Patientenzorg Verpleegafdelingen Verpleegafdeling Hematologie

Over de verpleegafdeling

U komt op de verpleegafdeling hematologie voor immunotherapie, chemotherapie of een stamceltransplantatie.

lees meer

Over de verpleegafdeling

Op de afdeling kunnen 28 patiënten worden opgenomen. Er zijn twaalf eenpersoons- en acht tweepersoonskamers. De behandeling en de ernst van de ziekte bepalen op welke kamer u verpleegd wordt. Op de afdeling wordt gemengd verpleegd, het kan daardoor voorkomen dat een man en een vrouw op dezelfde kamer liggen. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, geef dit dan tijdig aan. Op de dag van uw ontslag is het streven dat u voor 12 uur naar huis kunt.


Contact

Afdeling Hematologie

(024) 361 50 41

Locatie

Ingang: Hoofdingang
Route: 492

bekijk route

Locatie

Bezoekadres

E00 verpleegafdeling hematologie
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 492 (E00 verpleegafdeling hematologie)

Beschermende isolatie

Door uw ziekte en de behandeling met chemo- en/of immunotherapie, heeft u weinig afweer tegen infecties. Daarom zijn er een aantal beschermende maatregelen getroffen om infecties zoveel mogelijk te voorkomen.

lees meer

Beschermende isolatie

Door uw ziekte en de behandeling met chemo- en/of immunotherapie, heeft u weinig afweer tegen infecties, doordat de witte bloedlichaampjes zijn verminderd. Daarom is het belangrijk om uzelf te beschermen tegen bacteriën van buitenaf en binnenuit uw lichaam. Dat betekent dat er een aantal beschermende maatregelen zijn getroffen om infecties zoveel mogelijk te voorkomen.

Luchtfiltering

De afdeling en de patiëntenkamers zijn aangesloten op een luchtfilter- en sluissysteem, waardoor er een ‘schone’ luchtbeheersing is op de verpleegafdeling. Bij entree van de verpleegafdeling bevindt zich een sluis, waarvan de ene deur pas open kan als de andere gesloten is. De sluizen van de patiëntenkamers zijn allemaal voorzien van schuifdeuren. De deur van patiëntenkamer zelf mag pas geopend worden als de schuifdeur gesloten is en andersom. Spullen die op de grond gevallen zijn, mogen niet door u opgeraapt worden; deze dienen eerst gereinigd te worden door een verpleegkundige.

Persoonlijke spullen

U mag smartphones, laptops, ipad, schrijf-, lees- en hobbymateriaal meebrengen. Ook kunt u de krant, tijdschriften en post ontvangen. Tevens is er een klein koelkastje aanwezig. Houd er rekening mee dat deze niet voldoende capaciteit heeft voor zuivelproducten en grote verpakkingen.

Bloemen

Het is niet toegestaan om bloemen en planten mee te nemen naar de afdeling. De kans op een infectie wordt door bacteriën in potgrond en bloemwater vergroot. Kunststof- en zijden bloemen mogen wel op de afdeling.

Persoonlijke hygiëne

Omdat u weinig afweer heeft is het belangrijk om uzelf te beschermen tegen bacteriën van buitenaf en binnenuit uw lichaam.

lees meer

Persoonlijke hygiëne

Door uw behandeling heeft u weinig afweer tegen infecties. Daarom is het belangrijk om uzelf te beschermen tegen bacteriën van buitenaf en binnenuit uw lichaam.

 • Verzorg uzelf goed door een dagelijkse douche of wasbeurt. De huid is namelijk en bron van infecties. Gebruik hiervoor huidvriendelijke, ph-neutrale verzorgingsproducten. U mag geen make-up of sterk of sterk geparfumeerde deodorant gebruiken.
 • Wees alert op puistjes, open plekjes, puntbloedinkjes en wondjes. Het is belangrijk dat u deze aan de arts of verpleegkundige doorgeeft. Kleine ontstekingen worden 2 maal daags met betadine jodium ingesmeerd.
 • Wanneer uw haren uit gaan vallen kan dit een onaangenaam gevoel geven aan de hoofdhuid. Het kan verlichting geven wanneer de haren dan afgeschoren worden. De verpleegkundige kan dit, indien u dit wenst, voor u doen.
 • Trekt u minstens om de dag schone kleding aan. Het is prettig om tijdens de opname voldoende ruimzittende comfortabele kleding bij u te hebben. Daarnaast het liefst kleding die wasbaar is op 40 graden. Draagt u overdag dezelfde kleding als ’s nachts dan verzoeken wij u dagelijks schone kleding aan te trekken.
 • U mag tijdens uw verblijf geen sieraden dragen in verband met hygiëne.
 • Ook mag u geen contactlenzen dragen in verband met irritatie van het oog en hygiëne.
 • Trek bij uit bed komen slippers aan. De meeste bacteriën bevinden zich namelijk op de grond. Gebruik voor het douchen een tweede paar badslippers.
 • Was uw handen voor iedere maaltijd. Na het gebruik van het toilet moet u uw handen wassen en desinfecteren.
 • Op de kamers zijn waterfilters op de kranen aangesloten. Alleen uit de kranen met filter mag water gedronken worden. Voor mond verzorging dus alleen deze kranen gebruiken.

