Patiëntenzorg Behandelingen Borstreconstructie

Wat is een borst­reconstructie en wat kunt u verwachten?

Bij een borstreconstructie probeert de plastisch chirurg uw borst zoveel mogelijk in de oude vorm te krijgen. Wanneer een borstreconstructie wordt uitgevoerd, verschilt per situatie. lees meer

Wat is een borst­reconstructie en wat kunt u verwachten?

Bij een borstreconstructie probeert de plastisch chirurg uw borst zoveel mogelijk in de oude vorm te krijgen. Wanneer een borstreconstructie wordt uitgevoerd verschilt per situatie. Soms combineren we het met de operatie waarbij uw borst(en) geamputeerd wordt. Soms is het beter om te wachten tot na een bestralings- of chemotherapiebehandeling.

Doorverwijzing plastisch chirurg

U kunt met uw behandelend chirurg bespreken of u hiervoor in aanmerking komt en wat een borstreconstructie precies inhoudt. Als u wilt, kan uw behandelend chirurg of verpleegkundig specialist u doorverwijzen naar een plastisch chirurg. De plastisch chirurg neemt de mogelijkheden die er voor u zijn met u door. Er zijn veel verschillende mogelijkheden; borstprotheses of een borstreconstructie met eigen lichaamsweefsel. Welke methode in uw situatie het meest geschikt is, hangt onder meer af van de behandeling die u voor de tumor in uw borst krijgt of heeft gekregen.
 

Wat kunt u verwachten ?

Het is belangrijk dat u een reële verwachting heeft. De borst verschilt na een reconstructie altijd in vorm en gevoel van een natuurlijke borst. Hij voelt anders aan, u heeft littekens en het gevoel in uw borst is minder of helemaal weg. Bij een reconstructie aan één kant probeert de plastisch chirurg de borst zoveel mogelijk te laten lijken op de andere borst, maar dit is niet altijd mogelijk. Vaak zijn meerdere operaties nodig. Soms moeten we ook de andere borst aanpassen, zodat beide borsten op elkaar lijken.

Een borstreconstructie is een langdurig traject dat zowel geestelijk als lichamelijk zwaar is.


Contact

Polikliniek
(024) 361 95 94

Verpleegafdeling
(024) 361 40 14
contactformulier

Borstreconstructies


Behandeling DIEP-lap

Bij de DIEP-lap-reconstructie maken we gebruik van lichaamseigen weefsel van de onderbuik. Met deze methode reconstrueren we een borst zonder dat er een prothese nodig is.

lees meer

Behandeling PAP-lap

Bij de PAP-lap maken we een nieuwe borst met lichaamseigen weefsel van de binnenzijde van het bovenbeen, net onder de billen. Bij deze ingreep is geen prothese nodig.

lees meer

Behandeling LAP-flap

Bij de LAP-flap-methode maken we een nieuwe borst van huid- en vetweefsel uit uw onderrug. U heeft hierdoor geen prothese nodig.

lees meer

Behandeling Directe plaatsing prothese

Bij deze borstreconstructiemethode plaatsen we de prothese onder de grote borstspier tijdens dezelfde operatie waarbij de borst wordt geamputeerd. lees meer

Behandeling LTP-lap

Bij de LTP lap maken we gebruik van weefsel van de buitenzijde van het bovenbeen. Bij deze ingreep is geen prothese nodig.

lees meer

Behandeling S-GAP-lap

Bij de S-GAP maken we gebruik van weefsel van de bil. We passen de S-GAP-methode toe als er te weinig buikweefsel is of het weefsel van de buik niet gebruikt kan worden. Een borstprothese is niet nodig.

lees meer

Behandeling LD-lap

Bij de LD-lap-reconstructie wordt de rugspier onderhuids naar voren gehaald om een nieuwe borst te vormen. Vaak wordt er ook een prothese ingebracht bij deze methode.

lees meer

Behandeling Borstreconstructie met lipofilling - AFT

Een borstreconstructie met lipofilling wordt AFT genoemd. AFT is een afkorting van autologe vet transplantatie (autologous fat transfer) wat wil zeggen: lichaamseigen vet verplaatsing.

lees meer

Behandeling Tissue expander en prothese

Een tissue expander is een ‘ballon’ die we gedurende een aantal weken langzamerhand vullen. Hierdoor wordt het huid- en spierweefsel opgerekt. Bij de daaropvolgende operatie wordt de tissue expander vervangen door de prothese. lees meer

Vervolg­behandeling

  • Lipofilling gebruiken we om de vorm van de gereconstrueerde borst verder te verbeteren.

    naar pagina

Kosten en vergoedingen

Een borstreconstructie wordt in bijna alle gevallen vergoed. Neem vooraf contact op met uw zorgverzekeraar. informatie over zorgkosten

Afdeling Plastische Chirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.

lees meer

Team borstreconstructie

  • Medewerkers
  • Intranet