Patiëntenzorg Behandelingen Centraal veneuze katheter

Wat is een centraal veneuze katheter? CVK

Een CVK is een dun slangetje dat via de huid wordt ingebracht in één van de grote bloedvaten in de hals of onder het sleutelbeen.

lees meer

Wat is een centraal veneuze katheter? CVK

Afhankelijk van welke behandeling u krijgt, wordt gekozen voor een infuus, een PICC lijn of een centraal veneuze katheter (CVK).

Een CVK is een dun slangetje dat via de huid wordt ingebracht in één van de grote bloedvaten in de hals of onder het sleutelbeen. Om de katheter op zijn plaats te houden, loopt deze een aantal centimeters onder uw huid door en komt op uw borstkas of in de hals door de huid heen.

De katheter is een 20 centimeter lang hol plastic slangetje. Na het inbrengen bevindt zich een deel van het slangetje buiten uw lichaam. Aan dit deel zitten 3 of 4 uiteinden, of ook wel lumen / lumina genoemd. De uiteinden van de lumina zijn vaak verschillend van kleur om ze makkelijk uit elkaar te houden. Deze lumina worden onder andere gebruikt voor het geven van cytostatica, antibiotica, voeding en bloedproducten. Daarnaast kan de verpleegkundige deze katheter gebruiken om bloed af te nemen. Als de katheter niet wordt gebruikt, sluiten we deze af met klemmetjes en dopjes. Daarnaast sluiten we de katheter af met een heparineslot, om zo de vorming van bloedstolsels te voorkomen.
 
Het inbrengen van de katheter vindt plaats op de verpleegafdeling. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving, door de physician assistant van de afdeling. Het inbrengen duurt ongeveer 30 minuten. Na de ingreep kan uit het wondje nog wat bloed nalekken, dit is normaal. Als de katheter is ingebracht mag u rechtop zitten. Na het inbrengen maken we na minstens 60 minuten ter controle een (thorax)foto.


Verpleeg­afdeling Hematologie

Op de verpleegafdeling hematologie komt u voor immunotherapie, chemotherapie, een stamceltransplantatie of CAR-T-celtherapie. Lees hier belangrijke informatie over deze afdeling.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet