Over de cursus
Doel
In deze verdiepingsmodule staat het diagnosticeren en behandelen van eet-, drink- en slikproblemen bij het kind met een cerebrale parese (centraal neurologische aandoening) in de leeftijd van 4-18 jaar centraal. Ook het jongere kind (6 maanden – 4 jaar) zal aan bod komen.
Aan de hand van de meest recente evidentie en richtlijnen, zal er gewerkt worden aan concrete vaardigheden (skills) die een logopedist nodig heeft om gericht aan de slag te gaan met deze groep kinderen.
De deelnemer is aan het eind van deze module in staat om verantwoord en onderbouwd met deze groep kinderen met eet-, drink- en speekselcontroleproblemen met de geleerde vaardigheden aan de slag te gaan.
Opzet
Het onderwijs vindt plaats in de vorm van contactonderwijs, individuele en groepsopdrachten en zelfstudie. Het onderwijs bestaat uit 3 contactdagen met afwisselend interactieve colleges, skills trainingen, casuïstiek en praktijksessies met kinderen en 1 dag een geplande roostervrije dag om in een groep het eindassessment vorm te geven. Tijdens de contactdagen wordt onder leiding van deskundige docenten de opgedane kennis direct naar de praktijk vertaald. Tevens wordt verwacht dat er gebruik gemaakt wordt van eigen casuïstiek. Hierdoor wordt er binnen de logopedische professie diepgang bereikt.
Daarnaast wordt zelfstudie verwacht van de deelnemers, met behulp van Brightspace. Dit platform wordt gebruikt voor forumdiscussies en documenten down- en uploaden. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een veilig video platvorm arQive voor het bekijken van videocasuïstiek. Van de cursisten wordt verwacht dat zij zowel voor aanvang als tijdens de module voorbereidingsopdrachten maken, literatuur bestuderen en een portfolio bijhouden.
Naast het contactonderwijs en de zelfstudie is het essentieel dat cursisten de mogelijkheid hebben om gedurende de cursusperiode te kunnen oefenen met de doelgroep. Zo kan men het geleerde direct implementeren in de eigen praktijk.