Gebruik Bactrobanzalf

De Stafylococcen Aureus die in je neus voor kan komen, kan op de katheterpoort gaan zitten en een ontsteking veroorzaken. Om dit te voorkomen moet je Bactrobanzalf in je neus en op de insteeksmeren. lees meer

Gebruik Bactrobanzalf

Vóór het inbrengen van de katheter of vanaf de 3e dialysedag na het inbrengen nemen we een neuskweek af. Dit is nodig om te weten of je drager bent van een bepaalde soort bacterie; de Stafylococcen Aureus.
De Stafylococcen Aureus die in je neus voor kan komen, kan op de katheterpoort gaan zitten en een ontsteking veroorzaken. Om dit te voorkomen moet je Bactrobanzalf in je neus en op de insteeksmeren.

Als de uitslag negatief is, dan nemen we elk half jaar opnieuw een neuskweek af.

Als je drager bent van deze bacterie, dan moet je de eerste 5 dagen van de maand bactrobanzalf in je neus smeren. Gebruik hiervoor elke maand een nieuwe tube . Het recept kun je aanvragen bij de kindernefroloog.
Bij het smeren van de zalf in de neus moet het uiteinde van het tubetje schoon blijven. Gebruik een schoon wattenstokje om een kleine hoeveelheid bactrobanzalf in beide neusgaten aan te brengen. Knijp daarna de neus dicht zodat de zalf goed verspreid wordt.

Verzorging bij elke dialyse gedurende de eerste 6 weken

De verpleegkundige controleert elke dialyse hoe de katheterpoort eruit ziet en maakt de katheterpoort schoon. De eerste 6 weken mag je niet douchen. lees meer

Verzorging bij elke dialyse gedurende de eerste 6 weken

Op de operatiekamer wordt 1 cm onder de insteek de katheter vastgemaakt met een steristrip. Dit is een pleister die in principe 3 weken blijft zitten. Verder komt er op de katheterpoort ook een pleister.
De katheter wordt gefixeerd worden met behulp van hechtingen,een griplock, chirurgische statlock of een statlock. Het gebruik van de pleister is afhankelijk van de soort katheter die ingebracht is.

  • Deze pleister blijft een week zitten. Tijdens de eerste dialyse van de week wordt deze vervangen.
  • De verpleegkundige controleert elke dialyse hoe de katheterpoort eruit ziet en maakt de katheterpoort schoon.
  • De eerste 6 weken mag je niet douchen.

Verzorging vanaf 6 weken

Als eventuele hechtingen eruit zijn en na overleg arts, mag je weer douchen. De verzorging blijft verder hetzelfde. De verpleegkundige controleert de katheterpoort tijdens de dialyse en maakt dit schoon en fixeert het. lees meer

Verzorging vanaf 6 weken

Als eventuele hechtingen eruit zijn en na overleg arts, mag je weer douchen. De verzorging blijft verder hetzelfde. De verpleegkundige controleert de katheterpoort tijdens de dialyse en maakt dit schoon en fixeert het.

Douchen

Je mag douchen als de katheterpoort er rustig uitziet. Doe dit wel op de dag dat je naar de dialyse gaat of de avond daarvoor. Als er iets is, kan de dialyseverpleegkundige hier tijdens de eerstvolgende dialyse naar kijken.

Plak voor het douchen de insteek en katheter goed af met een grote tegadermpleister. Droog, na het douchen, het gebied rondom de insteek en katheter met een schone handdoek af. Na het douchen kun je zelf de tegaderm verwijderen. In principe is de medipore pleister droog, maar als deze nat wordt mag je altijd de pleister verwisselen. Zorg er dan wel voor dat je, voordat je de nieuwe pleister plakt, de insteek desinfecteert met chloorhexidine 0.5% m/v in alcohol 70%.

Via Dialtec zijn er ook kant en klare fixatiemateriaal te bestellen die je kan gebruiken om te douchen. Als je dit uit wil proberen, vraag dan aan de verpleegkundige om meer informatie.

Zwemmen en gebruik van een sauna maken, zijn niet toegestaan.
  • Medewerkers
  • Intranet