Patiëntenzorg Behandelingen Ciclosporine/Neoral® bij nieraandoeningen

Over Ciclosporine/Neoral® bij nieraandoeningen

Ciclosporine is een geneesmiddel dat de natuurlijke afweer van uw lichaam onderdrukt. Dit medicijn is nodig om te voorkomen dat uw transplantaatnier wordt afgestoten. Ciclosporine is er in de vorm van capsules en als drank. lees meer

Over Ciclosporine/Neoral® bij nieraandoeningen

Ciclosporine is een geneesmiddel dat de natuurlijke afweer van uw lichaam onderdrukt. Dit medicijn is nodig om te voorkomen dat uw transplantaatnier wordt afgestoten.

Het gebruik

Ciclosporine is er in capsules van 25 en 100 mg of als drank (concentratie 100 mg/ml). De voorgeschreven hoeveelheid berekenen we op basis van uw lichaamsgewicht. Deze hoeveelheid verdelen we in 2 doseringen per dag. Eén deel neemt u ’s ochtends in en het andere deel ’s avonds. De capsules slikt u in hun geheel door. U mag er dus niet op kauwen of ze fijn maken. De capsules hebben een karakteristieke geur. 

Grapefruitsap heeft invloed op de hoeveelheid ciclosporine in uw bloed. Daarom raden we af om grapefruitsap te drinken. Sommige kruiden, zoals sint-janskruid, kunnen de hoeveelheid ciclosporine in uw bloed nadelig beïnvloeden. Overleg met uw arts als u één van deze middelen wilt gebruiken.

De ziekenhuisapotheek stuurt uw medicijnen naar uw huisadres.

Contact (024) 361 47 61

Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot uw volgende afspraak? U kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen. lees meer

Contact (024) 361 47 61

Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot uw volgende afspraak? U kunt op de verschillende manieren contact met ons opnemen. 

Dringende medische problemen

 • Op werkdagen tussen 8.30-12.00 en tussen 13.00-16.30 uur kunt u contact opnemen met het secretariaat Nierziekten: T (024) 361 47 61. De secretaresse verbindt u door met uw arts, zijn/haar supervisor, of de dienstdoende nefroloog. 
 • Buiten deze uren kunt contact opnemen met de dienstdoende nefroloog via het centrale nummer: (024)361 11 11.

Niet dringende medische vragen

 • Als u gebruik maakt van mijnRadboud kunt u niet-dringende vragen ook via mijnRadboud stellen.
 • Op werkdagen tussen 8.30-12.00 uur en tussen 13.00 en 16.30 uur kunt u contact opnemen met het secretariaat Nierziekten: T (024) 361 47 61. De secretaresse maakt een telefonische afspraak of geeft uw vraag door aan uw arts, verpleegkundige of aan de supervisor daarvan (uw hoofdbehandelaar). Een van hen belt u binnen 3 werkdagen terug. 

Afspraken verzetten

Voor het verzetten van afspraken neem contact op met het secretariaat nierziekten. T (024) 361 47 61.

 

Email: secretariaat.nier@radboudumc.nl


Tijdens de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Het gebruik van ciclosporine kan leiden tot een aantal bijwerkingen. Als u naast ciclosporine andere geneesmiddelen gebruikt, kunnen deze elkaar beïnvloeden. Als u zwanger wilt worden, of al bent, meld dit dan aan uw behandelend arts. lees meer

Tijdens de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Bijwerkingen

Het gebruik van ciclosporine kan leiden tot een aantal bijwerkingen. De meeste bijwerkingen verdwijnen na het aanpassen van de dosering of als u met het medicijn stopt.

Meest voorkomende bijwerkingen
 • Nierfunctiestoornissen en vocht vasthouden.
 • Verhoging van de bloeddruk.
 • Verhoogd cholesterol en/of triglyceriden in het bloed.
 • Leverfunctie- en mineralenstoornissen, zoals natrium en kalium.
 • Diabetes mellitus (suikerziekte).
Verder kunt u ook last krijgen van:
 • Versterkte haargroei in uw gezicht en op uw lichaam.
 • Trillen van uw handen.
 • Branderig gevoel in uw handen en voeten (gewoonlijk tijdens de eerste week van behandeling).
 • Zwelling van uw tandvlees.
 • Vermoeidheid.
 • Misselijkheid, braken, verminderde eetlust en diarree.
 • Vermindering of uitblijven van de menstruatie bij vrouwen en ontstaan van borstontwikkeling bij mannen.
 • Lichtflitsen of toevallen.
 • Hoofdpijn.
 • Zwelling in uw gezicht.
 • Infecties.
 • Kans op het ontwikkelen van een kwaadaardige huidafwijking. Het gebruik van ciclosporine geeft onder invloed van zonlicht, een kleine toename van het risico op huidkanker. Beperk daarom blootstelling aan zonlicht en UV-straling. Dit doet u door het dragen van beschermende kleding of door het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger). Ga niet onder de zonnebank en kijk zelf jaarlijks uw huid na. Als u een afwijking aan uw huid opmerkt is het verstandig om uw huisarts te raadplegen.
Allergische reacties zijn zeldzaam. Als bij u één of meerdere van bovenstaande bijwerkingen of andere lichamelijke veranderingen tijdens de behandeling optreden, neem dan contact op met uw arts. Door regelmatig bloedonderzoek en controle van uw bloeddruk kunnen we veel bijwerkingen vroegtijdig opsporen. Houdt u zich daarom aan de afspraak voor controles.

Andere geneesmiddelen

Als u naast ciclosporine andere geneesmiddelen gebruikt, kunnen deze elkaar beïnvloeden. Meldt daarom altijd aan uw huisarts, specialist en apotheker dat u met ciclosporine behandeld wordt.

Zwangerschap

Over het gebruik van ciclosporine tijdens de zwangerschap bestaan onvoldoende gegevens. Er zijn geen aanwijzingen voor een verhoogde kans op aangeboren afwijkingen bij gebruik van ciclosporine tijdens de zwangerschap. Wel is er een verhoogde kans op een laag geboortegewicht. Als u zwanger wilt worden, of al bent, meld dit dan aan uw behandelend arts bij start van ciclosporine. We raden af om tijdens de behandeling borstvoeding te geven. Ciclosporine gaat namelijk over in de moedermelk.

Nier­transplantatie

Een niertransplantatie is een operatie waarbij we de nier van een donor in het lichaam van een nierpatiënt plaatsen. De nier kan afkomstig zijn van een levende of overleden donor. naar de pagina

Afdeling Nierziekten

De afdeling Nierziekten onderzoekt en behandelt patiënten met nieraandoeningen. Omdat herstel van de nierfunctie vaak niet mogelijk is, richten onze artsen zich met name op het bieden van een nierfunctievervangende behandeling.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet