Nieuws Radboudumc besteedt aandacht aan Wereld Parkinson Dag  

10 april 2025

Op vrijdag 11 april besteden we in het Radboudumc aandacht aan Wereld Parkinson Dag. Wereldwijd is er sprake van een toename van het aantal mensen met de ziekte van Parkinson. Het was al bekend dat het aantal mensen met parkinson wereldwijd in 25 jaar is verdubbeld. In 2040 wordt een verdere verdubbeling verwacht. In Nederland is het aantal patiënten in tien jaar tijd met 30 procent gestegen, tot ongeveer 60.000 mensen.

Deep Brain Stimulation (DBS) - chirurg Saman Vinke en Ernst Daniël Smid

Tussen 11.00-14.00 uur geeft ons DBS-team uitleg over een behandeling die beschikbaar is voor parkinson patiënten, namelijk Deep Brain Stimulation (DBS). Saman Vinke en het DBS-team zijn aanwezig om uw vragen hierover te beantwoorden.

Rond 13.00 uur verwelkomen we Ernst Daniël Smid. Hij zal iets vertellen over zijn leven met parkinson en zijn ervaring met DBS. Samen met neurochirurg Saman Vinke leggen zij uit wat een behandeling met DBS inhoudt.

Zelf ervaren wat het is om de ziekte van Parkinson te hebben? Dat kan met een zogenoemde trilhandschoen. Probeer een glas water te drinken of een simpele cirkel op papier tekenen.

De bijeenkomst is van 11.00 tot 14.00 uur op het tentoonstellingsplein in het hoofdgebouw (tussen de receptiebalie en de apotheek) van het Radboudumc. Dit is een samenwerking tussen het Radboudumc en Boston Scientific Corporation (BSC).

Onze DBS-onderzoeksgroep onderzoekt de mogelijkheden om op basis van beeldvormende technieken, zoals MRI-scans, het uitvoeren van DBS-operaties en het instellen van DBS af te stemmen op wat de afzonderlijke patiënt nodig heeft. Het Radboud Fonds is aanwezig tijdens dit evenement. Zij geven graag meer informatie over het onderzoek en het Fonds.

De effecten van leefstijl bij de ziekte van Parkinson

Onderzoeker Sabine Schootemeijer verdedigt op 11 april haar proefschrift over de impact van bewegen voor mensen met parkinson. Haar verdediging vindt plaats om 12.30 uur, maar de ochtend begint alvast actief met een wandeling op de universiteitscampus voor mensen met parkinson. De deelnemers aan deze wandeling zijn mensen met parkinson die hebben deelgenomen aan Schootemeijers onderzoek. In dit onderzoek kregen zij een app op hun telefoon, die hen motiveerde om meer te bewegen door middel van een beweegdoel (aantal stappen) en een digitale coach. De eerste resultaten zijn veelbelovend: in vier weken gingen de deelnemers meer bewegen. Dit is belangrijk, omdat uit eerder onderzoek blijkt dat een actieve leefstijl helpt. Minstens drie keer per week een hartslag verhogende activiteit kan bijdragen aan een langzamere achteruitgang bij mensen met parkinson. Of de app ook op de lange termijn effecten heeft en mensen daadwerkelijk helpt een gezondere leefstijl vol te houden, wordt momenteel onderzocht in vervolgstudies. Lees hier meer over haar onderzoek.

Nieuwe inzichten bij bevriezen bij lopen

Mensen met de ziekte van Parkinson ervaren vaak het hinderlijke symptoom van bevriezen van lopen, waarbij hun voeten als het ware vastgeplakt zitten aan de grond. Dit probleem is moeilijk te behandelen en er is geen eenvoudige oplossing. Tien jaar geleden publiceerden onderzoekers in The Lancet Neurology een overzicht van de stand van zaken. Sindsdien hebben wetenschappers van het Radboudumc en internationale onderzoeksgroepen zich verdiept in de vraag waarom mensen met parkinson bevriezen tijdens het lopen. In een net verschenen publicatie in Nature Reviews Neurology heeft arts Jorik Nonnekes de nieuwste inzichten beschreven.

Bij parkinson is er een probleem in de hersenen, veroorzaakt door een tekort aan dopamine. De hersenen gaan compenseren en hoewel compensatie aanvankelijk goed werkt, wordt dit steeds moeilijker door verergerende klachten, stress en de uitvoer van meerdere taken tegelijk.

De nieuwe richtlijn benadrukt het belang van een multidisciplinaire aanpak. Behandelingen kunnen variëren van diepe hersenstimulatie (DBS) en medicatieaanpassingen tot non-farmacologische benaderingen zoals leefstijlveranderingen en beweegstrategieën. Een cruciaal onderdeel van het onderzoek is het voorkomen van loopbevriezing in de toekomst. Dit richt zich op het behoud van de compensatiecapaciteit van de hersenen, met speciale aandacht voor de hersenschors.

Om de hersenschors zo goed mogelijk te ondersteunen, wordt aanbevolen om actief te blijven, goed te slapen, stress te verminderen en mogelijk cognitieve oefeningen te doen. Hoewel medicatie ook een rol kan spelen, is verder onderzoek noodzakelijk.

De nieuwe paper dient als een handvat voor artsen wereldwijd en biedt een richtlijn voor toekomstige studies. Het identificeert gebieden waar nog weinig bewijs voor is en waar behoefte aan is, met als doel het voorkomen van bevriezen van lopen bij mensen met parkinson.

Tv-programma Driedubbel Gezond met Bas Bloem in het teken van parkinson

Op vrijdag 11 april staat parkinson centraal in een nieuwe aflevering van het EO-programma Driedubbel Gezond. Neuroloog en parkinson-expert Bas Bloem heeft meegewerkt aan deze aflevering. Hij vertelt wat de ziekte inhoudt, wat het voor mensen met parkinson betekent om deze ziekte te hebben en welke adviezen en behandelingen er zijn. De uitzending is te zien op NPO1, om 16.25 uur.

James Parkinson

11 april is de geboortedag van de Britse arts James Parkinson. Hij werd bekend door zijn publicatie An Essay on the Shaking Palsy in 1817. Dit heeft ervoor gezorgd dat Parkinson internationaal erkend werd als ziekte. De ziekte van Parkinson kenmerkt zich door een langzaam toenemende verstoring van houding en beweging. Kenmerkende symptomen zijn beven (tremor), een moeizame start van bewegingen, verminderd vermogen tot bewegen en spierstijfheid.

Meer informatie

Expertisecentrum voor parkinson

Parkinson en Bewegingsstoornissen - DBS

Winnaar Klokhuis Wetenschapsprijs 2024 - Papa kan niet lopen, wel huppelen

Meer informatie


Margie Alders

+31622421639
woordvoerder

neem contact op
lees meer

Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op
  • Medewerkers
  • Intranet