De behandeling wat kunt u verwachten?

In de behandelkamer krijgen meestal meerdere patiënten tegelijkertijd een behandeling met chemotherapie via een infuus. Een gespecialiseerd verpleegkundige bespreekt met u hoe het de afgelopen 3 weken is gegaan. Het is belangrijk dat u alle mogelijke bijwerkingen meldt die u gehad heeft. Daarna prikken we een infuus in uw arm. We sluiten de Docetaxel® aan, waarna het middel via een ader uw lichaam in loopt. De toediening duurt ongeveer 1 uur. Als alle vloeistof in uw lichaam zit, verwijdert de verpleegkundige het infuus. Daarna kunt u naar huis. In totaal bent u 1 tot 1,5 uur op de polikliniek. De eerste keer dat u Docetaxel® via het infuus krijgt, blijft een verpleegkundige 15 minuten bij u. Hij of zij meet regelmatig uw bloeddruk en houdt in de gaten hoe u reageert op het infuus.

Patiëntenzorg Behandelingen Chemotherapie met Docetaxel® bij prostaatkanker

Over de behandeling met Docetaxel®

Chemotherapie met Docetaxel verlicht de pijn van de tumor of de uitzaaiingen. Het kan uw levensduur verlengen en symptomen en klachten verminderen. Docetaxel® kan tijdens de behandeling van prostaatkanker in 2 verschillende stadia worden voorgeschreven. lees meer

Over de behandeling met Docetaxel®

Chemotherapie met Docetaxel verlicht de pijn van de tumor of de uitzaaiingen. Het kan uw levensduur verlengen en symptomen en klachten verminderen. 1 keer in de 3 weken dienen we Docetaxel bij u toe. Dit doen we via een infuus op de polikliniek Urologie. Daarnaast krijgt u medicijnen die ervoor zorgen dat u zo weinig mogelijk last heeft van de bijwerkingen. De apotheek van het ziekenhuis maakt op de dag van de toediening de dosering voor u klaar.

Twee categorieën

Docetaxel® kunnen we tijdens de behandeling van prostaatkanker in 2 verschillende stadia voorschrijven:
1. Binnen 4 maanden na de start van de hormonale therapie, als er sprake is van meerdere uitzaaiingen of een agressieve vorm van prostaatkanker.
2. Als de prostaatkanker niet meer gevoelig is voor hormonale therapie.

Als u valt onder categorie 1 dan geldt de volgende informatie voor u:

We dienen u bij de start van de hormoonbehandeling Docetaxel toe. Hierbij schrijven we geen prednison voor. De oncologisch uroloog en de medisch oncoloog zijn beiden betrokken bij deze behandeling. Één van beiden voert deze behandeling bij u uit, ondersteund en bijgestaan door een team van verpleegkundig specialisten en oncologieverpleegkundigen. U krijgt maximaal 6 kuren.

Als u valt onder categorie 2 dan geldt de volgende informatie voor u:

U krijgt de behandeling Docetaxel in combinatie met prednison. De prednison tabletten (5 mg) neemt u 2 keer per dag in. U neemt deze tabletten niet in op de dag waarop u de Docetaxel® kuur krijgt. U start de dag na de eerste behandeling met de Prednison. Tijdens de kuur controleren we elke 3 weken uw bloed. We houden in de gaten of de behandeling aanslaat door uw PSA waarde te meten. Eventueel maken we tijdens de kuur een botscan. U krijgt maximaal 8 tot 10 kuren.

Contact

Polikliniek Urologie

Dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Prostaatkanker

Bij prostaatkanker is er sprake van een ongeremde groei van de klierbuisjescellen van de prostaat.

lees meer

Voor de behandeling

Voordat u begint met de chemotherapie zijn een aantal voorbereidingen nodig. De arts controleert uw bloed en soms uw gebit. Daarnaast worden uw bloedwaarden gecontroleerd. Soms krijgt u aanvullende medicijnen als ondersteunende behandeling. lees meer

Voor de behandeling

Voordat u begint met de chemotherapie zijn een aantal voorbereidingen nodig. Zo krijgt u een informatiegesprek over de behandeling. Daarnaast controleert de arts uw bloed en soms uw gebit. 1 of 2 dagen van tevoren moet u bloed laten prikken om de bloedwaarden te controleren. De behandeling kan alleen doorgaan wanneer de bloedwaarden goed zijn. De oncologie verpleegkundige belt u de dag voor de behandeling op om door te geven of de kuur kan doorgaan. Soms krijgt u aanvullende medicijnen als ondersteunende behandeling.

Medicijnen thuis

Voor de behandeling krijgt u een recept voor de medicijnen die u thuis inneemt. Deze medicijnen zorgen ervoor dat u zo weinig mogelijk last heeft van bijwerkingen. U krijgt de volgende medicijnen:
  • Dexamethason® (8 mg). Dit neemt u 12 uur, 3 uur en 1 uur vóór de behandeling in.
  • Metoclopramide (10 mg). Dit is tegen misselijkheid en braken. U neemt in ieder geval 1 uur voordat u het infuus krijgt een tablet of zetpil in. Als u daarna last heeft van misselijkheid en/of braken, kunt u maximaal 3 keer per dag een tablet of zetpil innemen. Als dit onvoldoende helpt, neemt u contact op met het ziekenhuis om andere medicatie te krijgen.

 

Contact opnemen met een arts

Bij de volgende klachten raden we u aan onmiddellijk contact op te nemen met uw huisarts of het ziekenhuis. Daarnaast kunt u met vragen altijd bellen. lees meer

Contact opnemen met een arts

Bij de volgende klachten raden wij u aan onmiddellijk contact op te nemen met uw
huisarts of het ziekenhuis:
  • Koorts en koude rillingen. Als uw lichaamstemperatuur 38.5 °C of meer is en langer dan een halve dag aanhoudt.
  • Bloedingen die niet spontaan stoppen.
Met vragen kunt u altijd bellen. Op werkdagen tussen 08.00 uur en 09.00 uur met 06-11079558, U krijgt dan een van de oncologieverpleegkundigen aan de lijn. Bel binnen kantooruren met de polikliniek Urologie: (024) 361 38 03. U kunt dan vragen naar een van de oncologieverpleegkundigen. Of stuur een bericht via MijnRadboud. Wij proberen uw vraag binnen 2 werkdagen beantwoorden.

Bij spoed, ’s avonds of in de weekenden kunt u bellen naar verpleegafdeling Urologie: (024) 361 34 20.

Behandeling met Docetaxel

Lees hier informatie over de werking en de bijwerkingen van Docetaxel. lees meer

Behandeling met Docetaxel

Andere namen

  • Taxotere
  • Tolnexa, tevadocel, demotaxel, taxespira

Wat is het?

Een medicijn dat uw celdeling remt (chemotherapie).

Hoe ziet het eruit en hoe wordt het gegeven?

Een heldere, geel tot bruingele vloeistof die via een ader (intraveneus) als infuus in 60 minuten wordt gegeven.

Hoe lang is uw uitscheiding (zoals urine, ontlasting, bloed, wondvocht of braaksel) besmet?

4 dagen. Meer informatie vindt u op: maatregelen thuis na chemotherapie.

Meest voorkomende bijwerkingen (bij meer dan 10% van de patiënten)

  • overgevoeligheidsreactie (huiduitslag, rusteloosheid, rood gezicht, kortademigheid, druk op de borst, dikke tong, hoesten, pijn onderin de rug) tijdens of vlak na toediening. Waarschuw direct de verpleegkundige als u een van bovenstaande klachten bemerkt.
  • maag-darmklachten (diarree, verstopping, misselijkheid en braken, buikpijn, gewichtsverlies, verminderde eetlust, smaakstoornissen)
  • haaruitval (bij meer dan 30% van de patiënten)
  • (spier)pijn
  • huidverandering (uitslag, droogheid of jeuk, verkleuring van de huid en of nagels)
  • kortademigheid
  • verminderd aantal bloedcellen (vermoeidheid ten gevolge van bloedarmoede, verhoogde kans op infecties en bloedingen (zoals bloedneuzen)
  • problemen in de mond (irritatie, beschadiging of ontsteking van het mondslijmvlies). Meer informatie: mondverzorging tijdens chemotherapie
  • beschadiging zenuwbanen, met als gevolg tinteling in vingers en tenen en een doof gevoel in handen en voeten
  • vasthouden van vocht in armen, ellebogen, polsen, handen, benen, knieën, enkels, voeten en gezicht
  • algehele lichaamszwakte (verlies van kracht, zwakte, vermoeidheid, uitputting of een gebrek aan energie)

Wanneer moet u direct contact opnemen?

Lees hier wanneer u direct contact moet opnemen.

Het is belangrijk om alle verschijnselen van bovenstaande bijwerkingen en/of andere klachten te melden aan de arts tijdens uw polikliniek bezoek. 

De meest voorkomende bijwerkingen en bijzonderheden van dit medicijn staan vermeld. Overige informatie vindt u op: www.apotheek.nl. Dit is een website speciaal voor patiënten en gemaakt door de beroepsvereniging van apothekers.

Voor adviezen verwijzen wij u naar onze website: bijwerkingen en adviezen bij klachten.


De behandeling wat kunt u verwachten?

Een verpleegkundige bespreekt met u hoe het de afgelopen 3 weken is gegaan. Daarna dienen we de Docetaxel toe. De toediening duurt ongeveer 1 uur. Als alle vloeistof in uw lichaam zit, verwijdert de verpleegkundige het infuus. Daarna kunt u naar huis. lees meer

Leefregels na de behandeling

Na de behandeling is het van belang dat u met een aantal zaken rekening houdt. lees meer

Leefregels na de behandeling

  • Zorg dat u voldoende drinkt, 1,5 tot 2 liter per dag. Dit is noodzakelijk omdat tijdens en na de kuur het lichaam meer afvalstoffen moet verwerken dan normaal.
  • Vermijd contact met mensen die verkouden of ziek zijn.
  • Vermijd zonnebaden in de felle zon en op de zonnebank. Draag als het nodig is een hoed of pet. Uw huid is nu namelijk erg gevoelig.
  • Neem voldoende rust en luister goed naar uw lichaam.
 
Resten van de medicijnen kunnen nog 8 dagen na de behandeling aanwezig zijn in uw lichaamsvocht. Het is daarom belangrijk om een aantal maatregelen te nemen om mensen in uw omgeving niet bloot te stellen aan cytostatica:
  • We raden u aan zittend te plassen en met de deksel naar beneden door te spoelen.
  • Reinig het toilet 1 keer per dag. Braaksel kunt u door het toilet spoelen.
  • Gebruik gedurende deze periode een condoom bij geslachtsgemeenschap.

Polikliniek Urologie

De Urologie Polikliniek ziet en behandelt patiënten na doorverwijzing door huisarts of specialist. Onze verschillende artsen hebben veel expertise in huis. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet