Radboudumc en partners Aiosyn haalt 2 miljoen euro op om AI-gestuurde algoritmen te ontwikkelen

21 december 2022

Nijmegen, Nederland - Aiosyn ontwikkelt een diagnostisch platform dat kunstmatige intelligentie gebruikt om pathologen te ondersteunen met nauwkeurigere en efficiëntere klinische diagnostiek. Een nieuwe investeringsronde van EUR 2 miljoen, geleid door Health Innovations samen met Oost NL en LUMO Labs, stelt Aiosyn in staat om hun platform verder te ontwikkelen en de time to market te versnellen.

Pathologie is onmisbaar bij de diagnostiek van veel ziekten, zoals kanker. Dit omvat vaak het onderzoek van weefsel na een biopsie. De pathologie evolueert nu naar een digitale workflow waarbij weefselbiopsies worden gescand en onderzocht op de computer. Dit maakt ook het gebruik van kunstmatige intelligentie-algoritmen mogelijk om het diagnoseproces te ondersteunen. De algoritmen van Aiosyn zullen in nauwe synergie met pathologen werken om de groeiende werklast en de vraag naar verdere verbetering van de diagnostische precisie aan te pakken.

AI helpt bij een betere diagnose

Patrick de Boer, CEO en medeoprichter van Aiosyn, legt uit: "Het vakgebied pathologie wordt uitgedaagd door een groeiende werklast en een tekort aan pathologen. Aiosyn ontwikkelt algoritmen die in nauwe synergie met pathologen werken om de digitale pathologieworkflow en klinische diagnostische taken te verbeteren. Met deze investering kunnen we onze eerste productlancering versnellen en de basis leggen voor de toekomstige product roadmap. We zijn blij dat bestaande investeerders Oost NL en LUMO labs en nu Health Innovations ons steunen tijdens deze reis."

Afgelopen jaar heeft Aiosyn gewerkt aan de ontwikkeling van twee algoritmen en het opzetten van haar certificeringsproces. Onlangs hebben ze een ISO:13485 certificering behaald als eerste stap naar de ontwikkeling van hoogwaardige AI-gebaseerde medische hulpmiddelen.

Investering om lancering te versnellen

Sven Bakkes, partner bij LUMO Labs: "We merken een opmars van AI in de gezondheidszorg in 2022. Het is geweldig om te zien dat het Aiosyn-team aanzienlijke vooruitgang boekt en deze belangrijke mijlpaal bereikt, door deze nieuwe ronde veilig te stellen na onze initiële investering via het TTT.AI pre-seed fonds. Hiermee kunnen ze de essentiële volgende stappen zetten op hun weg naar een impact op professionals in de gezondheidszorg en patiënten. We zullen er zijn om hen te ondersteunen."

Yvonne Sijm, investment manager bij Health Innovations: "Wij geloven dat digitale innovaties de toekomst van de gezondheidszorg mogelijk maken. Pathologie speelt een steeds belangrijkere rol in veel patiëntenreizen. De door Aiosyn ontwikkelde oplossingen ondersteunen pathologen bij het leveren van hoogwaardige besluitvorming. Aiosyn bereidt de arbeidsintensieve routinematige pathologietaken voor, zodat de patholoog zich kan richten op de interessantere en complexere taken. Op deze manier maakt computationele pathologie niet alleen het leven van pathologen gemakkelijker, het helpt ook bij het aanpakken van de schaarste-uitdagingen.

Björn Schaap, investment manager Health bij Oost NL: "De baanbrekende platformtechnologie van Aiosyn heeft de potentie om de grenzen binnen de pathologie te verleggen. Het nauwkeuriger, tijdiger en relevanter maken van de diagnose van ziekten verhoogt de efficiëntie en geeft de patholoog meer tijd om zich te richten op complexe analyses. Daarom ben ik ervan overtuigd dat de algoritmen die het Aiosyn-team, een spin-out van het Radboudumc, ontwikkelt, patiënten ten goede zullen komen. De enorme ontwikkeling die Aiosyn het afgelopen jaar heeft doorgemaakt sterkt deze overtuiging, en daarom heeft het bedrijf de steun van Oost NL."

Over Aiosyn

Aiosyn is een spin-off van de Computational Pathology Group van het Radboudumc in Nijmegen. Deze groep is een van de toonaangevende Digital Pathology en AI teams in de wereld en is diep geworteld in de pathologie praktijk.

