Dit zijn de toelatingseisen

Je hebt:
 • Een academische Master Theologie, Religiewetenschappen, of Humanistiek (of een opleiding hieraan gelijkgesteld, d.w.z. een HBO Master) aan een door de SKGV erkende instelling, en
 • Minimaal 3 jaar betaalde professionele werkervaring in geestelijke verzorging of pastoraat, ook in het half jaar voorafgaande aan de training. Eventueel kan dit laatste ook in de vorm van een werkervaringsplaats in het Radboudumc, mits je je zeer vroegtijdig meldt, en
 • Betaalde professionele werkervaring tijdens de training. Eventueel kan dit ook door middel van een klinische leerstage.
Onderwijs Alle scholingen Training KPV

Over de training

Het beroep van geestelijk verzorger, predikant en pastor is een prachtig beroep dat veel geeft, maar ook veel vraagt. Het doel van de KPV is dat deelnemers hun professionele identiteit versterken en hun professionele handelen verbeteren.

lees meer

Over de training

Het beroep van geestelijk verzorger, predikant en pastor is een prachtig beroep dat veel geeft, maar ook veel vraagt. Het doel van de KPV is dat deelnemers hun professionele identiteit versterken en hun professionele handelen verbeteren, om zo beter te kunnen voldoen aan de eisen van het vak. In rollenspel, verbatimbespreking, en protocolanalyse leer je gespreksvoering te verbeteren, door bewustwording van je eigen religieuze ontwikkeling leer je beter in te spelen op de ontwikkelingen die je pastoranten doormaken, en in het vrij groepsgesprek leer je communicatieve vaardigheden te versterken.

Daarnaast biedt de KPV nog tal van andere werkvormen. De nadruk ligt daarbij op het leren van ervaring, maar wij bieden ook training en instructie. Daarbij combineren wij nieuwe didactische inzichten en elementen (zoals competentieleren, portfolio, protocolanalyse) met klassieke KPV-werkvormen.

Deze KPV wordt aangeboden door het Radboudumc KPV-Expertisecentrum Zingeving en Spiritualiteit, in samenwerking met de Radboud Universiteit, Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen.

Trainers

De groep in 2024  traint onder leiding van dr. Anneke de Vries met medewerking van gastdocenten. De trainer is supervisor (LVSC- en RKPV-geregistreerd) en actief als geestelijk verzorger in het Radboudumc.

Planning

De training vindt i.p. plaats op dinsdag, woensdag en donderdag, ook de avonden (behalve op de donderdagen). Op maandag en vrijdag werkt u aan opdrachten. U kunt dus ook op maandagen en vrijdagen niet werken, geen mantelzorg doen en geen zorg voor kinderen dragen. Als u kleine kinderen (onder de 4 jaar) heeft raden wij u aan uw deelname uit te stellen.

Er zijn vijf blokken van twee of drie weken plus twee terugkomdagen op een later moment. De data voor de training in 2024: 

Blok 1: 23 – 25 januari, 30  januari – 1 februari, 6 februari – 8 februari

Blok 2: 9 – 11 april, 16 – 18 april, 23 – 25 april

Blok 3: 18 – 20 juni, 25 – 27 juni

Blok 4: 10 – 12 september, 17 – 19 september

Blok 5: 13 – 15 november, 20 november – 22 november (let op: andere dagen)

Terugkomdagen eind 2025Nader te bepalen

Logies

Helaas biedt het Radboudumc geen mogelijkheid tot overnachting meer. U zorgt zelf voor logies.

 

Internationale standaard

De KPV-training beantwoordt aan de Amerikaanse ACPE Standards level 2.


Meer weten? Neem contact op

Anneke de Vries
Supervisor van de training

contactformulier

KPV-trainer

Heb je belangstelling om KPV-trainer te worden, neem dan contact met Sylvia.ebbeng@radboudumc.nl.

Aanmelden voor de training

Wil je meedoen met de KPV 2024? Meld je dan z.s.m. aan. Na aanmelding volgen twee screeningsgesprekken.

