Voor de behandeling

Opname

Voorafgaand aan de behandeling wordt u opgenomen op de verpleegafdeling. Het is de bedoeling dat u 8 uur voor de behandeling nuchter bent. Nuchter betekent: niet eten en niet roken. Tot 2 uur vóór de behandeling mag u nog wel heldere vloeistoffen drinken (koffie en thee zonder melk, sap zonder pulp, water en aanmaaklimonade).

Contrastmiddel

Tijdens de behandeling maken we gebruik van contrastmiddel. Heeft  u in het verledeneen allergische reactie op contrastmiddel gehad? Vertel ons dan dat u allergisch bent voor contrastmiddel. Met de juiste voorbereiding kunnen we een allergische reactie namelijk voorkomen.

Uw nieren scheiden het contrastmiddel na de behandeling weer uit. In zeldzame gevallen kan nierschade ontstaan door het contrastmiddel. Dit risico is groter bij patiënten die al een verminderde nierfunctie hebben of die te weinig drinken. Daarom controleren we voor de behandeling uw nierfunctie. Ook helpt goed drinken voor- en na het onderzoek om nierschade te voorkomen. We adviseren is om 2 liter per dag te drinken en voldoende zout te gebruiken (bijvoorbeeld door het drinken van een extra kop bouillon) op de dag voor aan de behandeling en tot 24 uur na het onderzoek. Als u een vochtbeperking heeft of veel vochtverlies door bijvoorbeeld ernstige diarree, braken of hoge koorts, neem dan contact op met uw behandelend arts of met de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. 
 

Patiëntenzorg Behandelingen Vena cavafilter plaatsen of verwijderen

Over de behandeling

U krijgt binnenkort een vena cavafilter of deze moet verwijderd worden. U krijgt een vena cavafilter, omdat u een verhoogd risico heeft op het ontstaan van bloedstolsels vanuit de benen. Het filter zorgt ervoor dat de kans op het ontstaan van longembolieën kleiner wordt.

Over de behandeling


Voor de behandeling

Voorafgaand aan de behandeling wordt u opgenomen op de verpleegafdeling. Het is de bedoeling dat u 8 uur voor de behandeling nuchter bent. Bent u allergisch voor contrastmiddel? Geef dit dan tijdig aan. 

lees meer

Tijdens de behandeling

Via het verdoofde gebied plaatst de interventieradioloog een toegangsbuisje (sheath) in uw liesader.

lees meer

Tijdens de behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd op de afdeling Interventieradiologie onder plaatselijke verdoving in de lies. Via het verdoofde gebied plaatst de interventieradioloog een toegangsbuisje (sheath) in uw liesader. Via dit toegangsbuisje brengt de radioloog een katheter in tot aan de grote holle ader, de vena cava. Met behulp van contrastmiddel maken we plaatjes om te bepalen of de katheter op de goede plek zit. In de grote holle ader wordt het vena cavafilter, een soort metalen apparaatje, geplaatst. Het verwijderen van het vena cavafilter gebeurt op dezelfde manier. Eerst worden er controleplaatjes gemaakt. Als die er goed uit zien en er zijn geen stolsels meer te zien, dan mag het vena cavafilter eruit.
 


Na de behandeling

Na de behandeling wordt de lies gesloten door het prikgaatje een aantal minuten af te drukken. Daarna gaat u terug naar de verpleegafdeling. Lees hier waar u de eerste dagen rekeing mee moet houden. 

lees meer

Na de behandeling

Na de behandeling wordt de lies gesloten door het prikgaatje een aantal minuten af te drukken. Daarna gaat u terug naar de verpleegafdeling. U moet nog 2 uur platte bedrust houden zodat het prikgaatje goed kan helen. Op de verpleegafdeling doen we nog enkele controles bij u.
Meestal kunt u dezelfde dag nog naar huis. Als u naar huis gaat: Regel vervoer naar huis.

  • Drink gedurende de dag extra water (1,5 à 2 liter) omdat het contrastmiddel veel vocht onttrekt aan uw lichaam.
  • 24 uur na de behandeling mag u niet persen, niet bukken, zo min mogelijk traplopen en niet te zwaar tillen.
  • De eerste dagen rustig aan doen om de spanning op de punctieplaats te vermijden. Vermijd fietsen, traplopen en zwaar tillen.
  • 2 dagen na de behandeling kunt u weer gaan werken. 

Risico's en complicaties

Een behandeling brengt altijd risico’s met zich mee. Er zijn verschillende complicaties die mogelijk zijn voor vrijwel elke vaatoperatie, zoals: 

  • ontsteking van de aanprikplek
  • bloeding van de aanprikplek
  • beschadiging van het bloedvat
  • het filter kan niet worden geplaatst
  • het filter kan niet worden verwijderd

Onderzoek Allergie contrastvloeistof

Op de afdeling Radiologie maken we gebruik van contrastvloeistof, om betere opnamen te kunnen maken. Als u allergisch bent voor deze contrastvloeistof, nemen we voorzorgsmaatregelen. lees meer

Zwanger of borstvoeding? Laat het ons weten!

Bij een angiografie gebruiken we röntgenstraling. De hoeveelheid straling verschilt per onderzoek. Soms is het veilig om het onderzoek te doen tijdens uw zwangerschap, soms niet. Uw arts bespreekt samen met u wat mogelijk is. Bij dit onderzoek gebruiken we contrastmiddel. Dit is veilig voor u en uw baby, ook als u borstvoeding geeft.

Meer informatie


Afspraak maken

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep.

lees meer

Afspraak maken

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 29. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
 


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: D
Verdieping: 0
Route: 780

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:

Meldt u zich 10 minuten voor het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis. U kunt ook gebruik maken van een golfkar.
Als met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling eerst moet worden opgenomen, dan meldt u zich niet bij route 780. Meldt u zich dan bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw D, Verdieping 0 en volg route 780

Radiologie

Bij Radiologie gebruiken we beeldvormende technieken om ziektes of aandoeningen te onderzoeken. De bekendste technieken zijn röntgenonderzoek, echografie, CT en MRI. 

lees meer

Verhinderd? Neem contact met ons op

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

  • Medewerkers
  • Intranet