Over dit platform

Deze pagina gaat over loopproblemen bij de ziekte van Parkinson. De pagina is bedoeld voor mensen met parkinson, hun familie en vrienden, en parkinson-zorgverleners. We bespreken hier creatieve manieren om beter te kunnen lopen.

lees meer

Over dit platform

Deze pagina gaat over loopproblemen bij de ziekte van Parkinson. De pagina is speciaal voor mensen met parkinson, hun familie en vrienden, en parkinson-zorgverleners. We bespreken hier creatieve manieren om beter te kunnen lopen.

Hier vindt u video's van de bekende manieren om beter te kunnen lopen. Ook geven we meer informatie over deze manieren.

U kunt zelf ook helpen met het video-overzicht. Heeft u een idee voor een goede manier om beter te lopen? Deel deze dan met ons. Op deze pagina kunnen mensen met parkinson en zorgverleners van elkaar leren. Zo helpen we iedereen aan manieren om beter te lopen.


Brochure Lopen met Parkinson

Wilt u iemand op dit platform wijzen? Deel dan deze brochure!

bekijk brochure (pdf)

Deel uw video

Ziet u nog geen video van de manier die u gebruikt? Deel uw idee vooral met ons! Misschien staat uw video er straks ook tussen.

naar het formulier

Stappenplan jouw strategie vinden

Tips om te bepalen welke manier van lopen u het beste kan helpen.

lees meer

Stappenplan jouw strategie vinden

Welke manier van lopen helpt u het beste?

Niet elke manier van lopen werkt even goed voor iedere persoon met parkinson. Bij de ene persoon werkt een manier van lopen goed. De andere persoon loopt op die manier juist slechter. Ook kan het per situatie anders zijn.

Voor het starten met lopen kan bijvoorbeeld een andere manier nodig zijn dan voor het maken van een draai. Of het lopen door een smalle ruimte. Daarom is het belangrijk om verschillende manieren te proberen. Zo kunt u per situatie uitzoeken welke manier het beste voor u werkt. Maar hoe doet u dat?

Het vinden van de beste manier is heel persoonlijk. Het hangt er erg vanaf wat u zelf het fijnst vindt. Helaas kunnen we (nog) niet voorspellen voor wie een bepaalde manier van lopen wel of niet werkt. We kunnen dus ook niet voor u kiezen. Wat kunnen we wel? We geven u tips om te helpen bepalen welke manieren het beste bij u zouden kunnen passen. Bekijk daarvoor de volgende stappen.

De stappen

 1. Bepaal eerst wat u zou willen verbeteren. Bijvoorbeeld: wilt u een beter loopritme? Of wilt u grotere stappen maken? Of weer verder kunnen als u bevriest tijdens het lopen? Lees meer over de verschillende loopproblemen bij parkinson.

 2. Bepaal in welke situaties u de andere manier van lopen het meest nodig heeft. Bijvoorbeeld: wilt u een stuk wandelen in het bos? Of moet u een krappe draai maken in de keuken? Of wilt u ’s nachts naar het toilet lopen?

 3. U kunt aan de slag! Kies een paar manieren van lopen uit het overzicht. Het liefst uit verschillende onderdelen. Probeer deze manieren samen met iemand uit. Een familielid, vriend, of therapeut bijvoorbeeld. Probeer de manier in de situatie waarin u dit ook echt wilt gebruiken. Dus als u graag beter wilt bewegen in de keuken: probeer de manieren ook in die situatie. Sommige manieren zullen goed werken. Anderen misschien helemaal niet. U kunt het alleen maar uitproberen om erachter te komen.

 4. U kunt verschillende manieren combineren. Misschien werkt dit nog beter voor u. Een voorbeeld: tijdens het lopen, tellen maar ook de knieën hoger optillen. Bekijk de  voorbeeldvideo 'Tellen'.

 5. Houd bij welke manieren u al heeft geprobeerd. Schrijf ook op in welke situaties u de manieren heeft geprobeerd, en of het u hielp met lopen. Bent u ook in bewegingstherapie? De fysiotherapeut of ergotherapeut kan met deze tabel ook goed zien wat er bij u wel en niet werkt.

