Wat is ablatio?

Als u niet in aanmerking komt voor borstsparende operatie, dan wordt uw hele borst verwijderd. Sommige vrouwen kiezen hier zelf voor. Verwijdering van de hele borst, inclusief de tepel, heet ablatio.

lees meer

Wat is ablatio?

Als u niet in aanmerking komt voor borstsparende operatie, dan wordt uw hele borst verwijderd. Sommige vrouwen kiezen hier zelf voor. Verwijdering van de hele borst, inclusief de tepel, heet ablatio. De ribben blijven bedekt door de borstspier. Door de operatie ontstaat een vrij groot litteken.

De borstwand is niet altijd glad, maar kan iets verdikt zijn. Dit herstelt zich meestal na een paar maanden. De borsthuid is veel minder gevoelig of helemaal gevoelloos. Rond het litteken is er in het begin soms helemaal geen gevoel meer. Dat kan later nog iets bijtrekken. Soms wordt een deel van de borsthuid juist extra gevoelig.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Uitslag

Ongeveer tien werkdagen na de operatie is de uitslag bekend van het weefselonderzoek.

lees meer

Uitslag

Ongeveer tien werkdagen na de operatie is de uitslag bekend van het weefselonderzoek. De patholoog bekijkt in het weggenomen weefsel of de tumor in zijn geheel is verwijderd (radicaal). Als het gezwel (mogelijk) niet ruim genoeg is weggenomen, volgt in sommige gevallen bestraling.

Ook kijkt de patholoog naar eigenschappen van de tumor, zoals grootte, groeiwijze en hormoongevoeligheid. Op grond van de uitslag wordt bepaald of aanvullende behandeling nodig is. Bijvoorbeeld chemotherapie, hormoontherapie of immunotherapie.


Borstkanker mamma­carcinoom

Borstkanker is een kwaadaardig gezwel in de borst.

lees meer

Behandeling Operatie bij borstkanker

Een operatie is bij borstkanker meestal de eerst aangewezen behandeling. Er zijn verschillende operaties.

lees meer