Mondkanker


Wat is mondkanker?

Mondkanker kan voorkomen in de lippen, tong, bodem van de mond, het wangslijmvlies, het tandvlees of gehemelte. Mondkanker komt weinig voor.

lees meer

Wat is mondkanker?

Mondkanker kan voorkomen in de lippen, tong, bodem van de mond, het wangslijmvlies, het tandvlees of gehemelte. Mondkanker komt weinig voor. Per jaar wordt bijvoorbeeld in Nederland bij ongeveer 200 mensen lipkanker en bij 1.100 mensen mondholtekanker geconstateerd. Mondkanker en tongkanker komen vaker voor bij mannen dan vrouwen en meestal boven de 50 jaar.

Oorzaken en symptomen

Een oorzaak van mondkanker is lastig te benoemen. Wel is duidelijk dat roken en alcoholgebruik belangrijke risicofactoren zijn. Als u mondkanker hebt, kunt u een aantal dingen merken:
  • een zweertje in de mond dat niet geneest
  • zwellingen in de mond
  • pijn in de mond die soms uitstraalt naar de oren
  • slikken doet pijn en is moeilijk, waardoor u afvalt

Ondersteunende zorg bij mondkanker

Kanker en de behandeling van kanker kunnen zwaar voor u en uw naasten zijn. Niet alleen kunt u last hebben van lichamelijke klachten, ook op persoonlijk of professioneel vlak kunnen u en uw naasten tegen knelpunten aanlopen. Om deze knelpunten te herkennen èn bespreekbaar te maken, maken we tijdens uw behandeling op vaste momenten gebruik van de Lastmeter. De Lastmeter is een korte vragenlijst waarop u kunt aangeven hoe het met u gaat en welke problemen u mogelijk ervaart op lichamelijk, emotioneel, sociaal, praktisch en spiritueel gebied. Uw casemanager zal de vragenlijst met u doornemen en uw behoefte aan zorg met u in kaart brengen. Samen met uw casemanager en behandelend arts kunt u vervolgens beoordelen of een doorverwijzing naar een gespecialiseerde zorgverlener u kan ondersteunen bij uw behandeling(en).

Voor jongeren en jongvolwassenen (AYA’s, 18-35 jaar) en ouderen (70+) bieden we gespecialiseerde, leeftijdspecifieke ondersteuning. AYA’s kunnen terecht bij de AYA-poli; ouderen krijgen steun van een ouderenconsulent.

(illustratie: KWF | kanker.nl)
a. bovenkaak 
b. hard gehemelte 
c. zacht gehemelte 
d. huig 
e. keelamandelen 
f. tong 
g. keelholte 
h. onderkaak 
i. strottenhoofd 
j. luchtpijp 
k. slokdarm


Waarom naar het Radboudumc?

Als u naar ons centrum bent doorverwezen vanwege mondkanker, kunt u altijd de eerstvolgende dinsdagochtend terecht voor sneldiagnose.

lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Als u naar ons centrum bent doorverwezen vanwege mondkanker, kunt u altijd de eerstvolgende dinsdagochtend terecht voor sneldiagnose. U heeft dan zo snel mogelijk duidelijkheid van ons. Bij sneldiagnose plannen we alle onderzoeken die voor u nodig zijn, zo spoedig mogelijk na elkaar. Soms kan dat op één dag, soms komt u hiervoor een aantal keer terug.

Als u bij ons komt voor onderzoek naar mondkanker, dan heeft u eerst een intakegesprek met een van onze oncologische verpleegkundigen en een arts. Daarna kijken verschillende specialisten naar uw situatie om vast te stellen welke onderzoeken nodig zijn. Die onderzoeken vinden plaats op de dinsdag en woensdag. Op donderdagmiddag komt het multidisciplinaire team bij elkaar om de resultaten van uw onderzoeken te bespreken en een behandelvoorstel te maken. Op vrijdag bespreekt de arts met u de uitslag en ons behandelvoorstel. Houdt u er dus rekening mee dat u op dinsdag, woensdag, vrijdag en eventueel donderdag naar het Radboudumc komt voor onderzoeken en gesprekken.


Afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer

Contact

Centrum voor Hoofd-Halsoncologie
(024) 361 51 24

stel een vraag

Radboudumc Expertise­centrum Centrum voor Hoofd-Hals Oncologie

Het Centrum voor Hoofd-Halsoncologie houdt zich bezig met patiënten met een tumor in het hoofd-halsgebied.

lees meer

Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om samen met partner KWF Kankerbestrijding Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker.

lees meer

Team Hoofd-Halsoncologie

Voor iedere vorm van kanker hebben we in het Radboudumc een gespecialiseerd team met medewerkers uit verschillende disciplines: een multidisciplinair team. Ook als u hoofd-hals kanker heeft, wordt u geholpen door een multidisciplinair team.

inloggen