Wat vinden we belangrijk in ons ziekenhuis?

We vinden het natuurlijk belangrijk om goed te zorgen voor onze eigen patiënten. Maar wij gaan nog een stapje verder. We willen dat patiënten nu en in de toekomst nóg betere zorg krijgen. En goedkoper, als dat lukt. Want de zorg in Nederland is duur. Ook vinden we het belangrijk dat we die verbetering niet alleen voor het Radboudumc regelen, maar voor heel Nederland en daarbuiten.

Hoe wij onze zorg verbeteren? Vooral door goed naar onze patiënten te luisteren. En iedere keer samen met hen te kiezen wat voor hen het beste is. Zo leren wij wat patiënten belangrijke en fijne zorg vinden. En weten we wat wij moeten verbeteren! Ook doen we natuurlijk veel onderzoek naar bijvoorbeeld medicijnen en andere behandelingen. Wat we van onze patiënten en onderzoeken leren, proberen we meteen in onze zorg te veranderen.

Natuurlijk kunnen en willen we dit niet alléén doen. We werken dan ook veel samen met andere dokters en onderzoekers. Die werken in andere ziekenhuizen in Nederland, maar ook in het buitenland. Samen kunnen we nog betere onderzoeken en behandelingen bedenken om patiënten te helpen. En de zorg in Nederland te verbeteren.
 
Over het Radboudumc Spreekbeurt

Een spreekbeurt houden over het ziekenhuis?

Dat is een goed idee! Wij hebben leuke informatie voor jou zodat jij een goede spreekbeurt kan maken. Bijvoorbeeld over werken in het ziekenhuis of over jouw tijd in het Amalia Kinderziekenhuis. lees verder

Een spreekbeurt houden over het ziekenhuis?

Als je een spreekbeurt wilt houden is dat natuurlijk leuk maar ook spannend. Want waar ga je het over hebben en hoe kom je aan informatie?

Misschien heb je wel bedacht om een spreekbeurt over het ziekenhuis te houden. Of misschien heb je in het ziekenhuis gelegen en wil je hier je klasgenootjes over vertellen. Wij kunnen je dan helpen aan informatie!

 

Heb je een vraag?

contactformulier

Over het Radboudumc


De geschiedenis van het Radboudumc

Het Radboudumc bestaat al heel lang. Het begon allemaal in 1905. Toen richtte een groep mensen de Radboud Stichting op.

lees meer

De geschiedenis van het Radboudumc

Het Radboudumc bestaat al heel lang. Het begon allemaal in 1905. Toen richtte een groep mensen de Radboud Stichting op. Met die stichting gingen ze geld inzamelen om een nieuwe universiteit te beginnen, in Nijmegen. In 1923 was het zover: de Katholieke Universiteit Nijmegen ging open! Je kon daar een paar opleidingen volgen, bijvoorbeeld Rechten.

De studie Geneeskunde, die je moest doen om dokter te worden, was er nog niet meteen. Die kwam er namelijk pas in 1951 bij. De studenten leerden toen alleen uit boeken en van leraren in de klas. Maar in een écht ziekenhuis, met échte patiënten leer je het meest als je dokter wil worden. Daarom kwam er in 1956 ook een ziekenhuis bij: het Sint Radboudziekenhuis, zoals het toen heette. Hier konden de studenten met de dokters meelopen, kijken en leren. Later veranderde het ziekenhuis nog de naam in Universitair Medisch Centrum St Radboud. Sinds 2013 heet het ziekenhuis Radboudumc.


Waarom heten we Radboudumc?

We heten niet zomaar Radboudumc. Onze naam heeft een mooie betekenis.

lees meer

Waarom heten we Radboudumc?

Radboud is de naam van een heilige man die honderden jaren geleden in Utrecht woonde. Zijn naam betekent iets moois: ‘rad’ betekent ‘raad’ (wijsheid en advies) en ‘boud’ betekent ‘bode’ (boodschapper). Oftewel: iemand die wijsheid en advies komt brengen. En dat deed Radboud ook: hij leerde veel in zijn leven en deed veel goede dingen voor arme en zieke mensen. Hij vond het ook heel belangrijk dat kinderen naar school konden gaan. Daarom kreeg onze universiteit en dus ook het ziekenhuis de naam Radboud. Hier zorgen we goed voor patiënten. En hier kunnen mensen leren om een goede dokter te worden.

