Over cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie kunnen we eigenlijk bij alle ziektebeelden inzetten. Samen met de ouder(s)/verzorger(s) en het kind, en eventueel ook andere betrokkenen, worden de precieze klachten in kaart gebracht. We analyseren hoe de klachten zijn ontstaan. Hierbij kijken we naar factoren die een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van de klachten. Vervolgens formuleren we concrete doelen samen met het kind/de jongere en de ouder(s)/verzorger(s). 

Er zijn verschillende behandelingen om de doelen te bereiken. Deze behandelingen kunnen bestaan uit cognitieve interventies en gedragsinterventies. Bij cognitieve interventies gaat het simpel gezegd om het anders leren kijken naar en denken over bepaalde zaken. Gedragsinterventies kunnen exposure (blootstelling aan angsten om deze te overwinnen) of gedragsexperimenten (het vergroten van bepaalde vaardigheden door deze te oefenen in een rollenspel of in het echt) zijn.

Patiƫntenzorg Behandelingen Cognitieve gedragstherapie (CGT) Cognitieve gedragstherapie bij kinderen

Over cognitieve gedragstherapie

Met cognitieve gedragtherapie leren we uw kind anders te kijken naar bepaalde dingen, angesten te overwinnen of te oefenen met bepaalde vaardigheden. We analyseren hoe de klachten zijn ontstaan en werken aan concrete doelen samen met het kind/de jongere en de ouder(s)/verzorger(s). 

lees meer

Contact Amalia kinderziekenhuis

Polikliniek
(024) 361 44 15

Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier

Meer informatie


Waar vindt de behandeling plaats?

De psychologische behandeling kan in het Amalia kinderziekenhuis plaatsvinden, maar ook bij een andere instantie.

lees meer

Waar vindt de behandeling plaats?

Wanneer behandeling nodig is kan deze in het Amalia kinderziekenhuis plaatsvinden, maar het kind kan ook doorverwezen worden naar andere instanties. Dit is onder andere afhankelijk van de aard van de problemen en de verwachte duur van de behandeling.

In het ziekenhuis vinden meestal alleen korte behandelingen plaats die zich richten op de huidige vragen en zorgen. Als het kind een behandeling volgt in ons ziekenhuis, dan bespreekt de medisch psycholoog het behandelplan met de betrokkenen. De psychologische behandeling kan gericht zijn op zowel het kind als ook de ouder(s)/verzorger(s).

De ouder(s)/verzorger(s) worden altijd betrokken bij de behandeling. Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van materiaal en technieken die passen bij het ontwikkelingsniveau van het kind.


Medische psychologie Amalia kinderziekenhuis

Bij Medische psychologie kunnen kinderen en ouders/verzorger(s) terecht met bijvoorbeeld vragen die gaan over de ontwikkeling of over het omgaan met een lichamelijke aandoening en de gevolgen daarvan.

lees meer


Naar uw afspraak polikliniek Amalia kinderziekenhuis

Bezoekadres

Polikliniek Amalia kinderziekenhuis
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Aanmelden

Meld uw kind aan bij de aanmeldzuil. Daar krijgt u een ticket met een oproepcode. Neem daarna plaats in de wachtruimte en wacht tot uw oproepcode op het wachttijdenscherm verschijnt. Op het scherm ziet u ook een kamernummer staan. Loop samen met uw kind naar de juiste kamer, de zorgverlener komt uw kant uit.

Afspraaktijden

Als het nodig is dat uw kind eerst wordt gezien door de doktersassistent, worden jullie 15 tot 30 minuten eerder uitgenodigd. De doktersassistent meet en weegt uw kind en doet soms ook wat andere metingen ter voorbereiding op de afspraak.

Meer informatie

  • Lees hier hoe u uw kind kunt voorbereiden, wat belangrijk is om mee te nemen en waar u moet zijn.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route route 785 (Polikliniek Amalia kinderziekenhuis)
  • Medewerkers
  • Intranet