Leven met een hersen­aneurysmaWat is een hersenaneurysma?

Een aneurysma is een uitpuiling van de wand van een hersenslagader. Het aneurysma zit bijna altijd op de splitsing van 2 slagaders. Meestal aan de onderkant van de hersenen of hersenstam. lees meer

Wat is een hersenaneurysma?

Een aneurysma is een uitpuiling van de wand van een hersenslagader. Het aneurysma zit bijna altijd op de splitsing van 2 slagaders. Meestal aan de onderkant van de hersenen of hersenstam. 

Het risico van een aneurysma is dat het kan scheuren en bloeden. Het is niet precies bekend waarom de ene persoon een aneurysma ontwikkelt en de andere niet. We weten dat het met het slijten van de bloedvaten te maken heeft en dat mensen met een hoge bloeddruk en mensen die roken een groter risico lopen. Een aneurysma is niet erfelijk. Wel zijn er families waarbij een aneurysma vaker voorkomt. Er zijn een paar zeldzame erfelijke ziekten waarbij vaker een aneurysma van de hersenen ontstaat.
U kunt een aneurysma vergelijken met een fietsband waarbij er een gat in de buitenband zit en op die plaats de binnenband naar buiten puilt. Het aneurysma kan scheuren en een hersenbloeding veroorzaken (subarachnoïdale bloeding).
  1. Er is vanaf de geboorte een dunne plek in de wand van een hersenslagader. U ziet dit in het plaatje
  2. Door de bloeddruk ontstaat er een ‘bultje’ op de dunne plek in de vaatwand
  3. Het aneurysma kan scheuren en bloeden
  4. De ader kan samentrekken in een spasme

Hoe vaak komt een hersenaneurysma voor?

Uit studies in het buitenland is bekend dat bij ongeveer 2 op de 100 mensen een hersenaneurysma voorkomt. In  Nederland weten we dat bij circa 7 op de 100.000 mensen een aneurysma bloeding optreedt. De meeste hersenaneurysma’s bloeden dus niet. 

Hoe ontstaat een hersenaneurysma?

Meestal wordt een hersenaneurysma ontdekt nadat een hersenbloeding is opgetreden. Door de druk in de slagader kan een aneurysma groter worden en de wand dunner. Als de wand scheurt ontstaat een hersenbloeding. De bloeding uit een aneurysma zit meestal tussen de hersenvliezen in het spinnenwebvlies (arachnoïd) rondom de hersenen. Daarom noemen we het een subarachnoïdale bloeding.

Op het moment van de bloeding ontstaat plotseling hoofd- en/of nekpijn. Meestal gaat dit samen met misselijk zijn en overgeven. U kunt bewusteloos raken. Soms treden er epileptische trekkingen in armen en benen op of zijn er verlammingsverschijnselen. In veel gevallen wordt een hersenaneurysma bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij onderzoek van een andere klacht of aandoening.

Er zijn ook hersenaneurysma´s die neurologische uitvalsverschijnselen veroorzaken doordat ze steeds groter worden. Dat komt doordat ze tegen de hersenen, hersenstam of hersenzenuwen aandrukt. Afhankelijk van het gebied of de zenuw die in de verdrukking raakt ontstaan de symptomen.

Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04

Onderzoek wat kunt u verwachten?

Als blijkt dat u een hersenaneurysma heeft, wordt u verwezen naar de neuroloog of neurochirurg gespecialiseerd in hersenvaten. We maken een inschatting van het risico dat het aneurysma gaat bloeden en wegen dit af tegen het behandelrisico. lees meer

Onderzoek wat kunt u verwachten?

Als blijkt dat u een hersenaneurysma heeft, wordt u verwezen naar de neuroloog of neurochirurg gespecialiseerd in hersenvaten. We maken een inschatting van het risico dat het aneurysma gaat bloeden en wegen dit af tegen het behandelrisico. Als een behandeling wordt overwogen, plannen we in overleg met u een onderzoek om het aneurysma goed in kaart te brengen met een vaatonderzoek (angiografie).
De neurochirurg overweegt op basis van dit onderzoek een behandelplan. Dit gebeurt in overleg met neurologen en radiologen gespecialiseerd in hersenvaten. Als het nodig is, overleggen zij en werken zij samen met buitenlandse collega’s. Het advies over de behandeling bespreken we met u op de polikliniek. Uw behandelwens speelt hierbij een belangrijke rol.

Angiografie


Behandeling Aneurysma in de hersenen

Er zijn verschillende manieren om een hersenaneurysma te behandelen. Het doel van alle behandelingen is om het ontstaan van een bloeding te voorkomen. lees meer

Leven met een hersen­aneurysma

Als bij u een hersenaneurysma is vastgesteld, is er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

In het Radboudumc wordt u behandeld door een team dat gespecialiseerd is in hersenvaataandoeningen. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

  • U wordt behandeld door een neurochirug gespecialiseerd in hersenvaataandoeningen. Hij wordt bijgestaan door een team van hersenvaatspecialisten zoals de neurologen en neuro-radiologen.
  • U krijgt individuele begeleiding door de verpleegkundig specialist waarbij u makkelijk met al uw vragen terecht kunt.
  • Wij doen patiëntgebonden wetenschappelijk onderzoek naar SAB hersenaneurysma’s en de behandeling daarvan.
  • Wij zijn een expertisecentrum op het gebied van Sub Arachnoïdale Bloedingen.

Meer informatie


Subarachnoïdale bloeding (SAB)

Een subarachnoïdale bloeding (SAB) treedt zeer plotseling op, zonder enige vorm van waarschuwing. Deze bloeding heet zo door de locatie in het hoofd: net boven de hersenen onder het spinnenwebvlies (arachnoidea). lees meer

Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet