Top 10 van ons nieuws

2021 was het nieuwsjaar dat werd gedomineerd  door corona. De maatschappelijke en journalistieke belangstelling voor ziekte, gezondheid en zorg was ongekend groot. Persoonsgericht en innovatief zette het Radboudumc zich in om patiënten te behandelen en verzorgen. De (sociale) media bieden ons een platform om te laten zien wat we doen en wat er gebeurt in het Radboudumc. Met corona-experts als Chantal Bleeker en Alma Tostmann die ons verhaal vertellen. Maar er ontstond naast corona ook meer ruimte om aandacht te schenken aan duurzame zorg, zoals het leefstijlprogramma voor een operatie (Fit4Surgery) en hergebruik van geneesmiddelen (een wereldprimeur in Nijmegen).

Elk jaar hebben we in het Radboudumc dan ook vele honderden contacten met journalisten van verschillende media. Uit de ruim 50.000 berichten die over ons in 2021 verschenen (ongeveer 1.000 per week), bereikten we zo'n 1,7 miljard mensen. De media die het meest over het Radboudumc schreven, waren: 

  • De Gelderlander
  • De Volkskrant
  • NOS
  • De Telegraaf
  • Trouw

Wij selecteerden voor u een top 10 uit 2021 van berichten met de meeste impact.

1. Viral video: de besmettingskraan moet dicht

In november plaatsen we een video op onze sociale media: een dringende, urgente oproep aan de samenleving om te helpen het aantal coronabesmettingen omlaag te krijgen (‘De besmettingskraan moet dicht). De video werd zowel in de media als op social media enorm vaak gedeeld:

2. Fit4Surgery: zo fit mogelijk de operatie in

Fit4Surgery: patiënten in een zo goed mogelijke conditie zien te krijgen voor een operatie. Met dat doel startte het Radboudumc met het Fit4Surgery programma voor mensen met darmkanker. En met succes. Het aantal complicaties na een operatie bleek met 50% af te nemen en patiënten lagen gemiddeld twee dagen korter in het ziekenhuis. Reden voor het Radboudumc om samen met de vier grootste zorgverzekeraars (CZ, VGZ, Zilveren Kruis en Menzis) en met ondersteuning van de NZa en Zorginstituut Nederland het programma de komende jaren op grotere schaal beschikbaar te stellen. In 2021 spraken ze met elkaar af dat dit programma de komende twee jaar stapsgewijs in het hele ziekenhuis beschikbaar komt. Alle grote landelijke media besteedde er in de media aandacht aan.

3. Ongebruikte dure geneesmiddelen hergebruiken

Jaarlijks wordt er voor minimaal 100 miljoen euro aan ongebruikte medicijnen weggegooid in Nederland. Het Radboudumc en drie andere ziekenhuizen startten in 2021 een proef waarbij dit probleem wordt aangepakt door medicijnen die patiënten thuis overhouden opnieuw uit te geven. De ziekenhuizen hadden hiermee een wereldwijde primeur.

4. James Bond is een viespeuk

James Bond maakte tussen 1962 en 2021 in totaal 25 films. In al die films wast geheim agent 007 slechts twee keer zijn handen, ook al verblijft hij vaak in weinig hygiënische oorden met grote gezondheidsrisico’s. Dan moet hij veel vaker ziek zijn, dacht promovendus Wouter Graumans van het Radboudumc, toen hij bij een werkbezoek in Burkina Faso een fikse voedselvergiftiging had opgelopen. Ter check inventariseerde Graumans, samen met epidemioloog Teun Bousema en malariaonderzoeker Will Stone, alle gezondheidsrisico’s in de 47 landen die Bond bezocht. Met de adviezen van het Center for Disease Control als maatstaf. De resultaten van hun onderzoek werden gepubliceerd in Travel Medicine & Infectious Diseases en door vele media overgenomen. Bond liep veel meer gevaar dan we altijd dachten!

5. Heldere informatie over corona

Hoogleraar Uitbraak van infectieziekten Chantal Bleeker-Rovers en epidemioloog Alma Tostmann traden in verschillende media op als woordvoerder van het Radboudumc om duiding te geven bij het nieuws over corona.

6. Besmetting corona heeft effect op de nieren

Het coronavirus fecteert de nieren en veroorzaakt littekenweefsel, toonden onderzoekers van het Radboudumc en RWTH Uniklinik Aachen in Duitsland aan. Door de infectie ontstaat littekenweefsel in de nier met een mogelijk nadelig effect op de lange termijn voor de nierfunctie van ex-COVID-patiënten.

7. Mega onderzoek naar tuberculose

De strijd tegen tuberculose kreeg in 2021 een krachtige impuls met de start van het internationale samenwerkingsverband UNITE4TB. De komende zeven jaar gaan dertig wetenschappelijke instellingen en bedrijven uit dertien landen onder leiding van het Radboudumc in Nijmegen op zoek naar nieuwe behandelingen met combinaties van oude en nieuwe medicijnen.

8. De hitte te lijf in Tokyo

In het project ‘Thermo Tokyo: Beat the Heat’, een samenwerking tussen onder andere het Radboudumc, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Vrije Universiteit Amsterdam, Technische Universiteit Delft en NOC*NSF, is in 2021 samengewerkt om de hitte en de concurrentie tijdens de Olympische Spelen in Tokio te slim af te zijn. Om dit doel te bereiken zijn verschillende studies uitgevoerd.

9. DNA-kuur prostaatkanker

‘Onbehandelbare’ prostaatkanker is bij patiënt Fred Krijnen dankzij nieuw DNA-onderzoek tóch te behandelen. Het Radboudumc gaat uitzoeken of dat ook het geval is bij nog eens 600 prostaatkankerpatiënten.

10. De genetische pleister

Tot pakweg veertig jaar kunnen ze goed horen, maar dan ineens slaat bij mensen met DFNA9 de doofheid toe. De cellen van het binnenoor kunnen de schade, ontstaan door een erfelijke fout in het DNA, niet langer ongedaan maken. Onderzoekers van het Radboudumc hebben in 2021 een genetische pleister ontwikkeld voor deze erfelijke doofheid, waarmee ze de problemen in de gehoorcellen kunnen opheffen.


In de schijnwerpers en in gesprek

Op verschillende manieren delen we ons nieuws en bijzondere verhalen. Denk aan social media, maar ook televisieprogramma's en grote landelijke kranten. Zo delen we onze kennis en raken we in gesprek met de mensen om ons heen. Bekijk hier een greep uit de mediahoogtepunten van 2021.

Impact 2021

Op deze webpagina's leest u welke impact het Radboudumc in 2021 heeft gehad.

Top 10 van ons nieuws

Elk jaar hebben we in het Radboudumc vele honderden contacten met journalisten van verschillende media. Uit de ruim 50.000 berichten die over ons in 2021 verschenen, selecteerden we voor u de Top 10 met de meeste impact. lees meer

Social media berichten met impact

Onze impact met social media

Het Radboudumc is in 2021 flink sterker vertegenwoordigd geweest op social-media-kanalen zoals Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn, lees meer

Onze impact met social media

Het Radboudumc is in 2021 flink sterker vertegenwoordigd geweest op social-media-kanalen zoals Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn, vergeleken met 2020. In 2021 waren er bijna 78.000 berichten die over het Radboudumc gingen, in 2020 waren dat er ruim 56.000, een stijging van zo’n 40%. Deels komt dit door de aandacht vanuit ons umc voor corona.

Enkele feiten en cijfers op een rij

  • We maakten 520 tweets in 2021.
  • Op Facebook plaatsten we 143 berichten, daar kwamen 4.891 reacties op. Op een bericht kwamen er gemiddeld dus zo’n 34 reacties.
  • Met een foto of story op Instagram bereiken we tussen de 20.000 en 30.000 mensen.
  • We kregen er op alle kanalen veel nieuwe volgers bij. LinkedIn viel daarbij erg op met 8.618 nieuwe volgers. Dit brengt het totaal bij LinkedIn op meer dan 59.000 volgers.
  • In november plaatsen we een video op onze sociale media: een dringende, urgente oproep aan de samenleving om te helpen het aantal coronabesmettingen omlaag te krijgen (‘De besmettingskraan moet dicht). Maar liefst 2,2 miljoen (!) mensen zagen de video op Twitter. Ook op Facebook (bereik: 350.000 mensen), Instagram (103.000 likes) en LinkedIn (2.055 keer gedeeld) was deze video onze grootste hit.

De besmettings­kraan moet dicht oproep gaat viral

Eind 2021 dreigde de zorg in Nederland compleet vast te lopen, terwijl de wil in de samenleving om de maatregelen na te leven daalde. Daarom plaatsten wij in november een video op onze social media met een dringende oproep aan de samenleving om te helpen het aantal coronabesmettingen omlaag te brengen. De video ging viral; ruim 2,5 miljoen mensen zagen de beelden. Ook de landelijke media pakten de boodschap op; onder andere de NOS en OP1 besteedden er aandacht aan. bekijk de video

Bezoek uit Spanje

Begin december hadden we hoog bezoek in ons Amalia kinderziekenhuis! Vanwege de coronamaatregelen moesten Sint en Piet weer creatief zijn dit jaar, maar dat is ze wel toevertrouwd! bekijk de post

Cadeaus van een patiënt

Een patiënt ging ál onze verpleegkundigen een hart onder de riem steken. Samen met vrienden en familie ging ze inpakken en kaartjes schrijven. Op 1 december 2021 kwam ze de eerste 350 cadeautjes brengen. bekijk de post

Genieten van de zon

Toen het in februari 2021 een mooie zonnige dag was, kon deze patiënt van de Medium Care even naar buiten. Wat is het fijn als patiënten ook kunnen genieten van prachtig weer! bekijk de post

Een kijkje in het nieuwe hoofdgebouw

In 2022 nemen we ons nieuwe hoofdgebouw in gebruik. Eind 2021 gaven we via een video wel al een kijkje in dit prachtige nieuwe gebouw 'in wording'. bekijk de post

Herdenking

Ieder jaar herdenken we samen met ouders en verzorgers de kinderen die het afgelopen jaar bij ons zijn overleden. We noemen hun namen en steken kaarsjes aan. bekijk de post
  • Medewerkers
  • Intranet