  Bijhouden kan in een tabel als deze:

Strategie

Categorie

Situatie

Effect op het lopen

In gedachten 1,2,3,4 tellen

Interne cueing

Opstarten van het lopen

Werkt goed: lopen ging beter dan normaal.

Lopen op het ritme van een metronoom

Externe cueing

Wandeling in het bos

Werkt niet: lopen ging minder goed dan normaal.

We hebben een Word-bestand met deze tabel gemaakt. Dan kunt u die opslaan of printen en zelf invullen.Download deze tabel als Word-bestand


Loopproblemen bij Parkinson

Door loopproblemen worden mensen met parkinson of parkinsonisme minder actief. Ze kunnen minder goed bewegen en zelfs vallen.

lees meer

Loopproblemen bij Parkinson

Voor mensen met de ziekte van Parkinson of parkinsonisme zijn loopproblemen erg vervelend. Door loopproblemen worden mensen met parkinson of parkinsonisme minder actief. Ze kunnen minder goed bewegen en zelfs vallen.Trucs om beter te lopen

We bespreken manieren om het lopen te verbeteren bij de ziekte van Parkinson.

lees meer

Trucs om beter te lopen

Helaas verdwijnen loopproblemen bij parkinson niet helemaal door het gebruik van medicijnen. Medicijnen kunnen ook vervelende bijwerkingen geven. Daarom krijgen mensen met parkinson vaak ook andere behandelingen, zoals fysiotherapie. Een belangrijk onderdeel daarvan is het aanleren van andere manieren van lopen. Een soort ‘trucs’.

Voorbeelden hiervan zijn: lopen op het ritme van een metronoom, stuiteren met een bal tijdens het lopen, opzij lopen, of het nadoen van hoe iemand anders loopt. Er zijn zeven verschillende soorten trucs:

 1. Reageren op prikkels van buitenaf (externe cues);
 2. Reageren op eigen prikkels (interne cues);
 3. Minder rekenen op de balans;
 4. Beïnvloeden hoe u zich voelt;
 5. Bekijken en nadoen van lopen;
 6. Een nieuw looppatroon gebruiken;
 7. Andere manieren om vooruit te komen waarbij de benen gebruikt worden.

Voor elke truc zijn er verschillende voorbeelden. Op deze pagina vindt u uitleg over elke soort. Daarbij staan ook duidelijke voorbeelden, meestal met een video.

Niet elke manier van lopen werkt even goed voor iedere persoon met parkinson. Bij de ene persoon werkt een manier van lopen goed. De andere persoon loopt op die manier juist slechter. Ook kan het per situatie anders zijn.

Voor het starten met lopen kan bijvoorbeeld een andere manier nodig zijn dan voor het maken van een draai. Of het lopen door een smalle ruimte. Daarom is het belangrijk om verschillende manieren te proberen. Zo kunt u per situatie uitzoeken welke manier het beste voor u werkt. Daarvoor vindt u op deze pagina een stappenplan voor het vinden van de beste strategie

We hopen dat de uitleg en voorbeelden op deze pagina u inspireren en helpen. Hopelijk ontdekt u zo meer manieren om beter te lopen!

Manieren om het lopen te verbeteren


Video's van trucs om beter te lopen met Parkinson

Een overzicht van alle beschikbare voorbeeldvideo's, los van hun onderdeel.

lees meer

Beter lopen op 55 manieren

Een poster met een geïllustreerd overzicht van 55 verschillende strategieën waarmee mensen met parkinson het lopen kunnen verbeteren.

lees meer

Beter lopen op 55 manieren

Patiëntonderzoeker Marina Noordegraaf  (Verbeeldingskr8) maakte een poster met illustraties. Hierop staan 55 manieren van lopen waarmee mensen met parkinson beter kunnen lopen.Download de poster.

Referentie: Noordegraaf, Marina, & Nonnekes, Jorik. (2020). 55 Detours with which Parkinson patients bypass freezing (Poster) (1.2). Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.4299641

Team Lopen met parkinson


Jorik Nonnekes

revalidatiearts


Anouk Tosserams

arts-onderzoeker


Ingrid Sturkenboom

ergotherapeut


Maarten Nijkrake

fysiotherapeut


Contact over Lopen met Parkinson

Heeft u vragen of opmerkingen over deze pagina? Deel ze met ons!
contactformulier
 • Medewerkers
 • Intranet