controlled Trial - Marieke Arts‑de Jong, Dirk E. M. Geurts, Philip Spinhoven, Henricus G. Ruhé, Anne E. M. Speckens

 

Het programma Klokhuis van de NTR heeft in 2022 een opname gemaakt over 'Rust in je hoofd'. Deze uitzending wordt op 21 mei 2025 herhaald op NPO3 om 18.45 uur.

Meer informatie


Margie Alders

+31622421639
woordvoerder

neem contact op
lees meer

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet