Patientenzorg Behandelingen In Vitro Fertilisatie IVF

IVF-ICSI behandeling tijdens Corona crisis

Vanwege de voorzorgsmaatregelen betreffende het corona virus (COVID-19) hebben wij helaas moeten besluiten om alle behandelingen te stoppen omdat de effecten op de jonge zwangerschap niet bekend zijn.

lees verder

IVF-ICSI behandeling tijdens Corona crisis

Invloed van de Corona crisis op uw IVF of ICSI behandeling

In heel Nederland worden de behandelingen afgebouwd of gestaakt. Vanwege de voorzorgsmaatregelen betreffende het corona virus (COVID-19) hebben ook wij helaas moeten besluiten om alle behandelingen te stoppen, dit omdat de effecten op de jonge zwangerschap niet bekend zijn en omdat onze medewerkers hard nodig zijn bij de Corona zorg op de diverse afdelingen in het Radboudumc.
Wij kunnen helaas geen nieuwe behandelingen opstarten, ook geen cryo behandelingen.
Wij begrijpen dat deze maatregelen u een vervelend en machteloos gevoel geven.
Ook wij betreuren dat uw behandeling nu niet door kan gaan.
 
Corona en zwangerschap
Het is heel vervelend, maar omdat het virus zo nieuw is, is er nog weinig bekend over de invloed van het virus op de zwangerschap. Hoewel de gegevens van zwangerschappen tot nu toe geruststellend zijn, gaat dit alleen over gevorderde zwangerschappen. We hebben geen informatie over een mogelijk effect van een Covid-19 infectie op een zwangerschap in een vroeg stadium. Om die reden is het advies van de beroepsvereniging (NVOG en ESHRE) om alle vruchtbaarheidsbehandelingen te staken.
 
Nieuws op de Radboudumc-website:
Houdt u de Radboudumc-website in de gaten, daar zal u te zijner tijd lezen wanneer behandelingen weer gestart gaan worden. Indien er weer gestart gaat worden met nieuwe behandelingen kunt u zich opnieuw aanmelden. De gecancelde behandeling telt voor de verzekering niet als een poging.
 
Anticonceptie pil:
Ik ben gestart met de anticonceptie pil
Vanwege de voorzorgsmaatregelen betreffende het corona virus (COVID-19) hebben wij helaas moeten besluiten om géén behandelingen meer uit te voeren dan wel op te starten. Dit betekent dat u aan het eind van de strip kunt stoppen met de anticonceptiepil, u zult dan een menstruatie krijgen. De overige medicijnen kunt u bewaren zoals in het voorschrift. Houdt u de Radboudumc-website in de gaten, daar zal u te zijner tijd lezen wanneer behandelingen weer gestart gaan worden. Indien er weer gestart gaat worden met nieuwe behandelingen kunt u zich opnieuw aanmelden. De gecancelde behandeling telt voor de verzekering niet als een poging.

De arts heeft u een Provera kuur voorgeschreven:

Indien u nog niet gestart bent met de kuur mag u het medicijn of recept nog even bewaren tot de tijd dat de behandeling weer gaat starten.
Altijd voor start van de Provera kuur een zwangerschapstest doen. Is deze positief dan afdeling contacten, is deze negatief dan mag u starten met de Provera tabletten volgens voorschrift van de arts.

Bent u inmiddels wel gestart met de kuur, dan betekent dat voor u het volgende. U kunt de behandeling na de Provera helaas niet beginnen en u moet wachten tot nader bericht over opstarten behandelingen. U krijgt meestal binnen enkele dagen na het innemen van de laatste tablet een menstruatie. Komt er niet direct een menstruatie dan kunt u gerust nog even afwachten ( 1-2 wk). Neemt u hiervoor dan even contact op via mijnRadboud. 
Houdt u de Radboudumc-website in de gaten, daar zal u te zijner tijd lezen wanneer behandelingen weer gestart gaan worden. Indien er weer gestart gaat worden met nieuwe behandelingen kunt u zich opnieuw aanmelden.

 
Behandeling met spuiten:
Ik ben gestart met medicatie spuiten
Vanwege de voorzorgsmaatregelen betreffende het corona virus (COVID-19) hebben wij helaas moeten besluiten om alle behandeling te stoppen omdat de effecten op de jonge zwangerschap niet bekend zijn en om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Decapeptyl:
Wanneer u alleen decapeptyl gebruikt, dan kunt u direct stoppen.
U zult dan een menstruatie krijgen. U gaat dus niét starten met de andere spuiten (Gonal F, Meriofert of Rekovelle).
De overige medicijnen kunt u bewaren zoals in het voorschrift. Houdt u de Radboudumc-website in de gaten, daar zal u te zijner tijd lezen wanneer behandelingen weer gestart gaan worden. Indien er weer gestart gaat worden met nieuwe behandelingen kunt u zich opnieuw aanmelden. De gecancelde behandeling telt voor de verzekering niet als een poging.
 
GonalF, Meriofert en Rekovelle:
Wanneer u alleen Gonal F, Meriofert of Rekovelle gebruikt, dan kunt u direct stoppen. U zal dan na enige tijd een menstruatie krijgen. U gaat dus niet starten met de andere spuit (Fyremadel). De overige medicijnen kunt u bewaren zoals in het voorschrift. Houdt u de Radboudumc-website in de gaten, daar zal u te zijner tijd lezen wanneer behandelingen weer gestart gaan worden. Indien er weer gestart gaat worden met nieuwe behandelingen kunt u zich opnieuw aanmelden. De gecancelde behandeling telt voor de verzekering niet als een poging.
 
Belangrijke medicatie informatie:
-Wanneer u zowel een FSH-preparaat (Gonal F, Meriofert of Rekovelle) spuit en daarbij Decapeptyl of Fyremadel), dan kunt u direct met het FSH-preparaat (Gonal F, Meriofert of Rekovelle) stoppen en moet u met de Decapeptyl of Fyremadel doorgaan tot uw menstruatie doorzet, dit kan enige tijd duren.
Tevens geldt het advies geen (onbeschermde) gemeenschap te hebben en aanvullende anticonceptie (condooms) te gebruiken.
 
Medicatie:
Wanneer u onvoldoende medicatie in huis heeft, zullen wij de recepten via onze apotheek leveren. Deze medicatie moet dan ook in het Radboudumc opgehaald worden. Daarom graag tijdig een bericht naar ons, zodat wij nog de tijd hebben om dit voor u te verzorgen. Een termijn van 5 werkdagen is wenselijk.
De reeds ontvangen medicijnen kunt u bewaren zoals in het voorschrift.
 
Afspraken:
Er staat een gemeenschappelijke afspraak of een prikinstructie ingepland
Vanwege de voorzorgsmaatregelen betreffende het corona virus (COVID-19) hebben wij helaas moeten besluiten om géén nieuwe behandelingen op te starten. Deze afspraak zal dus komen te vervallen. Er wordt door ons na enige tijd contact met u opgenomen. Houdt u de Radboudumc-website in de gaten, daar zal u te zijner tijd lezen wanneer behandelingen weer gestart gaan worden. Er zal dan ook een nieuwe prikinstructie ingepland worden.
 
Terugplaatsing
Terugplaatsing van ingevroren embryo (progynova/utrogestan), gaat dit door?
Vanwege de voorzorgsmaatregelen betreffende het corona virus (COVID-19) hebben wij helaas moeten besluiten om géén ingevroren embryo terugplaatsingen meer te doen. Indien er weer gestart gaat worden met nieuwe behandelingen kunt u zich opnieuw aanmelden.
 
Zwangerschapstest:
U kunt de uitslag bij voorkeur doorgeven via MijnRadboud óf anders telefonisch.
Bij een positieve uitslag zullen wij voor u kijken waar u de eerste echo kunt krijgen. Het kan zijn dat dit bij een verloskundige bij u in de buurt zal zijn en niet in het Radboudumc.
Bij een negatieve uitslag graag deze doorgeven via MijnRadboud óf anders telefonisch. Wij zullen dan via mijnRadboud u verdere instructies geven en indien mogelijk nieuwe afspraken voor u maken. In geval van een negatieve zwangerschapstest zal het op dit moment helaas betekenen dat u niet direct kunt starten met een nieuwe behandeling.

Aanmelden:
Wanneer kan ik me weer aanmelden?
Het is helaas nog onzeker wanneer het weer mogelijk is om te starten met een nieuwe behandeling. Houdt u de Radboudumc-website in de gaten, daar zal u te zijner tijd lezen wanneer behandelingen weer gestart gaan worden. Als uw behandeling nu is afgebroken zullen wij te zijner tijd extra ons best doen om u met voorrang te laten starten met een nieuwe behandeling.
 
Bij klachten:
Ik heb klachten van ernstige buikpijn of bloedverlies
Neem telefonisch contact op via 024-3616644 keuze 1
Graag alleen bij SPOED of dringende vragen via dit telefoonnummer contact met ons opnemen.
 
Gebruik van MijnRadboud:
Wij begrijpen dat u veel vragen heeft over uw verdere vruchtbaarheidstraject.
Wij verzoeken u eerst te kijken of uw vraag al via deze webpagina beantwoord wordt. Zo wordt de hoeveelheid  vragen via MijnRadboud enigszins binnen de perken gehouden.
Voor zover uw hoofdbehandelaar beschikbaar is kunt u via de afsprakenlijn 024-3614788 een declarabele telefonische afspraak in te plannen om uw persoonlijke situatie verder te bespreken.
 
Tot slot:

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan oplossingen. Alle zorgmedewerkers zijn nu druk om alles in goede banen te leiden en/of worden ingezet voor de behandeling van patiënten met het Corona virus. Wij verzoeken u daarom om nu geen contact te zoeken met andere fertiliteitsklinieken om uw behandeling daar voort te zetten.
Mocht u verder nog vragen, opmerkingen of zorgen hebben, schroom niet met ons contact op te nemen.
 
Team Voorplantingsgeneeskunde

 
 

Bereikbaarheid van IVF verpleegkundige tijdens de Corona crisis

De komende tijd is er voor onze patiënten geen verpleegkundig spreekuur.

lees meer

Bereikbaarheid van IVF verpleegkundige tijdens de Corona crisis

De komende tijd is er voor onze patiënten geen verpleegkundig spreekuur. Leest u eerst het gehele artikel door over Voortplantingsgeneeskunde tijdens de Corona crisis met informatie en veelgestelde vragen.

Wij zijn van maandag - vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. bij voorkeur digitaal, via mijnRadboud, te bereiken. Echter voor spoed en dringende vragen  via 024-3616644 in het keuzemenu, de optie 1 (spoed) kiezen
In het weekend is de telefoon doorgeschakeld naar de dienst en zijn wij per telefoon via bovenstaand nummer uitsluitend voor spoed bereikbaar.
 

Contact met de afdeling

Voortplantingsgeneeskunde

(024) 361 66 44

Over IVF en ICSI

Bij In Vitro Fertilisatie (IVF) en Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI)proberen we buiten het lichaam een eicel te bevruchten met een zaadcel. Als dat lukt, plaatsen we de bevruchte eicel (het embryo) in de baarmoeder. Beide behandelingen worden vaak kortweg 'IVF-behandeling' genoemd.

lees meer

Over IVF en ICSI

In Vitro Fertilisatie (IVF)

Er zijn verschillende redenen om een IVF-behandeling te doen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van afgesloten eileiders of eerdere niet succesvolle intra-uteriene inseminatie (IUI) behandelingen. Bij IVF worden in het laboratorium eicellen en zaadcellen samengebracht. Om eicellen te verkrijgen worden de eierstokken eerst met hormonen gestimuleerd. Hierdoor groeien er eiblaasjes (follikels) in de eierstokken, die eicellen bevatten. De vloeistof uit de follikels, met daarin de eicellen, wordt met een punctie opgezogen. In het laboratorium wordt geprobeerd om de eicellen met de zaadcellen te bevruchten. Als dat lukt wordt de bevruchte eicel (embryo) 3 dagen later in de baarmoeder geplaatst. Ongeveer twee tot vier dagen na het plaatsen in de baarmoeder, moet het embryo zich innestelen in het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder. Dit is de moeilijkste stap bij het zwanger worden. 

Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI)

Bij veel stellen kan een klassieke IVF-behandeling niet. Als de kwaliteit van het zaad te slecht is voor bevruchting of als de eicellen tijdens een eerdere IVF-behandeling (bijna) niet bevrucht werden kan een ICSI-behandeling een optie zijn. De hormoonstimulatie is vergelijkbaar met een IVF-behandeling. Bij een ICSI-behandeling wordt in het laboratorium één van de zaadcellen in een zeer dun glazen naaldje opgezogen en in één van de eicellen gebracht. Dit wordt gedaan bij alle rijpe eicellen die er normaal uitzien. Als de bevruchting is gelukt, wordt het embryo in de baarmoeder geplaatst. Het percentage bevruchte eicellen en de kans op een zwangerschap zijn vergelijkbaar met een IVF-behandeling.

De behandeling duurt ongeveer twee maanden. Tussen twee IVF/ICSI-behandelingen zit een maand rust. Het is altijd mogelijk om een langere periode aan te houden. Een IVF/ICSI-behandeling vraagt veel van lichaam en geest. Veel vrouwen vinden de periode nadat het embryo is teruggeplaatst het zwaarst, omdat een zwangerschap voor hun gevoel nog nooit zo dichtbij was. Soms geeft het IVF/ICSI-traject spanningen of psychische klachten bij u en/of uw partner. Bespreek dit dan met uw arts. Indien nodig kunt u verwezen worden naar een maatschappelijk werker of een psycholoog. 


Naar uw afspraak bij voortplantings­geneeskunde

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 859

Aanmelden IVF/ICSI behandeling

Lees hier hoe u zich kunt aanmelden.

lees meer

Aanmelden IVF/ICSI behandeling

Aanmelden voor uw eerste IVF-ICSI

Na de Pré IVF of gemeenschappelijke afspraak (GA) ontvangt u via mijnRadboud een digitaal formulier. U ontvangt dit vanaf 18.00 uur op de dag van uw afspraak. Wanneer u het formulier ingevuld heeft en verzonden, ontvangt u via mijnRadboud uw behandelschema met afspraken.

Aanmelden voor vervolgbehandelingen

Nadat u de uitslag van de zwangerschapstest heeft doorgegeven via mijnRadboud, ontvangt u een link om het aanmeldformulier opnieuw in te vullen. Heeft u de link niet van ons ontvangen of ervaart u andere problemen? Neem dan telefonisch contact met ons op via het secretariaat.
 

Veelgestelde vragen

Hier vindt u de veelgestelde vragen over onze onderzoeken en behandelingen.

lees meer

Verloop van de behandeling


Voorbereiding

Voorafgaand aan uw eerste bezoek op de polikliniek heeft u een vragenlijst ingevuld die wij tijdens het eerste gesprek met u beiden zullen bespreken. Daarnaast zal er een aantal onderzoeken plaatsvinden.

 • We kunnen de behandeling alleen doen als u aan een aantal voorwaarden voldoet.

  lees meer


  Voorwaarden

  In het Radboudumc behandelen we vrouwen tot een leeftijd van 43 jaar. Uit de vragenlijst of de onderzoeken kunnen bepaalde zaken naar voren komen die ervoor kunnen zorgen dat de behandeling (tijdelijk) moet worden uitgesteld. Ook wanneer er sprake is van onder- of overgewicht, kan de arts besluiten om (nog) niet te starten met de behandeling. Tot slot kunnen er soms ook redenen zijn om geen behandeling op te starten.

 • Vooronderzoek

  • Zaadonderzoek: voor dit onderzoek levert u op afspraak zaad in bij het Fertiliteitslaboratorium. Het inleveren van het zaad kan op werkdagen tussen 8.00 - 11.30 uur.
  • Bloedonderzoek naar leverontsteking (hepatitis B en C) en aids (HIV) bij man en vrouw. Bij besmetting met HIV doen we geen behandeling.
  • Indien nodig wordt er hormoononderzoek bij de vrouw verricht.

 • Tijd

  De behandeling kost veel tijd. Bedenk vooraf hoe u dit bijvoorbeeld met uw werk kunt regelen. De echo’s van de eierstokken worden ‘s ochtends tussen 08.15 en 12.00 uur verricht,  de punctie tussen 08.30 en 12.30 uur, en het terugplaatsen van embryo’s is laat in de ochtend of ‘s middags vanaf 14.00 uur. Na een echo of terugplaatsing kunt u na afloop terug naar huis of naar het werk. Wij adviseren u wel om de dag van de punctie vrij te nemen.
   

 • Adviezen voor de man

  Ziekte of koorts
  Bent u in de drie maanden vóór de  behandeling ziek geweest of heeft u koorts gehad? Neem dan contact met ons op. Het kan de zaadkwaliteit tijdelijk verminderen. Soms moeten we de behandeling uitstellen, omdat de kans bestaat dat we tijdens de behandeling geen zaadcellen vinden.

  Leefregels
  De teelbal heeft ongeveer 74 dagen nodig om zaadcellen aan te maken. Voor een zo goed mogelijke resultaat adviseren wij  de volgende leefregels vanaf minimaal 74 dagen (ongeveer 3 maanden) voor een vruchtbaarheidsbehandeling:
  • niet roken
  • geen drugs gebruiken
  • weinig alcohol drinken (maximaal één glas per dag)
  • vermijd hogere temperaturen bij de balzak. Dit betekent:
   • geen elektrische deken en/of stoelverwarming gebruiken
   • geen waterbed gebruiken
   • niet in bad gaan, maar kort douchen
   • geen sauna/jacuzzi/bubbelbad of wellness gebruiken
   • niet onder de zonnebank gaan
   • een laptop niet op schoot houden, ook niet met een kussen ertussen
   • de mobiele telefoon niet in uw broekzak, maar in de jaszak doen
  • elke dag minimaal 30 minuten bewegen (wandelen/fietsen). Als u sport, blijf dit dan evenveel doen. Als u vaak aan spinning of wielrennen doet, doe dit dan maximaal een keer per week.
  • gebruik geen verzorgingsproducten, zoals dag-, nacht- en anti-rimpelcrême. Hierin zitten ‘weekmakers’. Shampoo, douchezeep, deodorant en after shave mag u wel gebruiken.
  • eet gezond (vezel- en vitaminerijk, vet- en suikerarm)
  • start niet zelf met een (multi)vitaminepreparaat, wij adviseren u hierover tijdens de afspraak.
  Zaad produceren tijdens de behandeling
  • U kunt het zaad thuis produceren of in een speciale ruimte bij de poli Voortplantingsgeneeskunde.
  • Het zaad moet binnen één uur na productie op het Fertiliteitslaboratorium worden afgegeven.
  • Het potje waarin het zaad opgevangen moet worden, is verkrijgbaar op de polikliniek. Als u het zaad thuis wilt produceren, kunt u van tevoren een potje ophalen bij de balie op de polikliniek. Gebruik nooit een eigen glaasje, potje, bakje o.i.d.
  • Soms is het goed om het zaad op te vangen in een speciale vloeistof; uw arts zal u dit vertellen en dan kunt u deze vloeistof ophalen bij het Fertiliteitslaboratorium.
  • De onthoudingsperiode (de tijd tussen de vorige zaadlozing en deze zaadlozing) is bij voorkeur 1 tot 4 dagen.
  • Het zaad moet door massage worden verkregen, zonder gebruik van een condoom.
  • Was vóór het produceren uw handen goed met water en zeep, en uw penis alleen met water.
  • Het is belangrijk dat al het zaad in het potje wordt opgevangen. Als dat niet is gelukt, meldt u dit als u het zaad afgeeft bij het Fertiliteitslaboratorium.
  • Transporteer het potje met zaad niet te koud of te warm; de temperatuur moet tussen kamertemperatuur en lichaamstemperatuur liggen.

 • Adviezen voor de vrouw

  • Roken, het drinken van alcohol en drugs verminderen de kans op zwangerschap. Stop met roken en drugs. Drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag.
  • De Gezondheidsraad adviseert vrouwen die zwanger willen worden om foliumzuur te gebruiken. Foliumzuur is verkrijgbaar bij de drogist. Foliumzuur helpt afwijkingen bij het kind (zoals een open ruggetje) te voorkomen. U start met het gebruik van foliumzuur op het moment dat u een actieve kinderwens hebt. Als de behandeling slaagt, gebruikt u het totdat u 10 tot 12 weken zwanger bent.
  • Een te hoog of te laag gewicht (BMI onder 18 of boven 30) verkleint de kans op zwangerschap en vergroot de kans op problemen tijdens de zwangerschap en bij het kind. Bij een BMI onder de 18 adviseren wij u om aan te komen en boven de 30 om af te vallen. Bij een BMI van 40 of hoger wordt er geen behandeling opgestart. 

 • Screening stress en IVF

  Een IVF/ICSI-behandeling wordt vaak als zwaar ervaren. Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen is er een korte vragenlijst gemaakt: de ‘Screening Stress en IVF’. Uw antwoorden geven informatie over wat een  IVF/ICSI-behandeling voor u betekent. Op basis daarvan adviseren wij u of ons psychosociaal team u zou kunnen begeleiden. U beslist zelf of u deze hulp wilt ontvangen.

Hoe ziet mijn traject eruit?

Een IVF-behandeling bestaat uit meerdere stappen. Hier leest u daar meer over. naar het zorgpad

Embryo kwaliteit en aantal embryo’s voor terugplaatsing

In het laboratorium beoordelen we de kwaliteit van de embryo’s. Dit doen we door ze met een microscoop te bekijken. Aan de hand van een aantal uiterlijke kenmerken krijgt elk embryo op dag 3 een score.

lees meer

Embryo kwaliteit en aantal embryo’s voor terugplaatsing

In het laboratorium beoordelen we de kwaliteit van de embryo’s door ze met een microscoop te bekijken. Aan de hand van een aantal uiterlijke kenmerken krijgt elk embryo op dag 3 een score (A, B of C). Een  embryo met score A geeft een ‘bovengemiddelde kans’ op zwangerschap, score B een ‘gemiddelde kans’, en score C een ‘benedengemiddelde kans’. De leeftijd van de vrouw heeft hier ook invloed op; vanaf een leeftijd van 38 jaar is de kans op zwangerschap bij dezelfde score lager.

Bij de terugplaatsing op dag 3 kan de arts u vertellen wat de kwaliteit is van het embryo dat teruggeplaatst wordt (of de twee embryo’s die teruggeplaatst worden). Als er meerdere embryo’s zijn ontstaan, groeien die in de broedstoof verder tot dag 5 of dag 6. Als de embryo’s op dag 5 of 6 van zeer goede kwaliteit zijn (blastocyst), kunnen ze worden ingevroren. In een volgende cyclus kunnen we deze ontdooien en terugplaatsen. Niet alle embryo’s groeien echter door tot blastocyst. Het komt dus helaas regelmatig voor dat ze niet ingevroren kunnen worden. 

Aantal embryo's
Of we één of twee embryo(’s) terugplaatsen, wordt van tevoren met u besproken. Voor alle leeftijden geldt dat er soms medische redenen zijn om maar één embryo terug te plaatsen. Bij vrouwen jonger dan 38 jaar plaatsen we bij de eerste twee behandelingen altijd één embryo terug, ongeacht de kwaliteit van de embryo’s. Vanaf de derde behandeling mag u in overleg met uw arts twee embryo’s terug krijgen. Bent u 38 jaar of ouder dan kunt u in samenspraak met uw behandelend arts soms al eerder kiezen voor twee embryo’s. Hieronder vindt u een overzicht van de mogelijkheden van het aantal verse en ingevroren (cryo) embryo’s dat terug geplaatst wordt:

 
 Leeftijd  < 38 jaar  38 en 39 jaar  ≥ 40 jaar
1e IVF/ICSI
 
1
 
Bij ≥ 2 A-embryo's:1
Bij < 2 A-embryo's:1 of 2
1 of 2
 
Cryo van 1e IVF/ICSI 1 1 of 2 1 of 2
2e IVF/ICSI 1 1 of 2 1 of 2
Cryo van 2e IVF/ICSI 1 1 of 2 1 of 2
3e IVF/ICSI 1 of 2 1 of 2 1 of 2
Cryo van 3e IVF/ICSI 1 of 2 1 of 2 1 of 2
 

Behandeling Cryo-embryo terugplaatsen

Vaak ontstaan bij een IVF/ICSI-behandeling meerdere embryo’s, waarvan er een of twee worden teruggeplaatst. Overige embryo’s van goede kwaliteit kunnen worden ingevroren en op een later moment weer ontdooid en teruggeplaatst.

lees meer

Risico's en complicaties van IVF en ICSI

De kans op complicaties is bij een IVF/ICSI-behandeling is niet heel groot, maar er zijn natuurlijk wel risico’s en complicaties die kunnen voorkomen op verschillende momenten tijdens de behandeling.

lees meer

Risico's en complicaties van IVF en ICSI

Risico’s en complicaties van IVF/ICSI
De kans op complicaties is bij een IVF/ICSI-behandeling is niet heel groot, maar er zijn natuurlijk wel risico’s en complicaties die kunnen voorkomen op verschillende momenten tijdens de behandeling:
 • Tijdens de hormoonstimulatie:
  • U kunt last krijgen van bijwerkingen zoals hoofdpijn, opvliegers, stemmingswisselingen of buikpijn.
  • Er groeien te weinig eiblaasjes. De arts kan beslissen om de behandeling te stoppen en indien het medisch gezien zinvol is de behandeling opnieuw opstarten.
  • Er groeien te veel eiblaasjes (overstimulatie). Soms moeten we de behandeling voor de punctie stoppen omdat het risico op het overstimulatiesyndroom te groot is. De hormoondosering zal dan de volgende keer aangepast worden.
 • Na de punctie:
  • Er worden geen eicellen of zaadcellen gevonden.
  • Er is een kleine kans op een bloeding in de buik.
  • Er is een kleine kans op een ontsteking van de eierstokken. Wanneer er een verhoogde kans op een ontsteking bestaat, wordt voorafgaand aan de punctie antibiotica voorgeschreven.
  • Ovarieel hyperstimulatiesyndroom (OHSS, overstimulatie): de kans op overstimulatie is verhoogd wanneer er veel eicellen worden gevonden na de punctie. Na de punctie kunnen de eierstokken erg opgezet zijn en kunnen de kleine bloedvaten in de buik meer vocht doorlaten dan normaal. Hierdoor kan het bloed stroperig worden en kan de doorbloeding van bepaalde organen aangetast worden. Bijbehorende klachten zijn: een opgezette buik, sterke gewichtstoename, buikpijn, een vol gevoel, misselijkheid, braken, kortademigheid en trombose (bloedstolsels in de bloedvaten). Neem contact op met het IVF-team wanneer er sprake is van deze klachten. Wanneer overstimulatie wordt geconstateerd, dan is het van groot belang dat u veel drinkt (2 tot 3 liter per dag) en voldoende rust neemt.
 • Rondom de terugplaatsing:
  • Er heeft geen bevruchting plaats gevonden.
  • Er zijn geen geschikte embryo’s om terug te plaatsen.
  • Vanwege een verhoogd risico op het overstimulatiesyndroom kan de arts beslissen om geen embryo terug te plaatsen. In dat geval wordt er gekeken of de embryo’s ingevroren kunnen worden. Er bestaat een kans dat de embryo’s niet door groeien tot dag 5 en daardoor dus niet kunnen worden ingevroren.
 • Na de zwangerschapstest:
  • Het kan voorkomen dat u na een positieve zwangerschapstest alsnog bloedverlies krijgt of dat er bij de echo geen goede zwangerschap wordt geconstateerd (miskraam).
  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap; ondanks dat het embryo in de baarmoeder wordt terug geplaatst kan het soms voorkomen dat het embryo zich in de eileider/eierstok innestelt. Dit is geen goede zwangerschap en zal indien mogelijk met medicatie behandeld worden. Soms is hiervoor een operatie nodig. 
Gezondheid van het kind
Bij IVF/ICSI kinderen lijkt er een iets grotere kans te zijn op aangeboren afwijkingen, maar dit lijkt ook het geval te zijn bij zwangerschappen die spontaan zijn ontstaan bij paren met vruchtbaarheidsproblemen. Er is geen verschil in de gezondheid van kinderen die geboren zijn na IVF/ICSI met geëjaculeerde zaadcellen, of ICSI met PESA/TESE zaadcellen. Genetische afwijkingen bij een of beide ouders kunnen een verhoogd risico geven op aangeboren afwijkingen; dit is niet gerelateerd aan de vruchtbaarheidsbehandeling.
 
Om meer informatie te krijgen over de gezondheid van IVF/ICSI kinderen is er een vragenlijst ontwikkeld die u ontvangt wanneer u zwanger bent. Na de bevalling ontvangen wij de vragenlijst graag retour. Dit is ook van belang voor de landelijke (anonieme) registratie van het aantal IVF/ICSI zwangerschappen.

(Eierstok)kanker
Onderzoek heeft niet aangetoond dat het gebruik van hormonen tijdens de IVF/ICSI-behandeling de kans op (eierstok)kanker vergroot.

Ervaringsverhaal over IVF


"Voor ons is een kind krijgen altijd onzeker geweest"

Thomas (33) belandde op zijn 17e na een scooterongeluk voor de rest van zijn leven in een rolstoel. Vader worden zou voor hem nooit op de natuurlijke manier lukken. Via een ICSI-TESE-behandeling is zijn vriendin Kirsten (33) alsnog zwanger van hem.

lees meer

"Voor ons is een kind krijgen altijd onzeker geweest"

Thomas (33) belandde op zijn zeventiende na een scooterongeluk voor de rest van zijn leven in een rolstoel. Vader worden zou voor hem nooit op de natuurlijke manier lukken. Via een ICSI-TESE-behandeling is zijn vriendin Kirsten (33) alsnog zwanger van hem. Bijna halverwege de zwangerschap – op 18 weken – vertelt Thomas over “het mooiste wat ons kon overkomen”.

1 Waarom hebben jullie gekozen voor een ICSI-TESE-behandeling?

"Ik heb op mijn 17e na een scooterongeluk een dwarslaesie opgelopen en zit sindsdien in een rolstoel. De eerste 2 weken na het ongeluk was ik heel kwaad dat me dit was overkomen. Daarna heb ik de knop weten om te draaien, er is niets aan te doen. Ik moet er mee leren leven. En dat lukt, ik ben positief ingesteld. Op mijn 18e kregen Kirsten en ik verkering. Toen speelde het nog niet of we wel of geen kinderen zouden willen. We waren nog jong. Door mijn dwarslaesie kan ik geen zaadlozing krijgen. Voor ons is een kind krijgen altijd onzeker geweest.
 
In 2005 heb ik via elektrostimulatie mijn zaadcellen willen laten invriezen. Ik was pas 20. Dat was vooral om mijn zaad veilig te stellen voor de toekomst. Het was relatief kort na het ongeluk. Toen was er meer kans dat het zaad nog van goede kwaliteit zou zijn. Het invriezen is echter niet gelukt.

Dat het niet zeker is dat we kinderen kunnen krijgen, heb ik altijd kunnen relativeren. Alleen komen we nu in een nieuwe levensfase. De afgelopen jaren is onze kinderwens gegroeid. Je ziet vrienden en familie om je heen die kinderen krijgen."

2 Hoe zijn jullie bij het Radboudumc terecht gekomen?

"Via mijn artsen in het Roessingh (revalidatiecentrum) heb ik 2 jaar geleden laten weten dat we een kinderwens hebben en gevraagd welke mogelijkheden er zijn. Zo zijn we in het Radboudumc voor een ICSI-TESE-behandeling terecht gekomen. In december 2017 hadden we ons eerste gesprek; afgelopen april is de behandeling gestart. We hebben dit alleen aan onze directe familie verteld. Anders stelt iedereen steeds de vraag: “En, is het al gelukt?” Dat levert alleen maar druk en stress op."

3 Hoe is de behandeling tot nu toe verlopen?

"Zelf wisten we niet wat we hadden moeten verwachten. Je houdt er rekening mee dat het lukt, maar evengoed dat dit niet zo is. De behandeling sloeg gelukkig vrij snel aan. Bij de 2e poging om de eicel van mijn vriendin te bevruchten met mijn zaadcel is het gelukt en overleefde de embryo het. In totaal heeft de behandeling ongeveer vier maanden geduurd. Nu is Kirsten 18 weken zwanger. Dit is echt supermooi, vooral vanwege onze situatie; het mooiste wat ons kon overkomen. Iedereen om ons heen is ook zo blij. Ik verheug me er heel erg op. Ik ben nu bezig om allerlei praktische zaken te regelen; zorgen voor aanpassingen in huis om het voor mij in een rolstoel goed mogelijk te maken om voor ons kind te zorgen."
 
De namen van Thomas en Kirsten zijn om privacyredenen gefingeerd.

Praktische zaken


Kinderen mee tijdens het polibezoek?

Voor paren met een kinderwens kan het lastig zijn om kinderen tegen te komen bij hun afspraken op de afdeling. Bij een punctie en terugplaatsing mogen kinderen niet aanwezig zijn. Wij vragen hiervoor uw begrip. Als het kind zelf onder behandeling is, is bovenstaande niet van toepassing.

Kosten en verzekering

De vergoeding van de kosten van een IVF-behandeling verschilt per zorgverzekeraar. Informeer bij uw zorgverzekeraar wat voor u en uw partner geldt.

lees meer

Kosten en verzekering

De vergoeding van de kosten van een IVF-behandeling verschilt per zorgverzekeraar. Informeer bij uw zorgverzekeraar wat voor u en uw partner van toepassing is.

Tijdens iedere poli-afspraak komt u samen met uw partner. We willen zeker weten dat u beiden de behandeling wilt ondergaan. Ook zult u allebei een rekening van alle afspraken en behandelingen ontvangen. Onze financiële administratie stuurt de rekening door naar de ziektekostenverzekering.

De vergoeding van de kosten van een IVF/ICSI-behandeling verschilt per zorgverzekeraar. Meestal worden er 3 behandelingen vergoed. Informeer bij uw zorgverzekeraar wat voor u en uw partner geldt. Wanneer de kans op succes heel klein is, bijvoorbeeld omdat de eierstokken niet goed reageren op de hormonen, heeft het soms geen zin om door te gaan met behandelen. U wordt hierover geïnformeerd door uw behandelend arts.

Wanneer het medisch gezien zinvol is om na 3 behandelingen door te gaan kan het zijn dat de behandeling voor eigen kosten is.
Ook worden er door het Radboudumc kosten in rekening gebracht voor het bewaren van eicellen, zaadcellen en embryo's. Deze worden niet altijd door uw zorgverzekering vergoed. Voor informatie over vergoeding wordt u verwezen naar uw zorgverzekering.

 Voor meer informatie over zorgkosten:

Bewaar­overeenkomst voor invriezen

Wanneer we zaad, eicellen, embryo’s en ovariumweefsel van u invriezen en bewaren, vragen we u een bewaarovereenkomst te ondertekenen. Bekijk deze bewaarovereenkomsten hieronder. Uiteraard kunt u vragen hierover stellen tijdens uw afspraak of via mijnRadboud.

lees meer

Bewaar­overeenkomst voor invriezen

Wanneer we zaad, eicellen, embryo’s en ovariumweefsel van u invriezen en bewaren, vragen we u een bewaarovereenkomst te ondertekenen. Bekijk deze bewaarovereenkomsten hieronder. Uiteraard kunt u vragen hierover stellen tijdens uw afspraak of via mijnRadboud.

Voortplantings­geneeskunde

Bij voortplantingsgeneeskunde houden we ons bezig met behandeling van vruchtbaarheidsstoornissen en hormonale stoornissen.

lees meer

Onze mensen