Na de behandeling

Na het onderzoek of de behandeling wordt uw kind wakker waar u bij bent. De verpleegkundige vertelt wanneer uw kind weer iets mag eten en drinken en verwijdert het infuus. Daarna mag uw kind naar huis of terug naar de kinderafdeling waar hij of zij is opgenomen.

Uw kind kan nog slaperig zijn van de medicijnen en af en toe weer een beetje in slaap vallen. Dat is heel normaal. Ook is er een kleine kans dat uw kind misselijk is. Meld dit  aan de verpleegkundige. Meestal gaat de misselijkheid snel weer over.
Patiëntenzorg Behandelingen Diepe sedatie bij kinderen

Wat is diepe sedatie?

Bij diepe sedatie geven we uw kind een kortwerkend slaapmiddel (propofol) via een infuus. Dit zorgt ervoor dat uw kind diep in slaap valt en niets merkt van een onderzoek of behandeling.


Contact Amalia kinderziekenhuis

Polikliniek
(024) 361 44 15

Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier

Naar de afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: F
Verdieping: 2
Route: 801

bekijk route

Naar de afspraak

Bezoekadres

F2c - Dagbehandeling en Short Stay Unit
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Parkeren

Het Amalia kinderziekenhuis is via meerdere ingangen bereikbaar. Bij Ingang Midden zijn 2 parkeerplaatsen voor langere invalidevoertuigen. Als uw kind meerdere dagen wordt opgenomen kan het voordeliger zijn om een parkeerkaart voor een week af te nemen. 

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw F, Verdieping 2 en volg route 801 (F2c - Dagbehandeling en Short Stay Unit)

Voor de behandeling

Zorg dat uw kind 6 uur voor de behandeling niks meer eet. Uw kind mag wel nog tot vlak voor de sedatie water of limonade drinken.

lees meer

Voor de behandeling

Nuchter zijn

Bij diepe sedatie moet uw kind een aantal uur van tevoren ‘nuchter’ blijven. Dit betekent dat uw kind voorafgaand aan de sedatie niets meer mag eten. Dit is nodig om te voorkomen dat uw kind tijdens de sedatie overgeeft en er vervolgens maaginhoud in de longen terechtkomt.

Sommige kinderen ervaren het niet mogen eten als een straf. Leg uw kind daarom uit waarom het niet mag. U kan vertellen dat anders de misselijkheid toeneemt als de sedatie uitgewerkt is en dat dat niet prettig is.

Hoe lang uw kind geen voeding mag hangt af van zijn of haar leeftijd.

0-6 maanden
De laatste borst- of flesvoeding mag tot 4 uur voor een operatie of onderzoek gegeven worden. Bij pasgeborenen die nog 8 voedingen per 24 uur krijgen mag dit zelfs tot 3 uur voor een operatie of onderzoek.

Vanaf 6 maanden
Tot 6 uur voor een operatie of onderzoek mag nog licht verteerbaar voedsel gegeten worden (dus geen vet voedsel, boter of vlees). Bijvoorbeeld: 

  • sneetje brood
  • cracker
  • beschuitje
  • zoet beleg
  • melkproduct (boter mag niet)

Drinken

Alle kinderen mogen tot vlak voor een operatie of onderzoek nog waterige vloeistoffen drinken. Laat uw kind niet meer drinken dan de inhoud van een half bekertje per uur. Uw kind mag het volgende drinken:

  • (suiker)water
  • appelsap
  • aanmaaklimonade
  • (koolzuurhoudende) frisdrank
  • thee zonder melk (suiker mag wel)

Uw kind mag géén drank met pulp of vezels, of melkproducten drinken.

Als uw kind langer nuchter moet blijven, hoort u dat van de anesthesioloog.


De behandeling

Voorafgaand aan de sedatie wordt bij uw kind een infuus ingebracht. Via het infuus wordt het slaapmiddel toegediend. Tijdens de sedatie blijft uw kind zelfstandig ademen, maar hij of zij krijgt wel extra zuurstof. lees meer

De behandeling

Voorafgaand aan de sedatie brengen we een infuus in bij uw kind. Het infuus plaatsen we meestal in de hand of arm. We gebruiken verdovende crème op de plek van het infuus, zodat uw kind hier bijna niets van voelt. Via het infuus geeft de PA (physician assistant) het slaapmiddel. Uw kind valt daarna snel in slaap. De PA houdt tijdens de sedatie de ademhaling, hartslag en bloeddruk goed in de gaten. Door middel van een lampje op de vinger wordt ook het zuurstofgehalte in het bloed gemeten.

Zuurstof

Uw kind blijft tijdens de sedatie zelfstandig ademen, maar de ademhaling wordt wel langzamer en dieper. Via een slangetje voor de neusgaten krijgt uw kind zuurstof toegediend om het zuurstofgehalte in het bloed op pijl te houden.

Contact opnemen

Neem voor de behandeling contact op met de hoofdbehandelaar als uw kind:

  • In de afgelopen 48 uur een vaccinatie heeft gehad. Bij het BMR-vaccin is dit 14 dagen.
  • (Contact met) een kinderziekte, zoals waterpokken, heeft gehad in de afgelopen 3 weken.
  • In de 2 weken voor de ingreep een ziekte aan de luchtwegen heeft gehad.
  • Ziek is op de dag van de ingreep.

Na de behandeling

Na het onderzoek of de behandeling wordt uw kind wakker waar u bij bent. De verpleegkundige vertelt wanneer uw kind weer iets mag eten en drinken en verwijdert het infuus. Daarna mag uw kind naar huis of terug naar de kinderafdeling waar hij of zij is opgenomen. lees meer

Informatie voor kinderen

Ga jij naar het ziekenhuis? Hier vind je informatie en filmpjes.

lees meer

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet