Radboudumc en partners Innovatie van Predica Diagnostics BV verbetert screening baarmoederhalskanker

26 juli 2022

Eerste investering uit innovatiefonds ION+2

Een gezamenlijke financieringsronde van ION+2 en het Thematic Technology Transfer Medtech Fund (TTT Medtech) maakt de verdere ontwikkeling mogelijk van moleculair diagnostische testen voor verschillende vormen van kanker door Predica Diagnostics (Nijmegen, NL). Deze spin-off van de Radboudumc Holding richt zich in eerste instantie op verbetering van de screening op baarmoederhalskanker, ter voorkoming van zinloos lichamelijk onderzoek bij gezonde vrouwen, waardoor tijd en kosten worden bespaard en onnodige zorgen als gevolg van fout-positieve testen worden voorkomen. Dit is de eerste financiering door het ION+2 fonds, beheerd door Oost NL, en is de eerste gezamenlijke investering van Oost NL en TTT Medtech.

Dr. William Leenders, CSO van Predica Diagnostics en universitair hoofddocent aan het Radboudumc: "Na een positieve HPV-test worden uitstrijkjes onder de microscoop onderzocht op de aanwezigheid van afwijkende cellen (de PAP-test). De PAP-test is echter niet erg gevoelig en heeft onvoldoende positief en negatief voorspellend vermogen voor een betrouwbare stratificatie van vrouwen die behandeld moeten worden. Dit is een probleem omdat alle vrouwen met een positieve PAP-test worden doorverwezen naar een gynaecoloog voor visuele inspectie van de baarmoederhals (colposcopie). Omdat de test die wij ontwikkelen niet alleen de aanwezigheid van een HPV opspoort, maar ook aantoont of het virus het kankervormingsproces in gang heeft gezet, is ons testresultaat betrouwbaarder dan de PAP-test. Bovendien kunnen we tot 750 baarmoederhalsschraapjes in één keer diagnosticeren, waardoor de test kosteneffectief is. Uiteindelijk kan de test overdiagnose en overbehandeling van gezonde vrouwen voorkomen, wat leidt tot lagere kosten voor de gezondheidszorg, minder werkdruk voor clinici en minder vals-positieve testresultaten met bijbehorende onnodige zorgen."

Investering, een cruciale stap

Dr. Marco de Boer is CEO van Predica Diagnostics: "Deze investering is voor ons een cruciale stap. Onze technologie maakt vroege opsporing en preventie van kanker mogelijk. Daarmee kunnen we wereldwijd grote impact hebben in de gezondheidszorg." Predica zal de klinische validatie van de test uitvoeren in nauwe samenwerking met het Radboudumc en andere ziekenhuizen, onder andere in Duitsland.

Geert Corstens, investment manager Health bij Oost NL: "Predica's test kan de gezondheidszorg efficiënter maken en de kosten voor de gezondheidszorg verlagen, terwijl het onnodige zorgen bij gezonde vrouwen wegneemt. Dit maakt dit een waardevolle investering, en we zijn erg blij dat we via het ION+2 fonds een bijdrage kunnen leveren."

Margherita Marchetti, Investment Manager bij Innovation Industries, die het TTT Medtech-fonds beheert: "Moleculair diagnostische testen zoals Predica Diagnostics die ontwikkelt, worden steeds belangrijker voor preventie, diagnostiek en het voorspellen van de beste behandeling voor kankerpatiënten. De technologie van Predica Diagnostics is een 'platformtechnologie', die toekomstig onderzoek naar vele andere soorten kanker mogelijk maakt. Dit is een voorbeeld van een veelbelovende innovatie waaraan wij graag bijdragen via ons TTT Medtech fonds."

Bron van dit artikel

Meer nieuws


Radboudumc Investment Day opnieuw druk bezocht

16 oktober 2023

Op 12 oktober vond voor de derde keer de Radboudumc Investment Day plaats. Wetenschappers, ondernemers en investeerders uit de life sciences & health sector kwamen bij elkaar in het Radboudumc Experience Center om kennis uit te wisselen, te netwerken en te praten over nieuwe samenwerkingen.

lees meer

Take Off 2 financiering van NWO voor Predica Diagnostics

30 juni 2023

Predica Diagnostics heeft de Take Off 2 financiering binnengehaald om de ontwikkeling van hun baarmoederhals (pre)kanker voorspellingstest te versnellen.

lees meer

Het startup ecosysteem in Nijmegen een boost geven!

22 juni 2023

TechleapNL, Radboud Universiteit, Radboudumc en de gemeente Nijmegen organiseerden een succesvol evenement waar innovatieve health en high-tech startups hun visie deelden op de uitdagingen en kansen voor het lokale startup ecosysteem.

lees meer

Maak kennis met: Healthy Ideas, Healthy Returns

2 juni 2023

Heb jij een gouden idee om de zorg te verbeteren, maar niet de middelen om het te realiseren? Ontdek Healthy Ideas, Healthy Returns: een publiek-privaat netwerk in de Benelux dat kansen biedt voor investeringen en bedrijfsvoorstellen op het vlak van zorg.

lees meer

Terugblik op de Radboudumc Investment Day

7 oktober 2022

Op 5 oktober kwamen meer dan 100 wetenschappers, investeerders en ondernemers samen op de tweede Radboudumc Investment Day, gezamenlijk georganiseerd door Radboudumc, Oost NL en Briskr.

lees meer

Vacature: Digital Health Innovator

30 september 2022

Ben je een innovator? Wil je bouwen aan toekomstbestendige zorg? Wij maken graag kennis met je.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet