

Over de afdeling Medische Oncologie
Op de afdeling Medische Oncologie komen patiënten met kanker die worden behandeld of zijn behandeld met medicijnen. De behandeling van deze patiënten gebeurt altijd in overleg met andere specialisten, zoals chirurgen, radiotherapeuten, radiologen en pathologen.Veelgestelde vragen Medische Oncologie en het coronavirus
Het coronavirus en de coronavaccins zorgen mogelijk voor vragen of zorgen met betrekking tot uw behandeling. Hier vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen. Als u hierop nog aanvullende vragen heeft, dan kunt u altijd telefonisch of via mijnRadboud contact met ons opnemen.
lees meerVeelgestelde vragen Medische Oncologie en het coronavirus
-
Wij begrijpen dat er veel vragen zijn over de verschillende vaccinaties tegen het coronavirus. Ook voor ons is er nog veel onbekend en daarom zal deze tekst regelmatig aangepast worden naar de nieuwste inzichten. We adviseren u om deze pagina opnieuw te raadplegen als u een vaccinatie-oproep ontvangt.
Voor nu geldt het volgende advies als u een oproep krijgt voor een vaccinatie met het Pfizer-vaccin of het Moderna-vaccin. Het advies hangt af van de soort behandeling die u krijgt:
- U heeft kanker en wordt behandeld met hormoontherapie, immunotherapie of doelgerichte geneesmiddelen. U kunt zich op elke dag van de behandeling laten vaccineren.
- U heeft kanker en krijgt chemotherapie. U kunt zich op elk moment laten vaccineren, maar wij adviseren om dit bij voorkeur in de week voorafgaand aan de volgende kuur te doen.
-
Ook in deze periode gaan de behandelingen van patiënten door. We willen daarbij de kans voor patiënten om in aanraking te komen met het coronavirus zo klein mogelijk maken. Zo proberen we het aantal bezoeken van een patiënt aan het ziekenhuis zoveel mogelijk te beperken. Een afspraak zal daarom vaker via een videobel afspraak plaatsvinden en controles worden soms uitgesteld. Dit doen we alleen als het voor uw kankerbehandeling veilig is. Het bezoekersbeleid is aangepast. Voor de afspraken op de poli gelden de ziekenhuisbrede afspraken.
Op de dagbehandeling komt u alleen. Uw eventuele begeleider kan helaas niet op de afdeling wachten, maar verwijzen wij naar het oude restaurant boven de hoofdingang.Als uw afspraak wijzigt, krijgt u van ons telefonisch of via mijnRadboud een bericht. We adviseren u dan ook om regelmatig uw afspraken in mijnRadboud te controleren. Op de verpleegafdeling mag u 1 bezoeker per dag ontvangen.
-
Per patiënt wordt zorgvuldig beoordeeld wat voor hem of haar de beste keuze is. Uw eigen arts of verpleegkundig specialist zal met u bespreken wat dit voor u persoonlijk betekent en samen met u besluiten wat voor u de beste keuze is.
-
Het Radboudumc neemt in verband met het coronavirus extra voorzorgmaatregelen om uzelf, onze patiënten, bezoekers en medewerkers te beschermen. Uw arts of verpleegkundig specialist heeft aangegeven dat uw gebruikelijke polikliniekbezoek veilig kan worden uitgesteld. We annuleren daarom uw huidige afspraak en verzetten deze. Wanneer u lichamelijke klachten heeft waar u bezorgd over bent of andere vragen heeft verzoeken wij u om een belafspraak aan te vragen via telefoonnummer (024) 36 18 800 of uw arts een bericht te sturen via mijnRadboud.
-
Het coronavirus is een nieuw virus en daarom is er nog veel onbekend. Wat wel bekend is, is dat kwetsbare personen meer kans hebben om ziek te worden door het coronavirus. Zij zijn daarnaast vaak ook langer ziek of hebben ernstigere klachten. Voor de meeste doelgerichte therapie geldt dat er geen reden is om aan te nemen dat u een verhoogd risico loopt. Sommige doelgerichte therapie, zoals niraparib, olaparib en palbociclib kan wel invloed hebben op uw weerstand. Als u op dit moment onder behandeling bent met deze medicatie dan valt u in de categorie kwetsbare personen. Overleg met uw behandelend arts als u vragen heeft over de effecten van uw medicatie op uw weerstand. Wij adviseren u om u aan de algemene richtlijn te houden van het RIVM en om sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden.
-
Nee, de kans om het coronavirus op te lopen is even groot. Om de kans zo klein mogelijk te maken is het van belang dat u zich aan de maatregelen houdt die het RIVM beschrijft op hun website.
-
Als u hormoontherapie gebruikt is er op dit moment geen reden om aan te nemen dat u een verhoogd risico loopt op een infectie of ernstiger verloop van de infectie. Omdat er nog veel onbekend is adviseren wij u om u aan de algemene richtlijn te houden van het RIVM.
-
Het coronavirus is een nieuw virus en daarom is er nog veel onbekend. Wat wel bekend is, is dat kwetsbare personen meer kans hebben om ziek te worden door het coronavirus. Zij zijn daarnaast vaak ook langer ziek of hebben ernstigere klachten. Als u op dit moment onder behandeling bent met chemotherapie of daarmee 4-6 weken geleden bent behandeld valt u in de categorie kwetsbare personen.
Ook patiënten die langdurig prednison gebruiken worden als kwetsbaar beschouwd.
Wij adviseren u om u aan de algemene richtlijn te houden van het RIVM en om sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden.
-
Het coronavirus is een nieuw virus en daarom is er nog veel onbekend. Als u alleen immunotherapie krijgt is er op dit moment geen reden om aan te nemen dat u een verhoogd risico loopt op een infectie of ernstiger verloop van de infectie Als u de immunotherapie in combinatie met chemotherapie krijgt, dan valt u wel in de categorie kwetsbare personen. Ook patiënten die langdurig prednison erbij gebruiken, bijvoorbeeld vanwege bijwerkingen van immunotherapie, worden wel als kwetsbaar beschouwd.
Wij adviseren u om u aan de algemene richtlijn te houden van het RIVM en om sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden.
-
Omdat we veel vragen krijgen van patiënten over het middel Bleomycine, gaan we hier specifiek in op dit middel.
Het coronavirus is een nieuw virus en daarom is er nog veel onbekend. Wat wel bekend is, is dat kwetsbare personen meer kans hebben om ziek te worden door het coronavirus. Zij zijn daarnaast vaak ook langer ziek of hebben ernstigere klachten.
Als u het middel bleomycine meer dan 6 weken geleden heeft gekregen is er op dit moment geen reden om aan te nemen dat u een verhoogd risico loopt op een infectie of ernstiger verloop van de infectie. Als u op dit moment onder behandeling bent met chemotherapie of daarmee 4-6 weken geleden bent behandeld valt u in de categorie kwetsbare personen.
Wij adviseren u om u aan de algemene richtlijn te houden van het RIVM.
-
Omdat kwetsbare personen meer kans hebben om ziek te worden door het coronavirus, willen wij bij onze patiënten de kans op een verminderde afweer kleiner maken. Zo bent u ook beter beschermd tegen de gevolgen van coronavirus. We wegen dan ook het risico van een verminderde afweer door de behandeling af tegen de winst die de behandeling oplevert. Dit betekent dat we soms andere kuren zullen geven, kuren zullen overslaan of een behandeling zullen uitstellen. We doen dit alleen als we denken dat we de kanker zo nog steeds goed kunnen behandelen. Dat wordt per patiënt door de behandelaar zorgvuldig beoordeeld. Als uw behandeling wijzigt, krijgt u bericht van uw behandelaar.
Contact
Afdeling Medische Oncologie
(024) 361 88 00
Contact

Naar uw afspraak
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routenummers
Hieronder staan onze verschillende routenummers.
In uw patiëntenbrief staat het routenummer vermeldt waar u zich kunt melden.
Polikliniek Medische Oncologie: poliplein R route 725
Dagbehandeling Medische Oncologie E30: route 504
Verpleegafdeling Medische Oncologie E30: route 504
Routebeschrijving



Radboudumc Expertisecentrum Immuno Oncologie
Wanneer contact opnemen?
Het is mogelijk dat u thuis klachten krijgt van de behandeling. Doet zich iets ongewoons voor dat u niet vertrouwt, aarzel dan niet om contact op te nemen.
lees meer
Maatregelen coronavirus
Komt u naar het Radboudumc? U mag helaas geen begeleider meenemen. Dit kan alleen in uitzonderingsgevallen. Bezoekers/begeleiders met klachten mogen helaas niet naar binnen. Voor alle patiënten, begeleiders en bezoekers vanaf 13 jaar is een mondkapje verplicht.
lees meerOnze locaties

Polikliniek Medische Oncologie
Op de polikliniek Medische Oncologie onderzoeken en behandelen we mensen met kanker. Om een afspraak te maken heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
lees meer.aspx?width=4000&height=2667&ext=.jpg&type=BlockColumn1Zoom1)
Dagbehandeling Medische Oncologie
Op de Dagbehandeling Medische Oncologie komt u voor een behandeling met chemotherapie, immunotherapie of een combinatie hiervan.
lees meer
Verpleegafdeling Medische Oncologie
Op de verpleegafdeling Medische Oncologie komt u voor een behandeling met chemotherapie, voor behandeling van complicaties na een ingreep, voor pijnbehandeling en/of palliatieve zorg.
lees meerWaarvoor kunt u bij ons terecht?
Veelgestelde vragen
Heeft u een andere vraag? Stel u vraag via het contactformulier op de website, via mijnRadboud of tijdens het consult aan uw behandelaar. Wij streven er naar om uw vragen binnen enkele dagen te beantwoorden. Heeft u een dringende vraag: neem dan telefonisch contact met ons op: (024) 361 88 00.
-
Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen bij chemotherapie.
lees meer -
Hier vindt u antwoorden op veel gestelde vragen over het voorkomen van een infectie en hygiëne.
lees meer -
Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen bij immunotherapie.
lees meer -
Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen bij hormoontherapie.
lees meer

Uw medicatie
-
U krijgt een behandeling met chemotherapie. Hieronder staan de verschillende medicatie. Per medicatie staan de meest voorkomende bijwerkingen en bijzonderheden vermeld.
lees meer -
Hieronder staan de verschillende medicatie. Per medicatie staan de meest voorkomende bijwerkingen en bijzonderheden vermeld.
lees meer -
U krijgt een behandeling met hormoontherapie. Hieronder staan de verschillende medicatie. Per medicatie staan de meest voorkomende bijwerkingen en bijzonderheden vermeld.
lees meer -
U krijgt een behandeling met immunotherapie. Hieronder staan de verschillende medicatie. Per medicatie staan de meest voorkomende bijwerkingen en bijzonderheden vermeld.
lees meer -
U krijgt een behandeling tegen kanker. Hierdoor kunt u last krijgen van bijwerkingen. Hiervoor kunt u ondersteunende medicatie krijgen, zoals medicatie tegen misselijkheid.
lees meer
Project CONtext: Samen Beslissen in de oncologie
Project CONtext is een nieuwe werkwijze om Samen Beslissen over behandelopties bij kanker in de spreekkamer te verbeteren.
lees meerVergoeding reiskosten
In alle basisverzekeringen is opgenomen dat de zorgverzekeraar de kosten vergoedt die u heeft gemaakt voor het gebruik van de (eigen) auto, taxi of openbaar vervoer als u een oncologische behandeling met chemotherapie en/of radiotherapie moet ondergaan. Vergoeding is pas mogelijk nadat u uw eigen bijdrage hebt betaald. Door een aantal zorgverzekeraars wordt deze regel zeer strikt nageleefd. U kunt bij uw verzekeraar informeren of u hiervoor in aanmerking komt en hoe u de kosten kunt declareren.Meer informatie over de kosten van de zorg: Kosten van zorg.
Wetenschappelijk onderzoek
Onze afdeling houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek. over ons onderzoek (in English)
mijnRadboud uw persoonlijke patiëntendossier
Bij de centrale inschrijfbalie kunt u mijnRadboud activeren. Dit is uw persoonlijke medische dossier dat u online kunt inzien. Met mijnRadboud kunt u bijvoorbeeld afspraken maken of uitslagen inzien.
lees meer
Werken bij afdeling Medische Oncologie
-
Ben je benieuwd hoe het is om als oncologieverpleegkundige in het Radboudumc te werken?
lees meer -
Als Oncologie Verpleegkundige heb je dagelijks te maken met uitzonderlijke aandoeningen en heel diverse patiënten(groepen) die geregeld elders niet (meer) behandeld kunnen worden.
lees meer -
Het Radboudumc wil voorop lopen in de ontwikkeling van innovatieve, duurzame en betaalbare gezondheidszorg.
lees meer
Uw privacy
Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet.
lees meerUw privacy
Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. Sommige van uw gegevens in het medisch dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).Dit verzamelen van gegevens in de NKR gebeurt omdat artsen en onderzoekers betrouwbare en relevante gegevens nodig hebben van patiënten met kanker. Hiermee kunnen zij onderzoek doen om meer over kanker te weten te komen. Door dit onderzoek ontstaan betere inzichten, effectievere behandelingen en uiteindelijk een beter resultaat in de zorg voor patiënten met kanker.
Meer informatie over de Nederlandse Kankerregistratie en wat deze voor u betekent: Registratie van kanker.
Rechten en plichten
U heeft bepaalde rechten en plichten als patiënt. Deze zijn vastgelegd in de wet. Bijvoorbeeld het recht op begrijpelijke informatie over uw zorg.
lees meerGeluidsopname maken van het gesprek met uw zorgverlener
Wilt u een geluidsopname maken van het gesprek met uw zorgverlener? Dat kan. Lees enkele tips waar u aan kunt denken bij het maken van een geluidsopname.
lees meerGeluidsopname maken van het gesprek met uw zorgverlener
Tijdens een gesprek in het ziekenhuis krijgt u vaak veel informatie te verwerken. Soms kan het dan ook fijn zijn om het gesprek met uw zorgverlener op te nemen en thuis rustig terug te luisteren. Bijvoorbeeld als u keuzes moet maken over uw behandeling of als u het lastig vindt om zich te concentreren. Uw zorgverlener kan een gespreksamenvatting opnemen die u in mijnRadboud terug kunt luisteren.
Geef bij uw zorgverlener aan dat u het gesprek graag wilt opnemen. Samen kunt u afspraken maken over de opname en het gebruik ervan.
Tips
- Open communiceren
Maak uw wens voor het maken van een geluidsopname altijd aan uw zorgverlener kenbaar. Hij of zij zal hieraan meewerken en kan via de Haiku of Canto app de geluidsopname voor u maken.
- Wat wordt er opgenomen
Spreek met uw zorgverlener af wat er precies opgenomen wordt. Is het nuttig om het hele gesprek op te nemen, een deel van het gesprek of alleen een samenvatting aan het einde van het gesprek?
- Proefopname
Het kan verstandig zijn om een korte proefopname te maken, om zo te checken of iedereen goed te verstaan is. Dit om teleurstellingen achteraf te voorkomen.
- Opslaan
Als uw zorgverlener de opname via de Haiku of Canto app heeft gemaakt, vindt u dit terug in mijnRadboud onder mijn dossier en dan mijn documenten en bestanden. Maakt u zelf een geluidsopname? Sla de geluidsopname op een veilige en logische plek op. Bij voorkeur op een vaste computer.
- Gebruik
U mag de opname alleen gebruiken binnen uw privékring. Het is zonder toestemming van uw zorgverlener niet toegestaan om de opname openbaar te maken en (online) te delen met een groter publiek, bijvoorbeeld via sociale media.
Heeft u vragen over het maken van een geluidsopname? Neem dan contact op met ons voorlichtingscentrum via voorlichting@radboudumc.nl