Patrick de Boer: Patrick.deboer@aiosyn.com

Over Health Innovations

Health Innovations investeert in startups die de gezondheidszorg beter maken zonder de kosten te verhogen. De focus ligt op digitale gezondheid, medische technologie en gezondheidsdiensten. Een positieve impact op patiënten staat centraal in de aanpak. Health Innovations investeert in de seed- en groeifase en de investering moet bijdragen aan waardecreatie voor de gezondheidszorg, de ondernemers en de aandeelhouders. We spelen een actieve rol als aandeelhouder door onze kennis, ervaring en netwerk in te zetten. Health Innovations heeft uit drie opeenvolgende fondsen meer dan 30 investeringen gedaan in Nederlandse zorgstartups. Onder onze investeerders bevinden zich zorgverzekeraars, banken, distributeurs in de zorg en het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid.

Over Oost NL

Oost NL (East Netherlands Development Agency) is een agentschap dat zich richt op het helpen van lokale bedrijven bij duurzame groei, innovatie en internationalisering. Oost NL fungeert als brug tussen overheid, bedrijven en kennisinstelling en ondersteunt startende en groeiende mkb-bedrijven met risicokapitaal en kennis, netwerken en contacten.

Over LUMO Labs

LUMO Labs is een impactgedreven multi-stage (pre-seed tot en met series A) kapitaalfonds gericht op AI/Data, Blockchain, Robotics/Drones, IoT, en/of VR/AR. Het fonds omvat een tweejarig venture builder programma om zijn portfoliobedrijven te ondersteunen bij het behalen van zowel financieel succes als maatschappelijke tractie en impact.

LUMO Labs financiert startups die aansluiten bij ten minste één van de drie Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties: Sustainable Cities & Communities, Good Health & Well-Being en Quality Education. De investeringsfocus ligt op Kunstmatige Intelligentie/Data, Blockchain, Internet of Things, Robotica en Drones en Virtual Reality/Augmented Reality.

LUMO Labs pleit voor zelfbeschikking en traceerbaar eigendom van gegevens en transparantie en traceerbaarheid van technologieën.

Bron: https://www.aiosyn.com/news/aiosyn-raises-2-million-in-new-investment-round/ (in Engels)

Meer nieuws


Radboudumc Investment Day opnieuw druk bezocht

16 oktober 2023

Op 12 oktober vond voor de derde keer de Radboudumc Investment Day plaats. Wetenschappers, ondernemers en investeerders uit de life sciences & health sector kwamen bij elkaar in het Radboudumc Experience Center om kennis uit te wisselen, te netwerken en te praten over nieuwe samenwerkingen.

lees meer

Thirona haalt €7,5 miljoen aan nieuwe financiering op

14 september 2023

Nijmegen, Nederland (11 september 2023) - Thirona, een wereldwijd bedrijf gespecialiseerd in geavanceerde analyse van thorax CT-beelden met kunstmatige intelligentie en Radboudumc spin-off, is verheugd om de succesvolle afronding van haar nieuwe investering aan te kondigen.

lees meer

Thirona bekroond met EIC-subsidie

30 juni 2023

Na de tweede EIC Accelerator cut-off van 2023 in maart is Thirona geselecteerd voor financiering door de European Innovation Council (EIC).

lees meer

Het startup ecosysteem in Nijmegen een boost geven!

22 juni 2023

TechleapNL, Radboud Universiteit, Radboudumc en de gemeente Nijmegen organiseerden een succesvol evenement waar innovatieve health en high-tech startups hun visie deelden op de uitdagingen en kansen voor het lokale startup ecosysteem.

lees meer

Maak kennis met: Healthy Ideas, Healthy Returns

2 juni 2023

Heb jij een gouden idee om de zorg te verbeteren, maar niet de middelen om het te realiseren? Ontdek Healthy Ideas, Healthy Returns: een publiek-privaat netwerk in de Benelux dat kansen biedt voor investeringen en bedrijfsvoorstellen op het vlak van zorg.

lees meer

Terugblik op de Radboudumc Investment Day

7 oktober 2022

Op 5 oktober kwamen meer dan 100 wetenschappers, investeerders en ondernemers samen op de tweede Radboudumc Investment Day, gezamenlijk georganiseerd door Radboudumc, Oost NL en Briskr.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet