Patiëntenzorg Behandelingen Bestraling bij een gezwel in de hypofyse

Waarom bestralen bij een gezwel in de hypofyse?

Een hypofyseadenoom is een goedaardige tumor die uitgaat vanuit de hypofyse. Hypofyseadenomen bestralen we na een operatie. Hiermee willen we de groei van het hypofyseadenoom stoppen.

lees meer

Waarom bestralen bij een gezwel in de hypofyse?

Een gezwel in de hypofyse noemen we een hypofyseadenoom. Hypofyseadenomen bestralen we nadat u geopereerd bent. Hiermee willen we de groei van het hypofyseadenoom stoppen. Als het hypofyseadenoom hormoon aanmaakt, kan de bestraling ervoor zorgen dat de productie van het hormoon stopt.

Wat is bestraling?

Behandeling met bestraling noemen we ook wel radiotherapie. Het is een medische behandeling met röntgenstraling.


Hypofysetumor

De hypofyse ligt in uw schedel, achter uw neus. In de hypofyse kan een tumor ontstaan. Die is meestal goedaardig. Het gezwel kan leiden tot een teveel aan hormonen. Als het gezwel drukt op het gezonde hypofyseweefsel, maakt u juist te weinig hormonen aan. lees meer

Voor de behandeling

 • Om ervoor te zorgen dat u tijdens de bestraling steeds in dezelfde positie ligt, maken we een bestralingsmasker.

  lees meer


  Bestralingsmasker

  Om ervoor te zorgen dat u tijdens de bestraling steeds in dezelfde positie ligt, maken we een bestralingsmasker. Want als u steeds in dezelfde positie ligt, kunnen we zorgen dat de normale weefsels zo min mogelijk bestraling krijgen. Het masker is van kunststof en het maken van het masker duurt 20 tot 30 minuten.

 • CT-scan

  Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling. Hiervoor is een nieuwe CT-scan nodig, omdat u bij deze scan in dezelfde houding moet liggen als waarin u bestraald gaat worden. De CT-scan vindt plaats op de afdeling Radiotherapie. Na de scan zetten we een tattoeage puntje op uw huid. Deze gebruiken we bij de bestralingen om u weer in dezelfde houding neer te leggen. Meer informatie over de tattoo puntjes vind u hier. Ook berekenen we met behulp van de CT-scan de hoeveelheid straling die nodig is. Met deze gegeven stellen we het bestralingsplan op, waarin alle technische details van de behandeling weergegeven worden.


Tijdens de behandeling

U krijgt 25 bestralingen op achtereenvolgende werkdagen. lees meer

Tijdens de behandeling

De bestralingsbehandeling bestaat uit 25 bestralingen die u op achtereenvolgende werkdagen krijgt. Tijdens enkele bestralingen maken we foto’s om te controleren of we de bestraling op de goede plek geven. Deze foto’s laten niet het effect van de behandeling zien. Eén bestraling duurt 10 tot 25 minuten. Het is belangrijk dat u tijdens de bestralingen zo stil mogelijk ligt.

 

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Om irritatie van uw huid zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat u een aantal adviezen opvolgt. lees meer

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Of u wel of geen huidreactie krijgt is van veel verschillende factoren afhankelijk. Huidreactie is een vaak voorkomende bijwerking op de behandeling. Huidreacties kunt u niet voorkomen met voorzorgsmaatregelen.
Hieronder vindt u de belangrijkste adviezen. Indien u vragen heeft kunt u altijd terecht bij uw verpleegkundig consulent op de radiotherapie.

 • Draag makkelijk zittende kleding. Voorkom schurende randen/naden.
 • Het gebruik van milde zeep is toegestaan.
 • U mag normaal douchen en baden.
 • Zwemmen (buiten, chloor) en sauna mag indien de huid geen reactie vertoont.
 • Eigen huidverzorgingsproducten mag u blijven gebruiken, tenzij u irritatie bemerkt.
 • Deodorant (liefst zonder alcohol) is toegestaan.
 • Scheer bij voorkeur elektrisch in het gezicht. Indien nooit wondjes, dan mag het ook met het mes.
 • Lichaamsbeharing in bestraald gebied bij voorkeur niet ontharen.
 • Bij het ontharen niet harsen en geen ontharingscrème gebruiken.
 • Gebruik alleen aftershave voor een gevoelige huid in bestraald gebied.
 • Zorg dat uw huid zo min mogelijk in de zon komt in verband met het risico op hypo- of hyperpigmentatie (huidverkleuringen). Zorg dat u niet verbrandt.
 • Voor advies over zonnebrandcremes zie de adviezen op KWF.nl.
 • Plak geen pleisters in het gebied dat bestraald wordt.
 • Gebruk bij voorkeur geen sterk geparfumeerde producten/haarverf.

Indien een reactie ontstaat van de bestraalde huid, hoeft dit niet altijd pijnlijk te zijn. De huid droog houden is in dat geval een goede optie.

In geval van pijn, jeuk of andere klachten kunt u in overleg met uw verpleegkundig consulent of arts een recept krijgen voor verzachtende crème. Ook kunnen zij u mogelijk andere praktische adviezen geven.

De acute huidreactie ontstaan door bestraling, kan na de behandeling nog toenemen. Zeg het de verpleegkundige als uw huid open gaat na de bestraling.

Gemiddeld duurt het 2-4 weken voordat de huidreactie weer genezen is.


Bijwerkingen van de behandeling

Door de bestraling kunt u last krijgen van bijwerkingen. Dit komt doordat de straling ook in gezond weefsel terecht komt . lees meer

Bijwerkingen van de behandeling

Door de bestraling kunt u last krijgen van bijwerkingen, die meestal tijdelijk zijn. De meest voorkomende zijn:
 • Vermoeidheidsklachten: neem voldoende rust en pas uw dagelijkse werkzaamheden aan.
 • Haaruitval: dit is tijdelijk.
 • Hoofdpijn/misselijkheid: door de bestraling kunt u vochtophoping (oedeem) krijgen in het bestraalde gebied. Hierdoor kan de druk in uw hoofd toenemen waardoor u hoofdpijn krijgt, misselijk wordt en/of moet braken. Meld deze klachten zodat wij u hiervoor kunnen behandelen.
 • Uitval van hypofysefuncties: dit kan zich pas jaren na de bestraling voordoen. U kunt hormonen slikken om de uitgevallen functies tegen te gaan. Deze zult u dan levenslang moeten innemen.
 • Beschadiging van bloedvaten. We controleren u op risicofactoren van hart/vaataandoeningen.
 • Kleine kans op concentratiestoornissen, geheugenstoornissen en veranderingen in uw persoonlijkheid.
Als u last krijgt van één of meer van deze bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts.
 

Contact

Afdeling Radiotherapie

Bereikbaar ma-vr 8.00-17.00
(024) 361 45 05

Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contactformulier

Afdeling Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet