Waarom naar het Radboudumc?

Als u naar ons centrum bent doorverwezen vanwege kanker in uw oor, kunt u altijd de eerstvolgende dinsdagochtend terecht voor sneldiagnose. U heeft dan zo snel mogelijk duidelijkheid van ons. Bij sneldiagnose plannen we alle onderzoeken die voor u nodig zijn, zo spoedig mogelijk na elkaar. Soms kan dat op één dag, soms komt u hiervoor een aantal keer terug.

Als u bij ons komt voor onderzoek naar kanker in uw oor, dan heeft u eerst een intakegesprek met een van onze oncologische verpleegkundigen en een arts. Daarna kijken verschillende specialisten naar uw situatie om vast te stellen welke onderzoeken nodig zijn. Die onderzoeken vinden plaats op de dinsdag en woensdag. Op donderdagmiddag komt het multidisciplinaire team bij elkaar om de resultaten van uw onderzoeken te bespreken en een behandelvoorstel te maken. Op vrijdag bespreekt de arts met u de uitslag en ons behandelvoorstel. Houdt u er dus rekening mee dat u op dinsdag, woensdag, vrijdag en eventueel donderdag naar het Radboudumc komt voor onderzoeken en gesprekken.

 

Patiëntenzorg Aandoeningen Kanker in het oor

Over kanker in het oor

Bij kanker in het oor is er een kwaadaardig gezwel (kanker) ontstaan in de uitwendige gehoorgang. Het gezwel ontstaat vanuit de huid van de gehoorgang en is meestal niet zichtbaar aan de buitenzijde. Gehoorgangkanker is zeer zeldzaam. lees meer

Over kanker in het oor

Bij kanker in het oor is er een kwaadaardig gezwel (kanker) ontstaan in de uitwendige gehoorgang. Het gezwel ontstaat vanuit de huid van de gehoorgang en is meestal niet zichtbaar aan de buitenzijde. Gehoorgangkanker is zeer zeldzaam. Voor het vaststellen en behandelen van kanker in het oor kunt u terecht bij ons. Het Radboudumc is een van de acht centra van Nederland die gespecialiseerd zijn in hoofd-hals kanker.

Oorzaken en symptomen

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaken zijn van kanker in het oor. Vaak hebben mensen wel regelmatig een ontstoken gehoorgang of een loopoor gehad. Mogelijk is dit een van de risicofactoren.
Er zijn geen specifieke klachten bij kanker in het oor. De klachten die erbij voorkomen, komen ook voor bij veelvoorkomende aandoeningen als een middenoorontsteking:
  • loopoor
  • pijn in het oor
  • minder horen

Meestal krijgt de (KNO-)arts pas het vermoeden van kanker in het oor als hij in het oor kijkt. Hij ziet dan afwijkend weefsel of een gezwel, dat u zelf niet kunt zien of voelen. Als de tumor groter wordt, groeit deze in de aangezichtszenuw. Daardoor treedt een aangezichtsverlamming op.

(illustratie: KWF | kanker.nl)
a. binnenoor
b. gehoorzenuw
c. oorschelp
e. trommelvlies

Waarom naar het Radboudumc?

Als u naar ons centrum bent doorverwezen vanwege kanker in uw oor, kunt u altijd de eerstvolgende dinsdagochtend terecht voor sneldiagnose. lees meer

Ondersteunende zorg Leven met kanker

We bieden leeftijdsspecifieke ondersteuning en werken met een vragenlijst om u op het juiste moment ondersteuning te bieden van de juiste zorgverlener.

lees meer

Contact

Centrum voor Hoofd-Halsoncologie

(024) 361 51 24

Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker. lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. Sommige van uw gegevens in het medisch dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Dit verzamelen van gegevens in de NKR gebeurt omdat artsen en onderzoekers betrouwbare en relevante gegevens nodig hebben van patiënten met kanker. Hiermee kunnen zij onderzoek doen om meer over kanker te weten te komen. Door dit onderzoek ontstaan betere inzichten, effectievere behandelingen en uiteindelijk een beter resultaat in de zorg voor patiënten met kanker.

Meer informatie over de Nederlandse Kankerregistratie en wat deze voor u betekent: Registratie van kanker.

Team Hoofd-Halsoncologie

Voor iedere vorm van kanker hebben we in het Radboudumc een gespecialiseerd team met medewerkers uit verschillende disciplines: een multidisciplinair team. Ook als u hoofd-hals kanker heeft, wordt u geholpen door een multidisciplinair team.

  • Medewerkers
  • Intranet