Behandeling Borst­reconstructie


Wat is een borst­reconstructie en wat kunt u verwachten?

Bij een borstreconstructie probeert de plastisch chirurg uw borst zoveel mogelijk in de oude vorm te krijgen. Wanneer een borstreconstructie wordt uitgevoerd, verschilt per situatie.

lees meer

Wat is een borst­reconstructie en wat kunt u verwachten?

Bij een borstreconstructie probeert de plastisch chirurg uw borst zoveel mogelijk in de oude vorm te krijgen. Wanneer een borstreconstructie wordt uitgevoerd verschilt per situatie. Soms combineren we het met de operatie waarbij uw borst(en) geamputeerd wordt. Soms is het beter om te wachten tot na een bestralings- of chemotherapiebehandeling.

Wat kunt u verwachten ?

Het is belangrijk dat u een reële verwachting heeft. De borst verschilt na een reconstructie altijd in vorm en gevoel van een natuurlijke borst. Hij voelt anders aan, u heeft littekens en het gevoel in uw borst is minder of helemaal weg. Bij een reconstructie aan één kant probeert de plastisch chirurg de borst zoveel mogelijk te laten lijken op de andere borst, maar dit is niet altijd mogelijk. Vaak zijn meerdere operaties nodig. Soms moeten we ook de andere borst aanpassen, zodat beide borsten op elkaar lijken.

Een borstreconstructie is een langdurig traject dat zowel geestelijk als lichamelijk zwaar is.


Verschillende methoden voor het reconstrueren van de borst

 • De minst ingrijpende manier om een nieuwe borst te maken, is het plaatsen van een prothese. lees meer


  Prothese

  De minst ingrijpende manier om een nieuwe borst te maken, is het plaatsen van een prothese. Dit is mogelijk als er genoeg soepele en gave huid is en de grote borstspier intact is. De chirurg gebruikt het litteken van de amputatie. De ingreep duurt ongeveer 1 uur. Voor deze operatie wordt u 2 of 3 dagen opgenomen.

  Tissue expander en prothese

  Wanneer er niet genoeg huid en/of spier aanwezig is na de amputatie, gebruikt de chirurg een ballon (tissue expander). Hiervoor moet uw huid van goede kwaliteit zijn.

  2 weken na de operatie vullen we de prothese verder met vloeistof. Daarvoor komt u wekelijks naar de polikliniek. Elke afspraak brengen we 50 tot 100 cc vloeistof in. Dit duurt ongeveer 2 minuten. Omdat uw huid gevoelloos is door de eerdere operatie, is het aanprikken om de vloeistof in te brengen niet pijnlijk. Door het vullen, rekt uw huid steeds iets verder op. Dit gaat makkelijker als u uw borst vooraf masseert met olie of crème. De hele behandeling duurt 4 tot 8 weken.

  De expander heeft een metalen plaat. U mag daarom niet in de MRI-scan. Na 3 maanden vervangt de chirurg de expander door een definitieve prothese.

  LD-methode

  Soms is bij de borstamputatie de borstspier weggehaald of is er te weinig huid van goede kwaliteit. We maken dan een nieuwe borst van huid uit de rug en de daaronder liggende spier. Dit noemen we de LD-lap. Bijna altijd brengen we dan een prothese in. Door deze operatie ontstaat een litteken dat in de meeste gevallen onder het behabandje valt. De operatie duurt 2 tot 3 uur en u wordt 5 à 6 dagen opgenomen.
   

  DIEP-methode

  Bij de DIEP-lap methode maken we een nieuwe borst van huid- en vetweefsel uit uw onderbuik. U heeft hierdoor geen prothese nodig. DIEP-lap kan alleen als u een overschot aan huid en vet heeft op uw buik. De functie van uw buikspieren blijft grotendeels intact. Soms is het nodig om een deel van uw rechte buikspier mee te nemen. Dan plaatsen we een kunststof matje in uw buik, dit verkleint de kans op een littekenbreuk. Het litteken loopt horizontaal over uw onderbuik, van heup tot heup.

  Om goed te herstellen, moet u 4 tot 6 weken een buikband dragen. Bestel deze voor de operatie. Zorgverzekeraars vergoeden deze buikband niet. De ingreep duurt 4 tot 8 uur. De opnameduur is 5 à 7 dagen. Na de operatie is uw buik een paar weken gevoelig.

