Groeihormoon­deficiëntie


Wat is groeihormoondeficiëntie?

Groeihormoondeficiëntie is een tekort aan groeihormoon. De hypofyse (een klier in het hoofd) maakt het groeihormoon aan.

lees meer

Wat is groeihormoondeficiëntie?

Groeihormoondeficiëntie is een tekort aan groeihormoon. De hypofyse (een klier in het hoofd) maakt het groeihormoon aan. De hypothalamus (onderdeel van de hersenen) heeft hier invloed op. Groeihormoon zorgt onder meer voor het onderhuid van uw spieren en botten. Het regelt de waterhuishouding in uw lichaam en zorgt voor een juiste vetverdeling. Als u een groeihormoon tekort heeft, kunt u last hebben van spierzwakte, botontkalking, osteoporose en meer vetweefsel rond uw buik.

Oorzaak

Meestal is een tumor in de hypofyse of hypothalamus de oorzaak van een groeihormoontekort. Ook een hypofyseoperatie of bestraling kan leiden tot een groeihormoontekort. Daarnaast zijn er andere ziektes van de hypofyse die groeihormoondeficiëntie veroorzaken:
  • sarcoïdose (ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in verschillende organen en weefsels)
  • tuberculose
  • uitzaaiing van een kanker

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Door het groeihormoongehalte in uw bloed te meten, kunnen we een tekort niet goed vaststellen. De concentratie groeihormoon verandert de hele dag. Daarom meten we IGF1.

lees meer over onderzoek

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Door het groeihormoongehalte in uw bloed te meten, kunnen we een tekort niet goed vaststellen. De concentratie goriehormoon verandert de hele dag. Daarom meten we IGF1 (insulin like growth factor 1). Dit eiwit wordt vooral in de lever gemaakt, onder invloed van groeihormoon. Een laag IGF1 kan een groeihormoontekort betekenen. Om het zeker te weten doen we een stimulatietest: de insulinetolerantietest of de arginine/GHRH-test.

Behandeling Wat kunnen we doen?

Kiest u in overleg met uw arts voor een groeihormoonbehandeling? Dan krijgt u instructie van een verpleegkundige. U leert hoe u dagelijks groeihormoon spuit onder de huid.

lees meer

Behandeling Wat kunnen we doen?

Kiest u in overleg met uw arts voor een groeihormoonbehandeling? Dan krijgt u instructie van een verpleegkundige. U leert hoe u dagelijks groeihormoon spuit onder de huid. In het ziekenhuis controleren we uw bloed op het IGF1-gehalte. De arts kijkt daarna wat de geschikte dosis voor u is. Ook meten we regelmatig het glucosegehalte (suikergehalte) in uw bloed. Dit om te voorkomen dat u te veel glucose in uw lichaam heeft.

Contact

Afdeling Interne Geneeskunde
(024) 361 65 04

stel een vraag

Afdeling Interne Geneeskunde

De afdeling Interne Geneeskunde houdt zich bezig met onderzoek en behandeling van klachten en aandoeningen van de inwendige organen en orgaansystemen zoals hart en vaten, longen, nieren en darmen.

lees meer
inloggen