Behandeling Borst­reconstructie


Wat is een borst­reconstructie en wat kunt u verwachten?

Bij een borstreconstructie probeert de plastisch chirurg uw borst zoveel mogelijk in de oude vorm te krijgen. Wanneer een borstreconstructie wordt uitgevoerd, verschilt per situatie.

lees meer

Wat is een borst­reconstructie en wat kunt u verwachten?

Bij een borstreconstructie probeert de plastisch chirurg uw borst zoveel mogelijk in de oude vorm te krijgen. Wanneer een borstreconstructie wordt uitgevoerd verschilt per situatie. Soms combineren we het met de operatie waarbij uw borst(en) geamputeerd wordt. Soms is het beter om te wachten tot na een bestralings- of chemotherapiebehandeling.

Wat kunt u verwachten ?

Het is belangrijk dat u een reële verwachting heeft. De borst verschilt na een reconstructie altijd in vorm en gevoel van een natuurlijke borst. Hij voelt anders aan, u heeft littekens en het gevoel in uw borst is minder of helemaal weg. Bij een reconstructie aan één kant probeert de plastisch chirurg de borst zoveel mogelijk te laten lijken op de andere borst, maar dit is niet altijd mogelijk. Vaak zijn meerdere operaties nodig. Soms moeten we ook de andere borst aanpassen, zodat beide borsten op elkaar lijken.

Een borstreconstructie is een langdurig traject dat zowel geestelijk als lichamelijk zwaar is.


Borst­reconstructie

Borstkanker komt bij vrouwen veel voor. De laatste jaren neemt ook het aantal vrouwen met een genetisch verhoogde kans op het krijgen van borstkanker toe. Directe borstreconstructie en reconstructie met eigen (autoloog) weefsel dragen sterk bij aan het herwinnen van ‘de kwaliteit van leven’.

lees meer

Voorbereiding

Om de operatie en genezing zo goed mogelijk te laten verlopen, moet u voor de operatie op een aantal dingen letten.

lees meer

Voorbereiding

Voor operaties waarbij weefsel verplaatst wordt, is stoppen met roken een voorwaarde. U stopt in ieder geval met roken in de periode vier weken voor de operatie en vier weken na de operatie. Nicotine vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing op kunnen treden.

Daarnaast is het belangrijk dat uw BMI onder de 30 is. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een BMI boven de 30 zorgt voor een verhoogde kans op complicaties na een operatie.

Als u geneesmiddelen gebruikt, moet u dit al tijdens het eerste bezoek melden aan de plastisch chirurg.
Het is belangrijk dat u voorafgaand aan de ingreep een sport bh en eventuele andere drukkleding (buikband of drukbroekje) aanschaft en meeneemt naar de afdeling als u geopereerd wordt. Deze bh’s geven de borsten steun en bevorderen daarmee de wondgenezing. De polikliniek Plastische Chirurgie werkt samen met de firma Qliniq Biomedical. Deze verzorgen speciale drukkleding, zoals een fijne (sport) bh. Nadat u op consult bij de plastisch chirurg bent geweest krijgt u informatie over deze drukkleding van de polikliniek assistente of van de verpleegkundig specialist. De bh en eventuele drukkleding moet u gedurende 4-6 weken dag en nacht dragen.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Na de borst­reconstructie

Na de operatie helpen we u zo snel mogelijk in beweging te komen.

lees meer

Na de borst­reconstructie


Na de operatie wordt voor de éérste 24 uur uw borst(en) ieder uur door de verpleegkundige gecontroleerd op doorbloeding. Na de eerste 24 uur wordt de borst(en) iedere 2 uur gecontroleerd tot 48 uur na de operatie, hierna gaat de controle van uw borst(en) over op één keer per 8 uur, dus 3 keer per dag.
U wordt na de operatie geholpen om zo snel mogelijk weer mobiel te zijn. Dit begint op de eerste na de operatie met zitten op de rand van het bed en wordt stapsgewijs uitgebreid. U krijgt op de opname dag een formulier waarop u zelf kan bijhouden wat u per dag gedaan heeft. Dit stimuleert u om zelf actief mee te denken en te werken aan een snel(ler) ontslag naar huis.
Als er bij u drains (dunne afvoerslangetjes) geplaatst zijn, worden deze verwijderd als de drains in het wondgebied minder dan 30 cc bloed en/of wondvocht per dag produceren. Soms kunnen de drains nog niet worden verwijderd wanneer u naar huis mag. In dit geval gaat u naar huis met deze tijdelijke drains en krijgt u hiervoor instructies mee.
Douchen is na de operatie toegestaan wanneer de drains verwijderd zijn. Als er een tissue-expander is geplaatst, mogen de armen na twee weken weer volledig boven het hoofd worden geheven. 
Om de wondgenezing te bevorderen en eventuele pijnklachten te verminderen, draagt u na de operatie gedurende vier tot zes weken continu een goed passende sport bh, informatie over het aanschaffen van de bh ontvangt u van de verpleegkundig specialist tijdens het poli bezoek. Tijdens uw verblijf op de afdeling is het handig om een pyjama met voorsluiting te dragen in verband met de vele controles van de borst(en). Pyjama en bh moet u van tevoren aanschaffen en meenemen bij opname.
Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van oplosbare onderhuidse hechtingen die niet verwijderd hoeven te worden.
De eerste 6 weken na de operatie moet u het rustig aan doen om de wond goed te laten genezen. Het kan verstandig zijn om voor de eerste tijd hulp in huis te regelen.

Controle

De eerste controle is 1 à 2 weken na ontslag. In het algemeen zal deze eerste afspraak voor wondcontrole plaatsvinden bij een van onze plastisch chirurgen in opleiding (of verpleegkundig specialist) en krijgt u na ongeveer 2-3 maanden een afspraak bij uw behandelend plastisch chirurg. Afspraken met de algemeen chirurg worden apart gemaakt.

Risico's en complicaties

Een borstreconstructie kan leiden tot complicaties. Soms is een tweede ingreep daardoor noodzakelijk.

lees meer

Risico's en complicaties

  • Er is kans op nabloedingen en infecties. Een tweede ingreep is dan soms noodzakelijk.
  • Pijnklachten: door kapselvorming rondom de prothese kunt u pijn krijgen aan uw borst. We verwijderen dan het kapsel, waardoor de prothese meer ruimte krijgt.
  • Afsterven van het weefsel. Dit is een zeer zeldzame complicatie. Wanneer dit toch gebeurt, zijn er andere mogelijkheden tot reconstructie. Dit zal uw plastisch chirurg met u bespreken.
  • Longontsteking, longembolie of een trombosebeen.
Als er nog andere risico's voor u zijn, zal uw arts deze met u bespreken. 

Behandeling in beeld


Borst­­reconstructie DIEP lap

Bij de DIEP-lap methode maken we een nieuwe borst van huid- en vetweefsel uit uw onderbuik. U heeft hierdoor geen prothese nodig.

lees meer

Borst­­reconstructie DIEP lap

Bij de DIEP-lap methode maken we een nieuwe borst van huid- en vetweefsel uit uw onderbuik. U heeft hierdoor geen prothese nodig. DIEP-lap kan alleen als u een overschot aan huid en vet heeft op uw buik. De functie van uw buikspieren blijft grotendeels intact. Soms is het nodig om een deel van uw rechte buikspier mee te nemen. Dan plaatsen we een kunststof matje in uw buik, dit verkleint de kans op een littekenbreuk. Het litteken loopt horizontaal over uw onderbuik, van heup tot heup.

Om goed te herstellen, moet u 4 tot 6 weken een buikband dragen. Bestel deze voor de operatie. Zorgverzekeraars vergoeden deze buikband niet. De ingreep duurt 4 tot 8 uur. De opnameduur is 5 à 7 dagen. Na de operatie is uw buik een paar weken gevoelig.

Borst­reconstructie met Tissue expander

Wanneer er niet genoeg huid en/of spier aanwezig is na de amputatie, gebruikt de chirurg een ballon (tissue expander). Hiervoor moet uw huid van goede kwaliteit zijn

Lees meer

Borst­reconstructie met Tissue expander

Wanneer er niet genoeg huid en/of spier aanwezig is na de amputatie, gebruikt de chirurg een ballon (tissue expander). Hiervoor moet uw huid van goede kwaliteit zijn.

2 weken na de operatie vullen we de prothese verder met vloeistof. Daarvoor komt u wekelijks naar de polikliniek. Elke afspraak brengen we 50 tot 100 cc vloeistof in. Dit duurt ongeveer 2 minuten. Omdat uw huid gevoelloos is door de eerdere operatie, is het aanprikken om de vloeistof in te brengen niet pijnlijk. Door het vullen, rekt uw huid steeds iets verder op. Dit gaat makkelijker als u uw borst vooraf masseert met olie of crème. De hele behandeling duurt 4 tot 8 weken.

Borst­reconstructie PAP-lap

Met huid- en vetweefsel van de binnenkant van uw bovenbenen kunnen we een nieuwe borst vormen. Dit noemen we de PAP-lap methode.

Lees meer

Borst­reconstructie PAP-lap

Met huid- en vetweefsel van de binnenkant van uw bovenbenen kunnen we een nieuwe borst vormen. Dit noemen we de PAP-lap methode. Deze kunnen we aan beide kanten toepassen. We kiezen hiervoor als er te weinig weefsel is voor een borstreconstructie met weefsel uit uw buik. Hierdoor heeft u geen prothese nodig.


Om goed te herstellen, moet u 4 tot 6 weken een drukpanty dragen. Bestel deze voor de operatie. Zorgverzekeraars vergoeden de drukpanty niet. De ingreep duurt 4 tot 8 uur, tenzij we de reconstructie combineren met de borstamputatie. De opnameduur is 5 à 7 dagen. De functie van uw beenspieren blijft intact. De littekens lopen van de bilplooi tot in uw lies en vallen niet op. De wonden zijn enkele weken gevoelig.

Borst­reconstructie S-GAP-lap

Een nieuwe borst vormen met huid- en vetweefsel uit uw bil noemen we de S-GAP-lap.

Lees meer

Borst­reconstructie S-GAP-lap

Een nieuwe borst vormen met huid- en vetweefsel uit uw bil noemen we de S-GAP-lap. Een borstprothese is niet nodig. De S-GAP-lap kunnen we aan beide kanten toepassen. We doen dan twee operaties. De ingreep duurt 4 tot 8 uur, tenzij we de reconstructie combineren met de amputatie. De opnameduur is 5 à 7 dagen.

Na deze operatie heeft u een onopvallend litteken boven uw bil. U draagt 4 tot 6 weken ondersteunend ondergoed. Uw bil kan enkele weken gevoelig zijn, maar de functie van uw beenspieren blijft intact.

Borst­reconstructie LD Lap

Soms is bij de borstamputatie de borstspier weggehaald of is er te weinig huid van goede kwaliteit. We maken dan een nieuwe borst van huid uit de rug en de daaronder liggende spier.

Lees meer

Borst­reconstructie LD Lap

Soms is bij de borstamputatie de borstspier weggehaald of is er te weinig huid van goede kwaliteit. We maken dan een nieuwe borst van huid uit de rug en de daaronder liggende spier. Dit noemen we de LD-lap. Bijna altijd brengen we dan een prothese in. Door deze operatie ontstaat een litteken dat in de meeste gevallen onder het behabandje valt. De operatie duurt 2 tot 3 uur en u wordt 5 à 6 dagen opgenomen.

Borst­reconstructie met prothese

De minst ingrijpende manier om een nieuwe borst te maken, is het plaatsen van een prothese. Dit is mogelijk als er genoeg soepele en gave huid is en de grote borstspier intact is

Lees meer

Borst­reconstructie met prothese

De minst ingrijpende manier om een nieuwe borst te maken, is het plaatsen van een prothese. Dit is mogelijk als er genoeg soepele en gave huid is en de grote borstspier intact is. De chirurg gebruikt het litteken van de amputatie. De ingreep duurt ongeveer 1 uur. Voor deze operatie wordt u 2 of 3 dagen opgenomen.

Kosten en vergoedingen

Een borstreconstructie wordt in bijna alle gevallen vergoed. Neem vooraf contact op met uw zorgverzekeraar.

informatie over zorgkosten

Contact

Polikliniek Plastische Chirurgie
(024) 361 95 94

stel een vraag


Naar uw afspraak op de polikliniek

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 727

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 725

Team Plastische Chirurgie

Ons team bestaat uit specialisten van verschillende disciplines.


Afdeling Plastische Chirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.

lees meer
inloggen