De operatie

De operatie vindt plaats onder algehele narcose en bestaat uit het wegnemen van de verbrande huid tot in het gezonde weefsel. Bij grote wonden kan dit gepaard gaan met bloedverlies. Om warmteverlies te voorkomen tijdens de operatie verwarmen we de operatiekamer. We gebruiken vaak de behaarde hoofdhuid maar ook de binnenzijde van het bovenbeen als donorplaats. Als een groot percentage van het lichaam is verbrand en er meer huid nodig is, dan nemen we mogelijk ook huid op andere plaatsen af.

Van het stukje huid dat we afnemen maken we een huidnetje, een zogeheten ‘mesh’. We maken hiermee het oppervlak van het huidtransplantaat groter. Het huidnetje plaatsen we op de geopereerde wond. Om te voorkomen dat het huidtransplantaat verschuift en daardoor niet goed ingroeit, gebruiken we hechtingen, nietjes of speciale lijm om het op zijn plek te houden.

Wat is een huidtransplantatie?

Bij een diepe verbranding is het nodig om de verbrande huid chirurgisch te verwijderen. Met een speciaal instrument, een dermatoom, nemen we een dunne laag huid af van een niet verbrand gebied van het lichaam (dit noemen we de donorplaats) en dit transplanteren we.

Contact Amalia kinderziekenhuis

Polikliniek
(024) 361 44 15

Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier

Voor de operatie

Uw kind moet nuchter zijn voor de operatie, hij of zij mag 6 uur van te voren niet eten of drinken. Bij grote brandwonden neemt de verpleegkundige of laborant een buisje bloed af om de bloedwaardes vast te stellen. lees meer

Voor de operatie

Bij grote brandwonden neemt de verpleegkundige of laborant een buisje bloed af om de bloedwaardes vast te stellen. We bespreken met u van welke plaats we de gezonde donorhuid af willen nemen. De kinderanesthesioloog komt langs om uitleg te geven over de narcose. Uw kind moet nuchter zijn voor de operatie, hij of zij mag 6 uur van te voren niet eten of drinken. De pedagogische medewerker geeft voorlichting over de operatie.

Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

De operatie

De operatie vindt plaats onder algehele narcose en bestaat uit het wegnemen van de verbrande huid tot in het gezonde weefsel. lees meer

Na de operatie

Het verband kan blijven zitten tot de wond is genezen. We bekijken het verband dagelijks. Na 4 of 5 dagen verwijderen we het verband en beoordeelt de arts of het transplantaat goed is ingegroeid. lees meer

Na de operatie

De getransplanteerde huid moet de eerste 5 dagen de kans krijgen om vast te groeien. Om verschuiven van het transplantaat te verminderen leggen we soms een spalk aan. Het verband op de donorplaats kan blijven zitten tot de wond van de donorplaats is genezen. We bekijken het verband iedere dag.

Na 4 of 5 dagen verwijderen we het verband van de getransplanteerde brandwond en beoordeelt de arts of het transplantaat goed is ingegroeid.

Getransplanteerde brandwonden hebben een grote kans op samentrekken, waardoor littekens kunnen ontstaan. Als deze littekens over een gewricht lopen dan dit het leiden tot een ongewenste stand van het gewricht (contractuur). Om samentrekken te voorkomen is soms een spalk nodig en is het belangrijk dat uw kind bepaalde oefeningen doet.  

  • Medewerkers
  • Intranet