  PAP-methode

  Met huid- en vetweefsel van de binnenkant van uw bovenbenen kunnen we een nieuwe borst vormen. Dit noemen we de PAP-lap methode. Deze kunnen we aan beide kanten toepassen. We kiezen hiervoor als er te weinig weefsel is voor een borstreconstructie met weefsel uit uw buik. Hierdoor heeft u geen prothese nodig.

  Om goed te herstellen, moet u 4 tot 6 weken een drukpanty dragen. Bestel deze voor de operatie. Zorgverzekeraars vergoeden de drukpanty niet. De ingreep duurt 4 tot 8 uur, tenzij we de reconstructie combineren met de borstamputatie. De opnameduur is 5 à 7 dagen. De functie van uw beenspieren blijft intact. De littekens lopen van de bilplooi tot in uw lies en vallen niet op. De wonden zijn enkele weken gevoelig.


  S-GAP-methode

  Een nieuwe borst vormen met huid- en vetweefsel uit uw bil noemen we de S-GAP-lap. Een borstprothese is niet nodig. De S-GAP-lap kunnen we aan beide kanten toepassen. We doen dan twee operaties. De ingreep duurt 4 tot 8 uur, tenzij we de reconstructie combineren met de amputatie. De opnameduur is 5 à 7 dagen.

  Na deze operatie heeft u een onopvallend litteken boven uw bil. U draagt 4 tot 6 weken ondersteunend ondergoed. Uw bil kan enkele weken gevoelig zijn, maar de functie van uw beenspieren blijft intact.

Voorbereiding

Om de operatie en genezing zo goed mogelijk te laten verlopen, moet u voor de operatie op een aantal dingen letten.

lees meer

Voorbereiding

 • Niet roken. U mag 4 weken voor en 4 weken na de operatie niet roken. Roken vergroot de kans op complicaties.
 • Geen vette crème. Op de dag van de operatie mag u geen crème of bodylotion gebruiken in het operatiegebied.
 • Geen sieraden, contactlenzen, etc. Tijdens de operatie mag u geen contactlenzen, bril, gebitsprotheses, make-up, nagellak en sieraden (waaronder piercings) dragen. Aan één van uw wijsvingers krijgt u een zuurstofmeter. Verwijder een eventuele acryl- of gelnagel voor de operatie van deze vinger.
 • Sportbeha/pyjama: neem voor de operatie een sportbeha mee. Deze geeft uw borsten steun en dit bevordert de wondgenezing. We raden u aan een pyjama met voorsluiting mee te nemen voor uw opname. 

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Na de borst­reconstructie

Na de operatie helpen we u zo snel mogelijk in beweging te komen.

lees meer

Na de borst­reconstructie

Na de operatie helpen we u om zo snel mogelijk in beweging te komen. U mag na de operatie weer douchen. U draagt nog 4 tot 6 weken een sportbeha. Deze zorgt ervoor dat wonden sneller genezen en dat pijnklachten minder zijn. De eerste 6 weken na de operatie moet u rustig aandoen.

Controle

De eerste controle is 1 à 2 weken na de operatie. We controleren dan uw wonden. De hechtingen zijn vrijwel altijd oplosbaar. Na 2 tot 3 maanden heeft u weer een afspraak.

Risico's en complicaties

Een borstreconstructie kan leiden tot complicaties. Soms is een tweede ingreep daardoor noodzakelijk.

lees meer

Risico's en complicaties

 • Er is kans op nabloedingen en infecties. Een tweede ingreep is dan soms noodzakelijk.
 • Pijnklachten: door kapselvorming rondom de prothese kunt u pijn krijgen aan uw borst. We verwijderen dan het kapsel, waardoor de prothese meer ruimte krijgt.
 • Afsterven van het weefsel. Dit is een zeer zeldzame complicatie. Wanneer dit toch gebeurt, zijn er andere mogelijkheden tot reconstructie.
 • Longontsteking, longembolie of een trombosebeen.
Als er nog andere risico's voor u zijn, zal uw arts deze met u bespreken. 

Kosten en vergoedingen

Een borstreconstructie wordt in bijna alle gevallen vergoed. Neem vooraf contact op met uw zorgverzekeraar.

informatie over zorgkosten

Contact

Afdeling Plastische Chirurgie
(024) 361 52 42

stel een vraag

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 634

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 727

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 634

Afdeling Plastische Chirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.

lees meer
inloggen