Patiëntenzorg Behandelingen Bestraling bij blaaskanker

Wanneer bestralen bij blaaskanker?

Blaaskanker kunnen we in sommige gevallen curatief bestralen (het doel is genezen). Als genezing niet meer mogelijk is, bestralen we blaaskanker palliatief (het doel is de ziekte remmen en klachten verminderen). lees meer

Wanneer bestralen bij blaaskanker?

Blaaskanker kunnen we in sommige gevallen curatief bestralen (het doel is genezen). Als genezing niet meer mogelijk is bestralen we blaaskanker palliatief (het doel is de ziekte remmen en klachten verminderen).

Curatieve bestraling

Blaaskanker bestralen we curatief als de tumor in de blaasspier ingroeit (spierinvasief), er geen uitzaaiingen zijn én een blaasverwijderende operatie niet mogelijk of wenselijk is.

Palliatieve bestraling

Palliatieve bestraling krijgt u bij blaaskanker die in de blaasspier ingroeit (spierinvasief) en waarbij u uitzaaiingen heeft.

Over bestraling

Behandeling met bestraling noemen we ook wel radiotherapie. Bij radiotherapie proberen we zo veel mogelijk kankercellen te vernietigen en daarbij zo min mogelijk gezond weefsel aan te tasten.

Waarom naar het Radboudumc?

Voor bestralingen van het Radboudumc kunt u terecht op 3 locaties: Radboudumc, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) en Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. Daardoor kunnen we u vaak sneller behandelen of dichterbij huis.

Blaaskanker

Bij blaaskanker zitten er één of meer kwaadaardige gezwellen (carcinomen) in de blaas. Deze vorm van kanker komt steeds meer voor. lees meer

Voor de behandeling

 • Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling.

  lees meer


  CT-scan

  Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling. Hiervoor is een nieuwe CT-scan nodig, omdat u bij deze scan in dezelfde houding moet liggen als waarin u bestraald gaat worden. De CT-scan vindt plaats op de afdeling Radiotherapie. Na de scan krijgt u een tattoeage puntje. Deze gebruiken we bij de bestralingen om u weer in dezelfde houding neer te leggen. Meer informatie over de tattoo puntjes vind u hier.

  Het is belangrijk dat u tijdens de CT-scan de instructies van uw radiotherapeut opvolgt. De radiotherapeut vertelt u bij het 1e gesprek of u tijdens de bestraling een lege blaas of juist een volle blaas moet hebben.

Tijdens de behandeling

Wanneer u curatief bestraald wordt, krijgt u 20 tot 33 bestralingen op achtereenvolgende werkdagen. Bij palliatieve bestraling krijgt u maximaal 13 bestralingen. lees meer

Tijdens de behandeling

Curatieve bestraling

U krijgt 20 tot 33 bestralingen op achtereenvolgende werkdagen. Elke bestralingsbehandeling duurt 10 tot 15 minuten, inclusief het instellen van de apparatuur en het aan- en uitkleden. De laborant gaat met u mee de bestralingsruimte in en helpt u om zo gemakkelijk mogelijk op de behandeltafel te gaan liggen zodat u zich zo goed mogelijk kunt ontspannen. Met behulp van lichtbundels stelt de laborant het bestralingstoestel nauwkeurig in op de markeerlijnen die we op uw huid hebben getekend.  

Palliatieve bestraling

U krijgt 1 tot 4 bestralingen per week, op doordeweekse dagen. In totaal krijgt u maximaal 13 bestralingen. Iedere bestraling duurt 5 tot 10 minuten, inclusief het rechtleggen. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen.

Bijwerkingen

Tijdens de bestralingen kunnen bijwerkingen optreden, die meestal tijdelijk zijn. De meest voorkomende zijn:
 • Vermoeidheid: neem rust en pas uw dagelijkse werkzaamheden aan op wat u kunt.
 • Huidirritatie: door de bestraling kan de huid rood en/of droog worden. Ga tijdens en enkele maanden na de behandeling niet de zon in met het bestraalde gebied.
 • Problemen met plassen en/of ontlasting: plasklachten die u al had kunnen toenemen.
 • Omdat een deel van uw darmen ook straling krijgt, kan uw ontlastingspatroon veranderen. Misschien moet u vaker naar het toilet of is de ontlasting dunner. Ook kunt u last krijgen van misselijkheid.
 • Beschadiging van gezond weefsel: op de lange termijn beschadigen de bestralingen soms ook gezond weefsel waardoor verschillende klachten ontstaan. Zo kan uw plas- of ontlastingspatroon veranderen door de vorming van bindweefsel. Deze bijwerkingen verdwijnen niet meer.
Bespreek eventuele bijwerkingen met uw behandelend arts. Vaak is er iets aan de klachten te doen.