Voor mannen:

 • Wanneer u tijdens de opname nog een baard of een snor heeft adviseren wij u, in verband met hygiëne af te scheren. Tijdens uw opname moet u zich elektrisch gaan scheren. Het zogenoemde ‘nat scheren’ kan namelijk wondjes veroorzaken en verhoogd het risico op infecties.
 • In de periode dat u besmet bent met cytostatica verzoeken wij u zittend te plassen, dit veroorzaakt minder spatten. Omdat de cytostatica ook in uw urine zit kunnen kleine spatjes al schadelijk zijn voor u omgeving.

Hygiënische voedingsrichtlijn

Dagelijks komt de voedingsassistente bij u aan bed met de broodbuffetwagen. Bij de behandeling die u ondergaat is het advies om de hygiënische voedingsrichtlijn te volgen.

Mondverzorging

Wordt u met chemotherapie behandeld dan is een goede mondverzorging heel belangrijk. Normaal vormt het mondslijmvlies een barrière tegen het binnendringen van allerlei bacteriën, schimmels en virussen die in de mond voorkomen. Door chemotherapie verliest het mondslijmvlies deze beschermende functie, waardoor uw gezonde mondslijmvlies wordt aangetast. De eerste verschijnselen zijn roodheid en een lichte zwelling van de slijmvliezen, er kunnen zweertjes ontstaan en u kunt een pijnlijk, branderig gevoel krijgen in de mond. Ook kan uw mond heel droog zijn. Eten en drinken kan hierdoor met moeite gaan. Daarna kunt u ook wondjes en bloedingen in de mond krijgen, en meer pijn. Het eten en drinken kan in deze fase zelfs zeer moeizaam gaan.
Bovendien is door uw behandeling uw afweer verminderd, waardoor u vatbaarder bent voor infecties. De zweertjes en/of wondjes in uw mond kunnen daardoor sneller dan normaal geïnfecteerd raken. Om de kans op infecties via wondjes in uw mond te verminderen, is een goede en regelmatige mondverzorging heel belangrijk.
De verpleegkundige beoordeelt elke dag de toestand van uw mondslijmvlies en geeft u advies indien nodig.

Bezoektijden 12.00 - 21.00 uur

U mag maximaal twee  bezoekers tegelijkertijd ontvangen. Andere bezoekers kunnen tijdelijk wachten in het dagverblijf waar thee en koffie beschikbaar is.

Hygiëne maatregelen

Als u bezoek verkouden is, zich ziek voelt of ergens een ontsteking heeft, is het beter dat zij niet op bezoek komen. Bespreek het met de verpleegkundige als u twijfelt. De jassen van de bezoekers kunnen in de voorruimte (=sluis) van de kamer worden opgehangen. Uw bezoek moet vóór het betreden van de kamer de handen wassen en vervolgens desinfecteren in de voorruimte. Hand en polssieraden moeten af. Laat deze niet in de voorruimte liggen.

Kinderen

Bezoek van kinderen is welkom. Kinderen die een luier dragen moeten vooraf verschoond worden. Op het bezoekerstoilet is hiervoor een voorziening aanwezig.

Overnachten

Er zijn omstandigheden waarbij het wenselijk is dat naasten op de afdeling overnachten. Het is mogelijk om bij de patiënt op de kamer te slapen. Dit kan in overleg met de verpleegkundige. U kunt ook gebruik maken van het Radboudhotel.

Mee eten

Het is voor de bezoeker mogelijk om (tegen vergoeding) te eten in het restaurant. Na twee weken opname van de patiënt kunt u een kortingskaart verkrijgen bij de balie van de verpleegafdeling hematologie. Ook is het mogelijk om (tegen vergoeding) met de patiënt mee te eten. U rekent dan af bij de voedingassistente.

Bloemen

Het is niet toegestaan om bloemen en planten mee te nemen naar de afdeling. De kans op een infectie wordt door bacteriën in potgrond en bloemwater vergroot. Kunststof-en zijden bloemen mogen wel op de afdeling.
 


