Onze docenten

 • Drs. Mary Janssen van Raay, hoofd Nijmeegse opleiding tot verslavingsarts (NOVA), verslavingsarts KNMG, hoofddocent Verslavingsgeneeskunde
 • Drs. Thomas Knuijver, verslavingsarts KNMG, hoofddocent Verslavingsgeneeskunde
 • Dr. Boukje Dijkstra, onderzoeker Novadic-Kentron, directeur NISPA, hoofddocent Wetenschappelijke ontwikkeling en klinisch redeneren
 • Dr. Marion Biermans, gedragswetenschapper Radboudumc, hoofddocent Gespreksvaardigheden
 • Dr. Arnt Schellekens, psychiater Radboudumc, wetenschappelijk directeur NISPA, hoofddocent Neurobiologie
 • Drs. Maarten Belgers, verslavingsarts KNMG Iriszorg, hoofddocent Neurobiologie
 • Dr. Albert Batalla Cases, psychiater UMCU, hoofddocent Psychiatrische co-morbiditeit
 • Drs. Cassandra Steenkist, psychiater bij Dimence, hoofddocent Psychiatrische co-morbiditeit
 • Dr. Claire Loots, huisarts en mede-oprichter Geneeskunde en Leading Doctors, hoofddocent Leiderschap en Zorgcoördinatie.
 • Dr. Hans Dupont, Assistant Professor Universiteit Maastricht, unitmanager Mondriaan, programmaleider Verslavingskunde Nederland, Preventie en Vroegsignalering, onderzoek, hoofddocent Public Health
 • Dr. Yvonne van Pareren, arts Maatschappij en gezondheid, verslavingsarts KNMG, werkzaam bij Jellinek Amsterdam, hoofddocent Public Health
Onderwijs Alle scholingen Opleiding tot verslavingsarts

Over de opleiding

Als verslavingsarts diagnosticeer en behandel je patiënten die geestelijke en/of lichamelijke stoornissen vertonen door verslaving. Een uitdagend, breed en vooral mooi vak! lees meer

Over de opleiding

Hoe behandelbaar is verslaving? Wat zijn de gevolgen van verslaving bij chronische aandoeningen zoals astma en suikerziekte? Hoe ga je om met een afhankelijkheid van bijvoorbeeld cocaïne tijdens zwangerschap? En hoe zit het met onderhoudsbehandeling bij opiaatafhankelijkheid?

De opleiding tot verslavingsarts
Allemaal vraagstukken die tijdens de opleiding tot verslavingsarts aan bod komen. In deze competentiegerichte opleiding ontwikkel je een integrale blik op verslavingsproblematiek met aandacht voor somatiek en psychiatrie. Daarbij wordt uitgegaan van het biologisch-psychisch-sociaal model, om de kwaliteit van zorg voor patiënten met een verslavingsprobleem te verbeteren.

Als toekomstig verslavingsarts en regiebehandelaar verdiep je jezelf in de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van de verslavingsgeneeskunde. Je past kennis en vaardigheden toe in kenmerkende beroepssituaties. Ook specialiseer je jezelf in gespreksvaardigheden en leer je jouw werk kritisch-wetenschappelijk te beschouwen.

Hoe werkt de opleiding?
Je kunt de opleiding tot verslavingsarts volgen binnen de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc. Daarbij volg je één dag in de week onderwijs in Nijmegen begeleid door de verschillende docenten van de opleiding. De andere drie-vier dagen werk je in de praktijk met ondersteuning van een opleider, werkbegeleider en supervisor.

ProfielspecialismeDe verslavingsarts is momenteel een profielarts. Dat is iemand die na de studie Geneeskunde zich heeft gespecialiseerd in een deelgebied van de geneeskunde dat profiel wordt genoemd. Voor een profielopleiding gelden eisen die vergelijkbaar zijn met een specialistenopleiding. Verschil is dat een profielspecialisme niet wordt beschermd via de wet BIG. Bij afronding van de opleiding tot verslavingsarts kun je jezelf laten registeren als verslavingsarts KNMG in het profielartsenregister van de KNMG. Via een privaatrechtelijke regeling is de titel verslavingsarts zo beschermd.

Na je studie
Als verslavingsarts KNMG kun je aan de slag op poli’s, klinieken, FACT-teams en heroïneposten binnen verslavingsinstellingen en instellingen voor verslavingspsychiatrie. Daarnaast ontstaat er een behoefte aan verslavingsartsen in ziekenhuizen en forensische klinieken.  

Meer weten of inschrijven?
Op deze site vind je de belangrijkste (praktische) informatie over de opleiding. Bij interesse en/of vragen kun je contact met ons opnemen via het contactformulier. Wil je jezelf aanmelden voor de opleiding, dan kan dat via deze site in het blok ‘Geef je hier op voor de opleiding’ of ga rechtstreeks naar het contactformulier.


Contact

Secretariaat

024 361 81 81
contactformulier

In het kort

 • Kandidaten met een doctoraalopleiding of universitaire masteropleiding geneeskunde en geregistreerd als basisarts. Ook huisartsen en artsen geïnteresseerd in een carrière-switch zijn welkom. Enige ervaring in de verslavingszorg is een pré.


Opzet van de opleiding

De opleiding bestaat uit een combinatie van praktijk en cursorisch onderwijs waarin kenmerkende beroepssituaties centraal staan. Modules koppelen terug naar jouw werkervaring en casuïstiek. lees meer

Opzet van de opleiding

Cursorisch onderwijs

Het cursorisch programma bestaat uit thematische modules. De modules bereiden voor op het adequaat handelen in de kenmerkende beroepssituaties van de verslavingsarts. In het eerste jaar leggen we een gedegen basis, het tweede jaar staat in het teken van verdieping. Twee modules, Gespreksvaardigheden en Wetenschappelijke ontwikkeling & Klinisch redeneren (de basisvaardigheden van de verslavingsarts), vormen de rode draad van het cursorisch programma en komen ook in de andere modules aan bod. 
 
Daarnaast worden in het eerste jaar modules 1 t/m 4 aangeboden en in het tweede jaar modules 5 t/m 9:

 1. Basisprincipes van de neurobiologie
 2. Verslavingsgeneeskunde: basis
 3. Algemene aspecten van psychiatrische co-morbiditeit
 4. Public Health: verslaving en preventie
 5. Neurobiologische aspecten van verslaving
 6. Verslavingsgeneeskunde: verdieping
 7. Speciële psychopathologie en verslaving
 8. Public Health: verslaving en beleid
 9. Leiderschap en zorgcoördinatie

Praktijkprogramma

Het praktijkprogramma van de opleiding bestaat uit minimaal twee jaar, bij een voltijdscontract van 38 uur, waarin je vier dagen per week omschreven praktijkervaring opdoet onder begeleiding van een erkende opleider en werkbegeleider. Ook dien je in de praktijk 60 supervisiesessies te volgen bij een erkende supervisor. Het praktijkdeel van de opleiding volg je binnen een door de RGS erkende opleidingsinstelling, waarmee bindende afspraken zijn gemaakt over de inhoud en organisatie van het praktijkprogramma.

Verspreid over Nederland zijn opleidingsplaatsen beschikbaar. Hier kun je het praktijkdeel van de hele of een deel van de opleiding doen. De volgende instellingen/locaties zijn opleidingsplaats van onze opleiding:

Naam instelling

Plaatsen

Verslavingszorg Noord Nederland (VNN)

Leeuwarden, Eelde, Assen, Heerenveen, Groningen, Winschoten

Dimence

Zwolle

Tactus

Zutphen, Deventer, Apeldoorn

Iriszorg

Tiel, Wolfheze, Zevenaar, Arnhem, Ede, Nijmegen,

Novadic-Kentron

Vught, Breda, Den Bosch

Vincent van Gogh (VvGI)

Venlo, Venray, Weert,

Mondriaan GGZ

Maastricht, Heerlen,

Stichting De Hoop GGZ

Dordrecht

Antes (Parnassia Groep)

Rotterdam, Dordrecht, Spijkenisse, Poortugaal, Capelle a/d IJssel

Brijder (Parnassia Groep)

Den Haag, Leiden, Hoofddorp, Alkmaar, Hoorn

GGD Amsterdam

Amsterdam

Jellinek (Arkin)

Amsterdam, Hilversum, Utrecht, Amersfoort

 

Eindtoets

De opleiding wordt afgerond met een eindtoets, waarin zowel de gespreksvaardigheden (videobeoordeling) als het wetenschappelijk niveau (artikel) worden getoetst.
 


Mary Janssen van Raay over de opleiding


Benieuwd? Loop een dagje mee!

Heb je interesse in de opleiding tot verslavingsarts, maar ben je nog niet helemaal zeker? Loop een dagje mee met één van onze verslavingsartsen. lees meer

Benieuwd? Loop een dagje mee!

Heb je interesse in de opleiding tot verslavingsarts, maar ben je nog niet helemaal zeker? Loop dan een dagje mee met één van onze verslavingsartsen. Zo krijg je een mooi beeld van het vak in de praktijk.

Maak hiervoor via email een afspraak met ons secretariaat. We laten je graag zien hoe waardevol en divers het vak van verslavingsarts is!


Meer informatie

Deze opleiding is onderdeel van de unit vervolgopleidingen van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc. Lees meer over de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde

Geef je hier op voor de opleiding

Heb je interesse in onze opleiding tot verslavingsarts? Geef je dan op! Tot 31 maart 2024 kun kun je jezelf inschrijven via onderstaande button.

lees meer

Locatie

Bekijk hier het bezoek- en postadres. lees hier

Locatie

Bezoekadres

Geert Grooteplein noord 21 (route 149)
6525 EZ Nijmegen
Tel. 024-3618181 (front office afdeling Eerstelijnsgeneeskunde)

Postadres

Radboudumc, Afdeling Eerstelijnsgeneeskunde
Huispost 149
t.a.v. Nijmeegse opleiding tot verslavingsarts (NOVA)
Postbus 9101
6500 HB Nijmegen


VVGN en JVVG

Verslavingsartsen en aios-verslavingsgeneeskunde hebben eigen verenigingen: de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN) en de Junior Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde (JVVG, voor aios). lees meer

VVGN en JVVG

Verslavingsartsen en aios-verslavingsgeneeskunde hebben een eigen vereniging: de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN). De VVGN behartigt de belangen van de verslavingsartsen KNMG én aios-verslavingsgeneeskunde. Zij wil een aantal zaken bevorderen:

 • De verslavingsgeneeskunde, zowel in algemene als in wetenschappelijke zin.
 • De kwaliteit van de verslavingsgeneeskunde.
 • Een kwalitatief goede opleiding!

Klik hier om te zien wat de VVGN allemaal doet en je in te schrijven als lid van de VVGN.

De aios, artsen in opleiding tot specialist, hebben binnen de VVGN een eigen vereniging; de Junior Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde (de JVVG). Meer informatie over de JVVGT is online te vinden.

Onze mensen

 • Medewerkers
 • Intranet