Patientenzorg Behandelingen Verdovende creme bij kinderen

Wat is verdovende crème?

We gebruiken verdovende crème bij uw kind om het inbrengen van infusen, bloedafnames en injecties zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Door de verdovende crème voelt uw kind hier bijna niets van. lees meer

Wat is verdovende crème?

We brengen verdovende crème aan bij kinderen die naar het Amalia kinderziekenhuis komen en waarbij we misschien bloed af moeten nemen. Ook bij het inbrengen van een infuus of bij een vaccinatie kan verdovende crème gebruikt worden. 

De crème aanbrengen

De eerste keer brengen wij de verdovende crème aan. De crème dekken we af met een doorzichtige pleister. Het duurt ongeveer een uur voordat de crème is ingewerkt. Houd er dus rekening mee dat u wat langer moet wachten, zodat de crème kan inwerken. We proberen de wachttijd zo kort mogelijk te houden door de crème voor de afspraak aan te brengen. 

Het kan gebeuren dat we soms toch op een andere plek bloed moeten afnemen dan waar de verdovende crème is gesmeerd. We overleggen met u of we opnieuw verdovende crème aanbrengen.

Als uw kind vaker naar het Amalia kinderziekenhuis komt voor bloedafname, een injectie of infuus, dan kunt de crème zelf aanbrengen voordat u met uw kind naar het ziekenhuis komt. 

De crème zelf aanbrengen


Instructie

Als uw kind vaker naar het Amalia kinderziekenhuis komt voor een bloedafname, injectie of infuus, dan kunt de crème zelf aanbrengen voordat u met uw kind naar het ziekenhuis komt. lees meer

Instructie

We vertellen u waar, wanneer en hoe u de crème zelf aanbrengt. U krijgt een recept mee om de crème (meestal 5g) en 2 latexvrije pleisters bij de apotheek op te halen. Nu kunt u zelf de crème aanbrengen voordat u naar de polikliniek komt. 

Instructiefilm

 


  1. Controleer of de huid van uw kind niet beschadigd is. Als de huid beschadigd is, dan mag u de crème niet aanbrengen. Als uw kind eczeem heeft, dan mag de crème maximaal 30 minuten blijven zitten. Breng de crème in dat geval niet te vroeg aan op de huid.
  2. Prik de bovenzijde van de tube door met de bovenkant van de dop.
  3. Breng de juiste hoeveelheid crème aan op het deel van de huid dat de arts of verpleegkundige heeft aangewezen (meestal is dit op hand of in de elleboogplooi). Wrijf de crème niet in.
  4. Verwijder de beschermlaag van de pleister.
  5. Breng de pleister aan over de crème.
  6. Verwijder de papieren rand aan de bovenkant van de pleister en druk de randen aan. Vouw eventueel een hoekje om. Dat kan het verwijderen straks makkelijk maken.
  7. Noteer het tijdstip van aanbrengen op de pleister.


Wanneer mag u de crème niet aanbrengen?

 • Bij kinderen jonger dan 3 maanden.
 • Op een beschadigde of kapotte huid.
 • Bij sommige vaccinaties.
lees meer

Wanneer mag u de crème niet aanbrengen?

Kinderen jonger dan 3 maanden

Bij kinderen jonger dan 3 maanden, brengen wij de crème altijd in het ziekenhuis aan. De plekken waar de crème moet komen is lastiger te bepalen en de inwerktijd is korter.

Een beschadigde of kapotte huid

U mag de verdovende crème niet aanbrengen als de huid beschadigd is. Daarnaast mag u crème niet aanbrengen op de ogen, in de neus, oren, mond of de anus. Op plekken met eczeem mag het wel aangebracht worden, maar mag het maximaal 30 minuten blijven zitten.

Vaccinaties

De fabrikant raad het gebruik van verdovende crème af bij vaccinaties voor de volgende vaccins:
 • BMR (Bof, Mazelen en Rode hond),
 • Rota-virus,
 • Gele koorts,
 • BCG (Bacillus Calmette-Guérin),
 • Varricella (zoster) (VariQuin) (waterpokken).
 • En de zeldzame vaccins Typhoid Ty21a, Vaccinia, Oraal polio en Levend influenza.
Het vaccin zou mogelijk wat minder effectief zijn bij gebruik van de verdovende crème. Voor overige vaccinaties is het gebruik geen probleem.

Lukt het niet?

Lukt het niet om crème zelf aan te brengen, kom dan eerder naar de afspraak zodat wij de crème kunnen aanbrengen.

Meer informatie


Contact

Amalia kinderziekenhuis

Polikliniek
(024) 361 44 15

Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 22.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer

Polikliniek Amalia kinderziekenhuis

Op de polikliniek behandelen we kinderen vanaf de geboorte tot 18 jaar. Naast allerlei specialisaties zoals orthopedie, cardiologie en urologie hebben we speciale spreekuren.

lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Route: route 785

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Polikliniek Amalia kinderziekenhuis
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Tijdelijke verhuizing polikliniek: De polikliniek Amalia kinderziekenhuis zit tijdelijk op de 3e verdieping. U kunt zich aanmelden op de gebruikelijke locatie: routenummer 785 op de begane grond.

Afspraaktijden: Uw kind wordt standaard 15 minuten eerder voor het spreekuur uitgenodigd. De polikliniekassistent begeleidt de patiënt naar de spreekuurkamer en zorgt voor de nodige voorbereidingen zoals onder andere het wegen en meten. Deze voorbereiding is belangrijk zodat het spreekuur op tijd kan beginnen.

 

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route route 785 (Polikliniek Amalia kinderziekenhuis)
 • Medewerkers
 • Intranet