Wat is eczeem?

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Het is niet besmettelijk. Eczeem komt veel voor bij kinderen en ontstaat meestal in de eerste maanden na de geboorte.

Symptomen

Uw huid is rood en schilferig en kan hevig jeuken als u eczeem heeft. Bij nat eczeem zitten er ook kleine bultjes en vochtblaasjes op uw huid; als deze kapot gaan, komt er vocht uit. Uiteindelijk kan uw huid ruw worden op de aangedane plek.

Aangeboren eczeem

Aangeboren eczeem wordt ook atopisch of constitutioneel eczeem genoemd. Deze vorm komt veel voor en openbaart zich meestal in de eerste maanden na de geboorte. Maar het kan op elke leeftijd voor het eerst tot uiting komen.

Oorzaak

U kunt eczeem krijgen als uw lichaam overgevoelig reageert op prikkels uit uw omgeving. Uw immuunsysteem reageert dan overmatig. De aanleg voor deze overgevoeligheid is erfelijk, behalve bij contacteczeem. Contacteczeem wordt veroorzaakt door contact met bepaalde stoffen.  

De prikkels waarop u overgevoelig reageert, kunnen allergisch of niet-allergisch zijn.
  • Allergisch. Het is mogelijk dat u allergisch bent voor stoffen die u inademt (inhalatieallergenen, zoals huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren of stuifmeel van grassen en bomen).
  • Niet-allergische factoren zijn bijvoorbeeld een droge huid, warmte, transpiratie en wollen kleding.


Wat is eczeem?

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Het is niet besmettelijk. Eczeem komt veel voor bij kinderen en ontstaat meestal in de eerste maanden na de geboorte. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Eczeem is meestal een chronische aandoening. Daarom geven we op onze Behandelunit uitleg over de factoren die de ernst van het eczeem beïnvloeden. En we besteden aandacht aan hoe u zelf kunt leren het eczeem te behandelen. Zo hoeft u op den duur minder vaak naar het ziekenhuis te komen. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Eczeem is meestal een chronische aandoening. Daarom geven we op onze Behandelunit veel uitleg over de factoren die de ernst van het eczeem beïnvloeden. En we besteden veel aandacht aan hoe u zelf kunt leren het eczeem (van uw kind) te behandelen. Zodat u op den duur minder vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen.

Het Radboudumc is een academisch ziekenhuis. Onze artsen zijn op de hoogte van de nieuwste inzichten. Ook zijn we altijd bezig met onderzoek naar nieuwe behandelmethoden.

Onderzoeken Wat kunt u verwachten?

  • Een anamnese is een (intake)gesprek met uw arts. We nemen tijdens dit gesprek uw ziektegeschiedenis met u door.

    lees meer


Behandeling Behandeling bij eczeem

We behandelen eczeem meestal met zalven. Daarnaast zijn lichttherapie of tabletten ook mogelijk. lees meer

Afdeling Dermatologie

Dermatologie richt zich op de behandeling van huidaandoeningen. De meeste onderzoeken en behandeling vinden poliklinisch plaats.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet