Diagnosefase
Diagnose-onderzoek
Colposcopie en lisexcisie
U bent door uw huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis. Een gynaecoloog voert een colposcopie uit bij u. Een colposcopie is een onderzoek waarbij we uw baarmoedermond en schede onderzoeken. Dit onderzoek verrichten we als er afwijkende cellen worden gevonden bij een uitstrijkje. lees meerConisatie
Er is bij u een voorstadium van baarmoederhalskanker vastgesteld, of u heeft baarmoederhalskanker in een vroeg stadium. De mogelijke behandelingen zullen met u besproken worden. Een van de mogelijke behandeling is een conisatie.
Wat is een conisatie?
Bij een conisatie verwijdert uw gynaecoloog met een mesje een kegelvormig stukje van de baarmoedermond. De baarmoeder zelf blijft intact. Deze operatie vindt meestal plaats onder narcose, of soms met een ruggenprik. De ingreep gebeurt via de schede. U krijgt dus geen litteken op uw buik. Na de conisatie wordt soms een tampon in de schede aangebracht. Deze tampon bestaat meestal uit een lang gaaslint. De urinebuis kan hierdoor een beetje dichtgedrukt worden, waardoor het plassen moeilijk kan zijn. Soms wordt daarom ook een urinekatheter in de blaas ingebracht.
Na de ingreep
U mag meestal op de dag van de ingreep weer naar huis. Voordat u naar huis gaat wordt de tampon verwijderd. Wanneer een urinekatheter is geplaatst wordt deze ook verwijderd.
Houd na de operatie een week rust. Doe in die periode ook geen huishoudelijk werk. In verband met de genezing van de wond, raden we u aan geen geslachtsgemeenschap te hebben in de eerste 4 tot 6 weken na de ingreep. Ook kunt u voorlopig beter geen tampons gebruiken. We raden baden af, douchen mag wel.
De eerste 4 tot 5 weken heeft u kans op abnormale afscheiding. De eerste dagen is de afscheiding vermengd met bloed. De afscheiding verschilt per persoon. Het hangt ook af van de diepte van de gemaakte wond. Als u last heeft van hevige bloedingen, heviger dan een normale menstruatie, sterk geurende afscheiding of koorts, dan raden we u aan telefonisch contact op te nemen met de polikliniek.
Mogelijke bijwerkingen
Na een conisatie bestaat er een kleine kans op problemen tijdens de zwangerschap. De kans op een vroeggeboorte is meestal iets verhoogd. Dit is afhankelijk van hoeveel weefsel is weggenomen.
Verdere diagnose
Extra onderzoek
Stadium van de tumor
Als bij de colposcopie en het weefselonderzoek blijkt dat er sprake is van baarmoederhalskanker, is het belangrijk om verder onderzoek te doen. Het stadium van de kanker wordt met één of meerdere onderzoeken vastgesteld. lees meerStadium van de tumor
Als bij de colposcopie en het weefselonderzoek blijkt dat er sprake is van baarmoederhalskanker, is het belangrijk om verder onderzoek te doen. Het stadium van de kanker wordt met één of meerdere onderzoeken vastgesteld, bijvoorbeeld:
- MRI-scan van de buik: een onderzoek naar ingroei van de tumor in andere organen (vagina, ophangbanden van de baarmoeder, blaas of darm) en naar uitzaaiingen.
- Inwendig onderzoek onder narcose. Hierbij kijken de gynaecoloog en de radiotherapeut nog eens goed naar de grootte van de tumor. Ook voelen ze om te bepalen of de tumor doorgroeit in het steunweefsel van de baarmoeder. Soms plaatst de radioloog markeringspuntjes. Dit wordt gedaan als tijdens het onderzoek wordt ingeschat dat behandeling met bestraling nodig is.