Maar we heten niet alleen Radboud. We heten Radboudumc. Die drie laatste letters staan voor universitair medisch centrum. Dat betekent dat we niet zomaar een ziekenhuis zijn. Een umc is anders dan een ander ziekenhuis omdat je er kunt leren om dokter te worden. En we doen onderzoek. Bijvoorbeeld naar ziektes, medicijnen en hoe je mensen beter kunt maken. Alles wat we leren van onze onderzoeken, vertellen we natuurlijk ook aan alle andere dokters en ziekenhuizen. Zo kan iedereen ervan leren.


Ons wapen

Het Radboudumc heeft een eigen wapen. Dat is een tekening die in 1905 speciaal gemaakt is voor de universiteit.

lees meer

Ons wapen
Het Radboudumc heeft een eigen wapen. Dat is een tekening die in 1905 speciaal gemaakt is voor de universiteit. We zetten het nu nog steeds bijvoorbeeld op onze brieven, op onze website en op onze vlaggen buiten. Het wapen vertelt namelijk iets over de geschiedenis van ons ziekenhuis en de universiteit. Kijk maar eens goed of je deze dingen kunt vinden:

Een duif met 7 stralen. De duif is het symbool van de geest van God. De 7 lijnen staan voor de 7 gaven die deze ‘duif’ ons wil geven, bijvoorbeeld: wijsheid, sterkte en liefde.
Een kruis. Dit is een teken voor de katholieke kerk in Nederland.
Een kroon. Hiermee wordt keizer Karel de Grote afgebeeld.
De woorden “In Dei Nomine Feliciter”. Dit is Latijn, een oude taal.  De woorden betekenen: “Mogen wij in Gods naam gelukkig voortgaan.” Wat ermee bedoeld wordt, is dat we het belangrijk vinden dat mensen gelukkig en gezond zijn.


Hoe groot is het Radboudumc?

We hebben een aantal getallen op een rijtje gezet. Misschien vind je het leuk om dit te noemen. lees meer

Hoe groot is het Radboudumc?

Een paar getallen die je misschien interessant vindt:
  • meer dan 100.000 patiënten komen elk jaar voor het eerst op één van onze poliklinieken
  • Ruim 35.000 operaties voeren wij elk jaar uit
  • Bijna 1.100 bedden staan er in ons ziekenhuis
  • Ongeveer 11.000 medewerkers werken bij ons
  • Zo'n 3.300 studenten leren bij ons

Wat vinden we belangrijk in ons ziekenhuis?

Natuurlijk willen we goed voor onze patiënten zorgen. Maar we gaan nog een stapje verder. lees meer

Over het Amalia Kinderziekenhuis


Kinder­adviesraad

Wil je meepraten over hoe dingen geregeld zijn in het Amalia kinderziekenhuis? Om zo het verblijf van de kinderen hier te verbeteren? Geef je dan op voor de Kinderadviesraad. lees meer

Wat is er te doen? in ons ziekenhuis

Er is van alles te doen in ons ziekenhuis. Je hoeft je nooit te vervelen. lees meer

Blijven slapen op de verpleegafdeling

Je blijft slapen in het ziekenhuis als je geopereerd of behandeld wordt en daarna beter moet worden. Dat kan even duren.

lees meer

Wie kom je tegen? in het ziekenhuis

In het ziekenhuis kom je allerlei medewerkers tegen. Dokters, verpleegkundigen maar ook andere mensen die je helpen met beter worden.

lees meer

Volg ons

Op onze Facebookpagina vind je allerlei verhalen over wat er gebeurt in ons kinderziekenhuis.


Trauma­helikopter

Met onze traumahelikopter vliegen dokters snel naar een ongeluk. Ze helpen dan en nemen soms een patiënt mee naar het ziekenhuis. lees meer

Meer informatie

Er is nog veel meer informatie voor kinderen op onze website. Kijk eens rond op de pagina's van het Amalia Kinderziekenhuis! lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet