Patientenzorg Behandelingen Brandwonden kinderen

Over de behandeling van brandwonden bij kinderen

De behandeling is afhankelijk van de grootte en diepte van de brandwond. De behandeling kan bestaan uit het verzorgen van de wond met speciale zalf of door het afdekken van de wond. Bij diepe tweedegraads brandwonden en derdegraads brandwonden is vaak een huidtransplantatie nodig.

lees meer

Over de behandeling van brandwonden bij kinderen

Bij diepe tweedegraads brandwonden en derdegraads brandwonden is vaak een huidtransplantatie nodig. Oppervlakkige brandwonden en diepe tweedegraads brandwonden kunnen we soms ook behandelen met zalf. Hiervoor gebruiken we speciale zalf die voorkomt dat er bacteriĆ«n in de wond komen en de wond niet gaat ontsteken. 

Bij oppervlakkige brandwonden maken we de wond schoon en verwijderen we de blaren. Vervolgens dekken we de wond af met een tijdelijke wondbedekker. Dit is een verbandmiddel. Als het een grote brandwond is, maken we deze schoon op de operatiekamer. Dit gebeurt onder narcose. 

Verband

Dagelijks verwisselen we de verbanden. Pedagogisch medewerkers begeleiden uw kind bij verbandwisselingen en bij het voorbereiden op een operatie. Fysiotherapeuten, ergotherapie en de revalidatieartsen helpen kinderen met brandwonden om de normale bewegingen in gewrichten te behouden en om beperkingen in het dagelijks leven van uw kind zo veel mogelijk te voorkomen.

Behandeling van oppervlakkige brandwonden

Onze behandeling van oppervlakkige brandwonden is gericht op een snelle wondgenezing, zo min mogelijk pijn en weinig verbandwisselingen die belastend zijn voor uw kind.

Drukkleding

Littekenhypertrofie kan goed behandeld worden met behulp van druk. Hiervoor meten we speciale kleding van elastisch materiaal aan, drukkleding. Voor een optimaal resultaat draagt uw kind deze kleding bijna 24 uur. We schrijven alleen drukkleding voor als de huid voldoende sterk is.

Littekencorrectie

Littekens over of in de buurt van gewrichten, bij de mond of oogleden die een normaal functioneren in de weg staan, hebben een in een vroeg stadium een littekencorrectie nodig. Correctieoperaties voeren we pas uit als het litteken is uitgerijpt.

Kinderpsychologen

Kinderpsychologen zijn vanaf het begin betrokken bij de behandeling van het kind met brandwonden en zijn of haar familie om te begeleiden wat betreft lichamelijke gevolgen, psychosociale effecten en traumaverwerking.

Brandwonden bij kinderen

Een brandwond is een gedeeltelijke of volledige beschadiging van de huid, veroorzaakt door warmte, elektriciteit, chemische stoffen of bevriezing.

lees meer

Huid­transplantatie

Bij een diepe verbranding is het nodig om de verbrande huid chirurgisch te verwijderen. Met een speciaal instrument, een dermatoom, nemen we een dunne laag huid af van een niet verbrand gebied van het lichaam (dit noemen we de donorplaats) en dit transplanteren we.

lees meer

Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

Drukkleding

Bij kinderen met diepe tweedegraads brandwonden en derdegraads brandwonden meten we na ongeveer 2-3 weken drukkleding aan.

lees meer

Drukkleding

Bij kinderen met diepe tweedegraads brandwonden en derdegraads brandwonden meten we na ongeveer 2-3 weken drukkleding aan. Door de drukkleding komt de wond meer tot rust en geneest het sneller. De wond moet eerst dicht zijn voordat uw kind drukkleding mag dragen. Ook moet het litteken nog rood of roze zijn. Wanneer het litteken niet meer rood of roze is, kunt uw kind geen drukkleding meer gebruiken. Het litteken is dan als het ware 'uitgerijpt' en drukkleding heeft dan geen effect meer. 

Uw kind draagt de drukkleding ongeveer 24 uur per dag, 1 jaar lang. Door de drukkleding wordt het litteken minder rood, vlakker en soepeler. Ook vermindert het jeuk en het ontstaan van vocht.

Drukkleding lijkt op een soort surfpak. Uw kind krijgt twee pakken die u kunt wassen in de wasmachine. Tijdens het douchen draagt uw kind de drukkleding niet.