Uw opname

Wordt u binnenkort opgenomen op een van onze verpleegafdelingen? Of bent u met spoed bij ons opgenomen? Dan komt er veel op u af. Hier vindt u informatie over het voorbereiden op een opname, de opnamedag, uw verblijf en uw ontslag.

lees meer

Handig om te weten

Lees hier praktische informatie over onder andere hygiëne, de dagen dat u chemotherapie krijgt, voeding en bezoek.

lees meer

Handig om te weten


  • Op de afdeling wordt gebruik gemaakt van sluizen en een overdruksysteem. Wacht met het openen van de sluisdeur naar uw kamer totdat de sluisdeur achter u dicht is.
  • Er is een gratis Wifi verbinding, u kunt uw eigen laptop, tablet en smartphone meenemen.
  • U kunt uw hoofdkussen van thuis meenemen. Zorg ervoor dat deze uitwasbaar is.
  • U mag kranten en tijdschriften meenemen.
  • Het is niet toegestaan om bloemen en planten mee te nemen omdat de bacteriën in potgrond en bloemwater de kans op een infectie vergroten. Kunststof- en zijden bloemen zijn wel toegestaan op de afdeling.
  • Het is prettig om ruim zittende comfortabele kleding te dragen. Draagt u overdag dezelfde kleding als ’s nachts? Trek dan dagelijks schone kleding aan.
  • Neem een extra paar badslippers mee waarmee u kunt douchen.
  • Gebruik voor drinkwater alleen de kranen met een filter erop (dus niet de kranen op de badkamer).
  • De vloer is niet schoon, pak dus zelf niets van de grond. Hiervoor mag u de verpleegkundige bellen.


Onderzoeken

Op de afdeling wordt zowel medisch wetenschappelijk- als verpleegkundig onderzoek uitgevoerd. Voor deelname aan medisch wetenschappelijke onderzoeken, zult u gevraagd worden door een arts.

lees meer

Onderzoeken

Op de afdeling wordt zowel medisch wetenschappelijk- als verpleegkundig onderzoek uitgevoerd. Voor deelname aan medisch wetenschappelijke onderzoeken, zult u gevraagd worden door een arts. Dit zijn meestal medicamenteuze studies. Verpleegkundig onderzoek wordt opgezet door de verpleegkundig onderzoeker. Voor deelname aan verpleegkundig onderzoek zult u gevraagd worden door een (senior) verpleegkundige.
 

Centraal veneuze katheter

Een centraal veneuze katheter (CVK) is een dun slangetje dat via de huid wordt ingebracht in één van de grote bloedvaten in de hals of onder het sleutelbeen. Het inbrengen van de katheter vindt plaats op de verpleegafdeling.

lees meer

Centraal veneuze katheter

Een centraal veneuze katheter (CVK) is een dun slangetje dat via de huid wordt ingebracht in één van de grote bloedvaten in de hals of onder het sleutelbeen. Om de katheter op zijn plaats te houden, loopt deze een aantal centimeters onder uw huid door en komt op uw borstkas of in de hals door de huid heen. De katheter is een 20 centimeter lang hol plastic slangetje. Na het inbrengen bevindt zich een deel van het slangetje buiten uw lichaam. Aan dit deel zitten 3 of 4 uiteinden, of ook wel lumen/ lumina genoemd. De uiteinden van de lumina zijn vaak verschillend van kleur om ze makkelijk uit elkaar te houden. Deze lumina worden onder andere gebruikt voor het geven van cytostatica, antibiotica, voeding en bloedproducten. Daarnaast kan de verpleegkundige deze katheter gebruiken om bloed af te nemen. Als de katheter niet wordt gebruikt, sluiten we deze af met de klemmetjes en dopjes. Daarnaast sluiten we de katheter af met een heparineslot, om zo bloedstolsels te voorkomen.
 
Het inbrengen van de katheter vindt plaats op de verpleegafdeling. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving, door de physician assistant van de afdeling. Het inbrengen duurt ongeveer 30 minuten. Na de ingreep kan het wondje nog wat bloed nalekken, dit is normaal. Als de katheter is ingebracht mag u rechtop zitten. Na het inbrengen maken we na minstens 60 minuten ter controle een (thorax)foto.

Behandeling Chemotherapie Hematologie

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kwaadaardige kankercellen doden en celdeling remmen.

lees meer

Voor­zieningen

Tijdens uw bezoek of opname kunt u gebruikmaken van de diverse voorzieningen van het Radboudumc.

lees meer

Met wie krijgt u te maken?

Als patiënt van het Radboudumc krijgt u met veel verschillende medewerkers te maken. Hier leest u wat hun functies zijn en waarvoor u bij deze medewerkers terecht kunt.

lees meer

Onze mensen