Waarom naar het Radboudumc?

In het Radboudumc hebben we al meer dan 25 jaar een Facialisteam dat gezamenlijk de patiënten ziet. Het Facialisteam Nijmegen behandelt en adviseert mensen met een aangezichts­verlamming. De behandeling van een aangezichtsverlamming is erg divers. Daarom werken de verschillende specialismen in teamverband samen. Betrokken specialismen zijn: Fysiotherapie, Keel-, Neus-, en Oorheelkunde (KNO), Logopedie, Plastische Chirurgie en Medische Psychologie. Zo kunnen we kennis en ervaring zo efficiënt mogelijk bundelen. Dit betekent dat er tijdens het spreekuur veel artsen zijn. Een KNO-arts, Plastisch Chirurg, Logopedist en Fysiotherapeut maken standaard deel uit van het Facialisteam. Daarnaast kunnen we ook een Oogarts, Neurochirurg of Neuroloog uitnodigen. 

Het spreekuur

Voor een afspraak bij het Facialisteam bent u doorverwezen door een verwijzend arts naar het facialisteam. U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie en neemt vervolgens plaats in de wachtkamer. Eén van de leden van het facialisteam komt u halen en u stelt u in de spreekkamer voor aan de zorgverleners. Tijdens het spreekuur reserveren we een langer consult (30 min) om alles goed in kaart te brengen en u van advies te voorzien. Als u doorverwezen bent, ontvangen wij gegevens van de verwijzend arts. Als wij deze gegevens niet ontvangen hebben, kunt u ook zelf brieven, foto’s of uitslagen meebrengen. Tijdens de afspraak bekijkt het team de functie van uw aangezichtsspieren en worden er na het consult foto's en een video opname gemaakt. Soms is aanvullend onderzoek noodzakelijk, dit kan éen of meerdere van de volgende onderzoeken zijn: 

  • Hoortest 
  • CT-scan 
  • MRI-scan 
  • Bloedonderzoek 
  • Electro-myografie (testen van de zenuw) 

Gedurende het consult is het doel om antwoord te geven op uw hulpvraag.  Afhankelijk van het advies volgt een vervolgafspraak met het team.

Patiëntenzorg Aandoeningen Aangezichtsverlamming

Wat is aangezichtsverlamming?

Bij een aangezichtsverlamming werkt de zenuw die uw aangezichtsspieren aanstuurt niet goed. Deze zenuw heet de aangezichts- of facialis zenuw. Als deze beschadigd is, kunt u één helft van uw gezicht niet goed bewegen.

lees meer

Wat is aangezichtsverlamming?

Bij een aangezichtsverlamming werkt de zenuw die uw aangezichtsspieren aanstuurt niet goed. Deze zenuw heet de aangezichts- of facialis zenuw. Als deze beschadigd is, kunt u één helft van uw gezicht niet goed bewegen. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om te lachen of om uw oog dicht te doen. Een aangezichtsverlamming komt meestal plotseling en treft vaak maar één kant van uw gezicht.  

Wat is het verschil met een herseninfarct of hersenbloeding? 

Een aangezichtsverlamming kan ook door een herseninfarct of een hersenbloeding ontstaan. Dat is iets anders dan een aangezichtsverlamming door zenuwuitval. Bij een herseninfarct of -bloeding zijn er vaak ook andere klachten, zoals een arm of been dat minder goed beweegt. Ook sluit het oog aan de verlamde kant meestal wél bij een aangezichtsverlamming door een herseninfarct of -bloeding. De informatie en kennis op deze webpagina gaat specifiek over de aangezichtsverlamming door zenuwuitval en niet over aangezichtsverlamming bij een herseninfarct of hersenbloeding. 

Oorzaak en ontstaan

Ongeveer de helft van de gevallen van een aangezichtsverlamming ontstaat plotseling zonder duidelijke oorzaak. Dit wordt ook de verlamming van Bell of ‘Bellse Paralyse’ genoemd.  De precieze oorzaak van Bellse paralyse is nog onbekend, maar men denkt dat de zenuw ontstoken kan raken door het koortslip-virus. Deze ontsteking zorgt ervoor dat de zenuw opzwelt en door de druk op de zenuw uitvalt.  Naast de Bellse paralyse kunnen er veel andere mogelijke oorzaken zijn voor een aangezichtsverlamming. De meest voorkomende zijn: gordelroos (Herpes Zoster), de ziekte van Lyme, een ongeluk of operatie. In zeldzame gevallen kan het ook komen door een tumor die op de zenuw drukt. Sommige mensen worden geboren met een aangezichtsverlamming, dit heeft vaak een zeldzame oorzaak. 

