Patientenzorg Aandoeningen Vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen

Wat zijn vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen?

Er zijn geen symptomen voor verminderde vruchtbaarheid, behalve dat het niet lukt om zwanger te worden. Pijn bij de geslachtsgemeenschap of de menstruatie of een onregelmatig cyclus kunnen wijzen op vruchtbaarheidsproblemen, maar dit is zeker niet altijd het geval.

lees meer

Wat zijn vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen?

Leeftijd als oorzaak

De belangrijkste oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw is haar leeftijd. Al vanaf het 30e jaar wordt de kans op zwangerschap bij vrouwen langzaam minder. Na het 35e levensjaar neemt de kans snel af en boven de 40 jaar is de kans op zwangerschap nog maar enkele procenten. Dit komt doordat de kwaliteit van de eicellen afneemt als een vrouw ouder wordt. Daardoor neemt de kans op bevruchting af.

Daarnaast is er ook een grotere kans op foutjes in de bevruchte eicel waardoor er meer miskramen voorkomen. Door deze foutjes in de bevruchte eicel is de kans op kinderen met een erfelijke afwijking (bijvoorbeeld het Down syndroom) ook groter. Na de overgang kan een vrouw niet meer spontaan zwanger worden. Meestal is dat na het 52e levensjaar. Sommige vrouwen komen helaas al veel eerder in de overgang, waardoor zij al op jongere leeftijd niet meer spontaan zwanger kunnen worden.
 

Andere oorzaken

Wanneer uw cyclus onregelmatig is (korter dan 21 of langer dan 35 dagen), kan het zijn dat de eisprong niet goed verloopt. Dit kan komen bijvoorbeeld komen door:
  • hormonale afwijkingen;
  • polycysteus ovarium syndroom (PCOS);
  • vervroegde overgang;
  • een te laag lichaamsgewicht (BMI <18) of een te hoog  lichaamsgewicht (BMI > 30) waardoor de maandelijkse cyclus en het hormoonevenwicht worden verstoord;
  • sommige medische behandelingen (met name anti-kanker behandelingen zoals chemotherapie of bestraling);
  • bepaalde erfelijke afwijkingen zoals het Turner syndroom;
  • endometriose.
Tenslotte kunnen seksuele problemen een zwangerschap in de weg staan zoals problemen of pijn bij het vrijen, of vrijen op het verkeerde moment (dat wil zeggen niet gedurende de dagen rond de eisprong).

Onbegrepen verminderde vruchtbaarheid

Bij ongeveer 25% van de mensen die zich bij ons melden met een onvervulde kinderwens, kunnen we helaas geen enkele aanwijzing voor de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid vinden. Dat noemen we onbegrepen verminderde vruchtbaarheid.

Onderzoek

Voor de diagnose van vruchtbaarheidsproblemen zijn er verschillende onderzoeken mogelijk.

lees meer

Onderzoek

Voor de diagnose van vruchtbaarheidsproblemen zijn er verschillende onderzoeken mogelijk:  

Behandeling

Het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen kan op verschillende manieren.

lees meer

Behandeling

Er zijn verschillende mogelijkheden om vruchtbaarheidsproblemen te behandelen:

Contact met de afdeling

Voortplantingsgeneeskunde

(024) 361 66 44

Voortplantings­geneeskunde

Bij voortplantingsgeneeskunde houden we ons bezig met behandeling van vruchtbaarheidsstoornissen en hormonale stoornissen.

lees meer

Ervaringen van patiënten

Wilt u weten hoe andere patiënten de behandeling hebben ervaren?

lees meer

Onze mensen


Links