 

lees meer

Aanmelden voor de training

Je kunt je aanmelden door het aanmeldingsformulier in te vullen. Insturen: zo snel mogelijk! Vervolgens word je uitgenodigd voor een screening. Deze screening vindt plaats in het najaar en omvat twee gesprekken, een gesprek met de supervisor van de training en dr. Michael Scherer-Rath, praktisch theoloog, en een gesprek met drs. Prijna van Duuren, psychotherapeut. Je krijgt zo spoedig mogelijk bericht over de toelating.


In het kort

 • De training is bedoeld voor geestelijk verzorgers, predikanten en pastores. Minimaal 6, maximaal 8 deelnemers.


 • Dan kun je starten

  De data voor de training 2024 zijn bekend! Zie elders op deze webpagina. Trainer: dr. Anneke de Vries m.m.v. gastdocenten.

  Elk trainingsblok bestaat in principe uit 2 maal of 3 maal 3 dagen, op dinsdag, woensdag en donderdag (behalve in het laatste blok). De maandag en vrijdag heb je nodig voor reflectie, verslagen, studie en opdrachten. Uiteraard krijg je ook opdrachten voor de tussenliggende weken. Wil je tijdens de training een klinische leerstage doen bij ons of in een andere zorginstelling, neem dan tenminste een jaar van te voren contact met ons op. Dan bespreken we de mogelijkheden.

  Vroege aanmelding wordt aangebevolen!


 • Accreditatie

  SKGV: In Periode 1 Vakbekwaamheid 15 punten, Levensbeschouwing en Spiritualiteit 15 punten, Persoon en werk 15 punten; in Periode 2 Vakbekwaamheid 10 punten, Levensbeschouwing en Spiritualiteit 10 punten, Persoon en werk 5 punten.

  PKN: zie de website van de PKN. De KPV geldt als een specialisatie. Met het volgen van de KPV heeft u voldaan aan de eisen van nascholing voor twee cycli van vijf jaar. De gehele studietijd (aangestuurd en onder eigen regie) is dan ingezet.

   


Locatie

Ingang: Ingang Oost
Route: 941

bekijk route

Locatie

Bezoekadres

Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen

De cursus wordt gegeven in het Radboudumc KPV-Expertisecentrum Zingeving en Spiritualiteit, Reiner Postlaan 4 (route 941), 6525 GC Nijmegen. Je ervaart zo aan den lijve hoe het er in een academische zorgorganisatie aan toegaat. Er wordt gebruik gemaakt van de eigen cursusruimte, van een ruimte in Villa Oud-Heyendael (zie afbeelding) en van de kapel van de Studentenkerk.

Routebeschrijving

Reis naar Reinier Postlaan 4
Ga naar binnen bij: Ingang Oost
Volg route 941

De training in beeld

Evaluaties van deelnemers

"De KPV-training van het Radboudumc staat voor professionele kwaliteit en diepgang." lees meer evaluaties

Evaluaties van deelnemers

"De KPV-training van het Radboudumc staat voor professionele kwaliteit en diepgang."

"Doen!  Het is de investering dubbel en dwars waard. Niet te lang mee wachten (na circa 5 jaar predikantschap), zodat je er lang profijt van hebt. Maar, ook wanneer je nog maar 5-10 jaar te gaan hebt: een heel nuttige investering in jezelf en in je gemeente."

"Ik had het niet voor mogelijk gehouden maar je begrijpt je religieuze biografie pas goed nadat je de morele  biografie hebt bestudeerd!"

"De KPV is een verrijking voor de ontwikkeling van mijn professionaliteit, maar ook voor mijn persoonlijk leven." 

"Hele waardevolle training om je eigen persoonlijke en professionele kennis en vaardigheden te verdiepen. Vraagt veel tijd en energie maar je krijgt er ook veel voor terug."

"De KPV biedt je een unieke kans om jezelf en anderen onder ogen te komen. De KPV doe je er niet eventjes bij, maar als je ervoor kiest de KPV te gaan doen, krijg je er heel veel bij op vele plaatsen van je bestaan."


Onderzoek en onderwijs

In ons KPV-Expertisecentrum Zingeving en Spiritualiteit is al ons onderzoek en onderwijs ondergebracht en het aanbod aan nascholing voor geestelijk verzorgers.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet