Patiëntenzorg Behandelingen Ovulatie Inductie (OI)

Over Ovulatie Inductie

Bij Ovulatie Inductie maken we met hormonen uw cyclus regelmatiger en wekken we een eisprong op. Dat doen we als er bij u niet iedere maand een eicel vrijkomt of als u menstruatiecyclus niet helemaal gaat zoals zou moeten. Soms doen we Ovulatie Inductie en Kunstmatige Inseminatie (IUI) samen.

Voorbereiding Hormoon­behandeling bij andere menstruatie­cyclus

Uw menstruatiecyclus is anders als bijvoorbeeld de tweede helft van uw cyclus te kort is of wanneer u dan weinig hormonen heeft. Uw cyclus kan ook te lang duren, namelijk meer dan 35 dagen. Medicijnen kunnen helpen om een normale cyclus te krijgen.

De behandeling

Er zijn verschillende medicijnen die u kunt krijgen voor deze behandeling. 

lees meer

De behandeling

Clomid  /  Letrozol

Deze medicatie wordt geleverd in tablet vorm en de arts kijkt welke medicatie bij u past om een eisprong op te wekken. Tijdens de eerste cyclus waarin u Letrozol / Clomid gebruikt, controleren we of er eiblaasjes groeien. We maken dan via uw vagina een echo van uw eierstokken. Vaak zijn er meerdere echo's nodig in één cyclus en zult u vaker naar het ziekenhuis moeten komen.

In principe mag u bij een goede reactie, deze medicatie 5-6 maanden thuis gebruiken om zwanger te raken. Door een eisprong is er een kans op zwangerschap.

Behandelen met Clomid / Letrozol
Dit hoeft u maar kort te gebruiken, namelijk van cyclusdag 3 tot 7. Beide medicatie hebben hetzelfde doel, u maakt meer Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) aan. Hierdoor gaan de eiblaasjes groeien.

Krijgt u door het slikken van de medicatie een eisprong en wordt uw baarmoederslijmvlies goed opgebouwd? Dan mag u dit medicijn tijdens een volgende cyclus weer gebruiken.
Clomid en Letrozol geven meestal weinig klachten. U kunt echter last krijgen van: opvliegers, maag- en buikklachten (opgeblazen gevoel), moe zijn en hoofdpijn.

 

Soms wazig zien, flikkeringen zien, dat is wel een reden om met spoed met ons contact op te nemen.

 

De arts schrijft uw dosering voor. Hierin zijn 3 stappen qua dosering te maken en er is sprake van een maximum voor te schrijven hoeveelheid medicatie. Het kan voorkomen dat bij u Clomid / Letrozol niet werkt of dat u er teveel klachten van heeft.

Ovaleap, Meriofert en Gonal-F

Ovaleap, Meriofert of Gonal-F krijgt u om de eiblaasjes te laten groeien en rijpen. In deze medicijnen zit het hormoon FSH. Behandeling met FSH doen we als de hoogste dosering Clomid of Letrozol niet het gewenste resultaat geeft. Deze spuiten dient u in de huid van uw buik toe. Dat doet u met een injectiepen. Een verpleegkundige legt u uit hoe u dit moet doen, hiervoor wordt een uitleg gepland op de poli Voortplantingsgeneeskunde.

Behandelen met Ovaleap, Meriofert en Gonal-F
U begint op dag 3 na de eerste dag van de menstruatie met het spuiten van de hormonen. Rond de 10e dag krijgt u een echo. We kijken dan of er eiblaasjes groeien. Soms prikken we ook bloed om de hoeveelheid hormonen te bepalen. Hoe de behandeling daarna verder gaat, hangt af van de echo:

  • zijn de eiblaasjes nog niet groot genoeg? Dan gaat u door met het spuiten. We maken een afspraak voor de volgende controle echo.
  • zijn de eiblaasjes wél groot genoeg? Dan stopt u met de spuiten en spuit u in de avond Ovitrelle of Gonasi om de eisprong op te wekken.

Gonasi / Ovitrelle

Dit zijn beide hormonen die evoor zorgen dat er een eisprong optreedt. U gebruikt Gonasi of Ovitrelle één keer. Voor een goed resultaat moet u vrijen op de avond dat u Gonasi gebruikt en het liefst ook de tweede avond erna. 


Ovitrelle gebruiken:

Ovitrelle wordt geleverd in een voorgevulde pen. Hier is maar 1 stand op beschikbaar, dat is 250 mcg. Ongeveer 40 uur nadat u Ovitrelle toedient, is de eisprong. Daarom is het belangrijk dat u vóór de eisprong gemeeschap heeft. Ovitrelle kan reactie rond de injectieplaats geven, roodheid en jeuk. Deze uitslag trekt meestal binnen een dag weg.


Gonasi gebruiken:

Meestal gebruikt u 5000 eenheden Gonasi. Ongeveer 40 uur nadat u de Gonasi inspuit, is de eisprong. Daarom is het belangrijk dat u vóór de eisprong gemeenschap heeft.
Gonasi geeft meestal weinig klachten. Sommige vrouwen krijgen huiduitslag rondom de plek waar ze de Gonasi spuiten. Dit trekt meestal binnen 24 uur weg.

Risico’s bij Ovalatie Inductie

Bij ovulatie inductie is de kans groter dat u zwanger raakt van meerling. Bij deze behandeling is ongeveer 7% van de zwangerschappen een tweeling en 1% een drie- of meerling.

Wij proberen meerlingen zwangerschppen vanwege de gezondheids risico's voor moeder en kind te voorkomen. Hiervoor zullen wij u zo goed mogelijk controleren. Ingeval van teveel eiblaasjes, dan zal het medisch advies zijn om de behandeling cancelen. U gebruikt geen Gonasi of Ovitrelle en krijgt dan geen eisprong en voorkomt zo een meerling zwangerschap. Het kan gebeuren dat u toch spontaan een eisprong krijgt, daarom adviseren wij u dan tot de menstruatie beschermd of niet te vrijen.

We begrijpen dat dit heel erg vervelend is voor u.

 


Voortplantings­geneeskunde

Bij voortplantingsgeneeskunde houden we ons bezig met behandeling van vruchtbaarheidsstoornissen en hormonale stoornissen.

lees meer

Contact

Voortplantingsgeneeskunde

(024) 361 66 44


Naar uw afspraak adres & route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Afspraak op weekdagen of in het weekend

Bij Voortplantingsgeneeskunde gaan afspraken 7 dagen per week door. In het weekend is de looproute en aanmeldprocedure voor onze afdeling anders dan door de week.   

Wij zijn telefonisch bereikbaar op (024) 361 66 44 

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 859

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet