Na de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Na de behandeling wordt de blaas leeggemaakt, maar een katheter is in de meeste gevallen niet nodig. Na de narcose wordt uw kind naar de uitslaapkamer gebracht waar één van de ouders weer aanwezig mag zijn.
 
Als uw kind goed wakker is gaat hij of zij weer terug naar de zaal op de CDB of de verpleegafdeling. Als uw kind helemaal wakker is, goed kan eten en/of drinken, niet meer misselijk is, en tenminste 2 keer goed geplast heeft, mag hij of zij weer naar huis. Dit is dus meestal op dezelfde dag. Het gebeurt bijna nooit dat een kind nog een nacht in het ziekenhuis moet blijven.

Effect

Het verschilt hoe lang het duurt voor het effect van de behandeling merkbaar is en hoe sterk dit effect is. De werkingsduur van de botox is doorgaans 6 tot 12 maanden. Bij een deel van de kinderen kan de behandeling dan herhaald worden, maar dit is niet altijd nodig.

Bijwerkingen

De botox heeft bijna nooit bijwerkingen. De belangrijkste (maar zeldzame) bijwerking is dat het plassen niet (goed) meer lukt. De werking van de botox is dan (tijdelijk) te sterk. Daarnaast kan de urine in het begin iets bloederig zijn en het plassen kan wat gevoelig zijn. Soms kan ook enkele dagen sprake zijn van wat griepachtige verschijnselen. De kans op een blaasontsteking is ook wat verhoogd.

Leefregels

  • Uw kind mag dezelfde dag gewoon baden of douchen.
  • Als uw kind fit is mag hij of zij weer naar school gaan, buiten spelen, zwemmen, fietsen en sporten (meestal 1 dag na de behandeling).
  • Houd goed in gaten houden of uw kind klachten van een blaasontsteking krijgt.

Pijnbestrijding

Het kan zijn dat uw kind de eerste dagen na de ingreep nog pijn heeft. Dan is het belangrijk dat uw kind pijnmedicatie krijgt.
Patiëntenzorg Behandelingen Botuline-toxine A bij kinderen

Wat is botox?

Botox (officiële naam: Botuline-toxine A) is een medicijn dat de signaaloverdracht van zenuwvezels naar spieren onderbreekt. Bij de blaas kan dit het effect hebben dat het aandranggevoel wordt uitgesteld en dat de blaas meer urine kan bevatten. lees meer

Wat is botox?

Botox (officiële naam: Botuline-toxine A) is een medicijn dat de signaaloverdracht van zenuwvezels naar spieren onderbreekt. Bij de blaas kan dit het effect hebben dat het aandranggevoel wordt uitgesteld en dat de blaas meer urine kan bevatten. Dit kan bij allerlei aandoeningen nuttig zijn. Bijvoorbeeld bij spina bifida en hardnekkige incontinetieklachten, die niet voldoende reagereren op eenvoudigere behandelingen.

Overigens is deze botox behandeling bij kinderen in Nederland niet officieel geregistreerd. Dit geldt echter voor veel meer medicijnen die toch regelmatig bij kinderen worden gegeven. Dit houdt in dat de effectiviteit en de veiligheid van de toepassing van het middel voor de blaas nog niet is beoordeeld door de registratieautoriteiten. Tot nu toe zijn er in de praktijk weinig bijwerkingen gemeld. Daarnaast is de verwachting dat er niet veel meldingen zullen komen, gezien de kleine hoeveelheid die we toedienen.

Polikliniek Kinderurologie

In het Kinderurologisch Centrum behandelen we kinderen met aangeboren of verworven aandoeningen van de tractus urogenitalis (urinewegen en geslachtsorganen).

lees meer

Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

De behandeling Wat kunt u verwachten?

Voor een goede werking moet botox direct in de spierwand van de blaas worden ingespoten. Dit gebeurt met 10 tot 25 kleine injecties. Bij kinderen gebeurt dit altijd onder narcose op de operatiekamer. lees meer

De behandeling Wat kunt u verwachten?

Voor een goede werking moet botox direct in de spierwand van de blaas worden ingespoten. Dit doen we via een kijkbuisje (“cystoscoop”) met een dunne naald. Met de cystoscoop gaan we via de plasbuis de blaas in. Met zicht op de blaas kunnen we dan de injectie exact goed toedienen. Dit gebeurt met 10 tot 25 kleine injecties. Bij kinderen gebeurt dit altijd onder narcose op de operatiekamer.

Uw kind komt op de dag van  de ingreep (of soms een dag eerder) voor de opname op de afdeling. Meestal is dit de Dagbehandeling Operatiekamers, soms de gewone verpleegafdeling. Als uw kind aan de beurt is, brengen we hem/haar naar de operatiekamer. Eén van de ouders mag altijd mee naar de operatiekamer, totdat uw kind onder narcose is gebracht. Wanneer uw kind onder narcose is, wordt de behandeling door de kinderuroloog uitgevoerd. De behandeling duurt maximaal 30 minuten.


Na de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Na de narcose wordt uw kind naar de uitslaapkamer gebracht waar één van de ouders weer aanwezig mag zijn. Het verschilt hoe lang het duurt voor het effect van de behandeling merkbaar is en hoe sterk dit effect is. lees meer

Informatie opnameplanning

Voor informatie over de opnameplanning kunt u tussen 14.00 en 15.30 uur bellen met telefoonnummer: (024) 361 36 46.

Controle

Meestal heeft uw kind 6 tot 12 weken na de behandeling een controle-afspraak bij de kinderuroloog. Als uw kind normaal zelf plast moet uw kind proberen met een volle blaas te komen voor een plastest (flowmetrie). Ook vragen we vaak een plaslijst bij te houden van 2 dagen.

Contact opnemen

Bij 1 of meer van onderstaande klachten raden we aan contact op te nemen met het ziekenhuis. lees meer

Contact opnemen

Bij 1 of meer van onderstaande klachten raden we aan contact op te nemen met het ziekenhuis.
  • koorts
  • aanhoudende pijn blij het plassen
  • pijn ondanks gebruik van paracetamol
  • aanhoudende of sterk bloederige urine
  • moeite met het katheteriseren (indien van toepassing)
  • verdenking op een blaasontsteking
  • Medewerkers
  • Intranet