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Om irritatie van uw huid zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat u een aantal adviezen opvolgt. lees meer

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Of u wel of geen huidreactie krijgt is van veel verschillende factoren afhankelijk. Huidreactie is een vaak voorkomende bijwerking op de behandeling. Huidreacties kunt u niet voorkomen met voorzorgsmaatregelen.
Hieronder vindt u de belangrijkste adviezen. Indien u vragen heeft kunt u altijd terecht bij uw verpleegkundig consulent op de radiotherapie.

 • Draag makkelijk zittende kleding. Voorkom schurende randen/naden.
 • Het gebruik van milde zeep is toegestaan.
 • U mag normaal douchen en baden.
 • Zwemmen (buiten, chloor) en sauna mag indien de huid geen reactie vertoont.
 • Eigen huidverzorgingsproducten mag u blijven gebruiken, tenzij u irritatie bemerkt.
 • Deodorant (liefst zonder alcohol) is toegestaan.
 • Scheer bij voorkeur elektrisch in het gezicht. Indien nooit wondjes, dan mag het ook met het mes.
 • Lichaamsbeharing in bestraald gebied bij voorkeur niet ontharen.
 • Bij het ontharen niet harsen en geen ontharingscrème gebruiken.
 • Gebruik alleen aftershave voor een gevoelige huid in bestraald gebied.
 • Zorg dat uw huid zo min mogelijk in de zon komt in verband met het risico op hypo- of hyperpigmentatie (huidverkleuringen). Zorg dat u niet verbrandt.
 • Voor advies over zonnebrandcremes zie de adviezen op KWF.nl.
 • Plak geen pleisters in het gebied dat bestraald wordt.
 • Gebruk bij voorkeur geen sterk geparfumeerde producten/haarverf.

Indien een reactie ontstaat van de bestraalde huid, hoeft dit niet altijd pijnlijk te zijn. De huid droog houden is in dat geval een goede optie.

In geval van pijn, jeuk of andere klachten kunt u in overleg met uw verpleegkundig consulent of arts een recept krijgen voor verzachtende crème. Ook kunnen zij u mogelijk andere praktische adviezen geven.

De acute huidreactie ontstaan door bestraling, kan na de behandeling nog toenemen. Zeg het de verpleegkundige als uw huid open gaat na de bestraling.

Gemiddeld duurt het 2-4 weken voordat de huidreactie weer genezen is.


Controle na de behandeling

Zowel tijdens de behandelingen als erna komt u nog regelmatig op controle. lees meer

Controle na de behandeling

Zowel tijdens de behandelingen als erna komt u nog regelmatig op controle.

De reactie van de kankercellen en het gezonde weefsel op de bestraling is bij iedereen anders. Daarom controleren we de reactie regelmatig en passen we de serie bestralingen op deze controles waar nodig aan. Na ongeveer 2 maanden kunnen we het effect van de bestraling vaststellen.

Contact

Afdeling Radiotherapie

Bereikbaar ma-vr 8.00-17.00
(024) 361 45 05

Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contactformulier

Afdeling Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.

lees meer

Onze locaties


Radboudumc adres en route

Ingang: Ingang Radiotherapie
Gebouw: G
Verdieping: 0
Route: 875

bekijk route

Radboudumc adres en route

Bezoekadres

Ingang Radiotherapie
Geert Grooteplein 32
6525GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein 32
Ga naar binnen bij: Ingang Radiotherapie
Ga naar Gebouw G, Verdieping 0 en volg route 875

CWZ Nijmegen adres en route

Ingang: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
Route: A53

bekijk route

CWZ Nijmegen adres en route

Bezoekadres

Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
Weg door Jonkerbos 100
6532 SZ Nijmegen

U vindt de afdeling Radiotherapie onder het Spoedplein.

Routebeschrijving

Reis naar Weg door Jonkerbos 100
Ga naar binnen bij: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
Volg route A53
 • Medewerkers
 • Intranet