Symptomen

Als de aangezichtszenuw niet goed werkt, kan het moeilijk zijn om het oog goed dicht te doen. Dit kan leiden tot uitdrogen van het oog, dus het is belangrijk om oogdruppels of oogcrème overdag te gebruiken en een pleister op het oog te doen tijdens de nacht. Ook kan het lastig zijn om te praten of te drinken, omdat de mond niet goed sluit. Een aangezichtsverlamming kan veel invloed hebben op uw dagelijks leven en hoe u zich voelt. 

Prognose

Na een aangezichtsverlamming kan de aangezichtszenuw tot meer dan een jaar na de gebeurtenis nog herstellen. Bij een Bellse paralyse herstelt 70-80% van de mensen volledig. Mensen die binnen 4 weken beginnen te herstellen, die een gedeeltelijke verlamming hebben of die jonger zijn, hebben een grotere kans op volledig herstel. Bij andere oorzaken van de aangezichtsverlamming is de prognose vaak minder goed (bijvoorbeeld bij gordelroos of de ziekte van Lyme) of hangt het af van de ernst van de zenuwbeschadiging (bijvoorbeeld na een ongeluk of door een tumor). 

Onvolledig herstel 

Helaas is er ook een groep mensen die niet volledig herstelt. Onvolledig herstel kan in twee categorieën worden verdeeld: 

  1. Minder beweging of minder kracht: De glimlach of het sluiten van het oog aan de verlamde kant is niet zo goed of krachtig als voorheen. Het gezicht kan daardoor zowel in rust als bij beweging minder symmetrisch zijn. 
  2. Synkinesen (onvrijwillige mee-bewegingen): Dit is het beste uit te leggen door de aangezichtszenuw te vergelijken met een stroomkabel. Een stroomkabel bestaat uit een buis (de pvc-buis) met draden erin. De aangezichtszenuw (de stroomkabels) splitst zich onder het oor in vijf aparte kabels die naar verschillende plekken in je gezicht gaan (voorhoofd/ogen, neus, mond, kin, hals). Als de zenuw beschadigd is, moeten de "draden" opnieuw worden getrokken (het natuurlijke herstel). Bij synkinesen gaan sommige draden naar de verkeerde plek. Bijvoorbeeld, een draad die naar het oog had moeten gaan, is naar de de mond gegroeid. Dit kan ervoor zorgen dat uw oog sluit tijdens het lachen of eten. Dit is vaak vervelend en kan ook spanning in het gezicht veroorzaken. 

Op het plaatsje links een schematische weergave van een intacte aangezichtszenuw. Rechts op het plaatje het verkeerd ingroeien van losse zenuwkabels van de aangezichtszenuw.  Hierdoor knijpt bijvoorbeeld het oog dicht als u eet of glimlacht. (synkinesen). 


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682 naar Plein A2 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 383

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682 naar Plein A2 Oost

Onderzoeken en behandelingen het zorgpad

Bekijk voor meer informatie over onderzoeken en behandelingen bij aangezichtsverlamming het zorgpad.

naar het zorgpad

Contact

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

(024) 361 35 06

Stel uw vraag via mijnRadboud
Gebruik voor uw vragen bij voorkeur mijnRadboud. Kunt u hier geen gebruik van maken? Dan kunt u via onderstaande link het contactformulier invullen.
naar pagina

Waarom naar het Radboudumc?

In het Radboudumc hebben we al meer dan 25 jaar een Facialis­team, dat gezamenlijk de patiënten ziet. Het Facialisteam Nijmegen behandelt en adviseert mensen met een aangezichts­ver­lamming.

lees meer

Links

Meer informatie voor kinderen vindt u bij de Moebius Stichting. Volwassenen kunnen terecht bij Stichting Eigen Gezicht.

Onze mensen


Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet