Patiëntenzorg Behandelingen Verdovende crème of pleisters bij kinderen

Gebruik van verdovende crème of pleisters

We gebruiken verdovende crème of een speciale pleister bij uw kind om het inbrengen van infusen, bloedafnames en injecties zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Door de verdovende werking van de crème of pleister voelt uw kind hier bijna niets van.

lees meer

Gebruik van verdovende crème of pleisters

We gebruiken verdovende crème of een speciale pleister bij uw kind om het inbrengen van infusen, bloedafnames en injecties zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Door de verdovende werking van de crème of pleister voelt uw kind hier bijna niets van.


  • De eerste keer brengen wij de verdovende crème aan. De crème dekken we af met een doorzichtige pleister. Het duurt ongeveer een uur voordat de crème is ingewerkt. Houd er dus rekening mee dat u wat langer moet wachten, zodat de crème kan inwerken. We proberen de wachttijd zo kort mogelijk te houden door de crème voor de afspraak aan te brengen. 

    Het kan gebeuren dat we soms toch op een andere plek bloed moeten afnemen dan waar de verdovende crème is gesmeerd. We overleggen met u of we opnieuw verdovende crème aanbrengen.

De crème zelf aanbrengen


Instructie

Als uw kind regelmatig naar het ziekenhuis komt voor een bloedafname, injectie of infuus, dan kunt u de crème thuis al aanbrengen. 

lees meer

Instructie

Als uw kind regelmatig naar het Amalia kinderziekenhuis komt voor bloedafname, een injectie of infuus, dan kunt u de crème zelf aanbrengen voordat u met uw kind naar het ziekenhuis komt. 

We vertellen u waar, wanneer en hoe u de crème zelf aanbrengt. U krijgt een recept mee om de crème (meestal 5g) en 2 latexvrije pleisters bij de apotheek op te halen. Nu kunt u zelf de crème aanbrengen voordat u naar de polikliniek komt. 

Instructiefilm


    1. Controleer of de huid van uw kind niet beschadigd is. Als de huid beschadigd is, dan mag u de crème niet aanbrengen. Als uw kind eczeem heeft, dan mag de crème maximaal 30 minuten blijven zitten. Breng de crème in dat geval niet te vroeg aan op de huid.
    2. Prik de bovenzijde van de tube door met de bovenkant van de dop.
    3. Breng de juiste hoeveelheid crème aan op het deel van de huid dat de arts of verpleegkundige heeft aangewezen (meestal is dit op hand of in de elleboogplooi). Wrijf de crème niet in.
    4. Verwijder de beschermlaag van de pleister.
    5. Breng de pleister aan over de crème (in plaats van een pleister kunt ook huishoudfolie gebruiken, zie onderstaande instructie).
    6. Verwijder de papieren rand aan de bovenkant van de pleister en druk de randen aan. Vouw eventueel een hoekje om. Dat kan het verwijderen straks makkelijk maken.
    7. Noteer het tijdstip van aanbrengen op de pleister.

    Instructie bij gebruik van huishoudfolie in plaats van een pleister

    Als uw kind geen kleefpleisters kan verdragen of vervelende ervaringen heeft met het verwijderen van pleisters, kunt u huishoudfolie gebruiken om de crème af te dekken. 

    • Gebruik dezelfde hoeveelheid verdovende crème en breng dit aan op de gebruikelijke plekken. Leg een klein stukje wc-papier of keukenpapier op de crème, zodat het net alle crème bedekt. Wikkel er daarna 3 lagen huishoudfolie omheen.
    • Breng de crème alleen aan op de afgesproken plekken. Als er geen plekken zijn afgesproken dan smeert u de crème op de binnenkant van de elleboogsplooien en op bovenkant van beide handen. In het ziekenhuis beoordelen we welk plekje het beste is voor het infuus, de bloedafname of injectie.


Wanneer mag u de crème niet aanbrengen?

U mag de verdovende crème niet aanbrengen op de ogen, in de neus, oren, mond, anus of als de huid beschadigd is. Bij kinderen jonger dan 3 maanden, brengen wij de crème altijd in het ziekenhuis aan. 

lees meer

Wanneer mag u de crème niet aanbrengen?

U mag de crème niet aanbrengen op de ogen, in de neus, oren, mond of de anus. Daarnaast mag u de crème niet aanbrengen als de huid beschadigd is. 

Op plekken met eczeem mag de crème wel aangebracht worden, maar mag de crème maximaal 30 minuten blijven zitten.

Kinderen jonger dan 3 maanden

Bij kinderen jonger dan 3 maanden, brengen wij de crème altijd in het ziekenhuis aan. De plekken waar de crème moet komen zijn lastiger te bepalen en de crème mag minder lang blijven zitten.

Meer informatie


Contact

Amalia kinderziekenhuis

Polikliniek
(024) 361 44 15

Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 22.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer

Polikliniek Amalia kinderziekenhuis

Op de polikliniek behandelen we kinderen vanaf de geboorte tot 18 jaar. Naast allerlei specialisaties zoals orthopedie, cardiologie en urologie hebben we speciale spreekuren.

lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Route: route 785

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Polikliniek Amalia kinderziekenhuis
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Tijdelijke verhuizing polikliniek: De polikliniek Amalia kinderziekenhuis zit tijdelijk op de 3e verdieping. U kunt zich aanmelden op de gebruikelijke locatie: routenummer 785 op de begane grond.

Afspraaktijden: Uw kind wordt standaard 15 minuten eerder voor het spreekuur uitgenodigd. De polikliniekassistent begeleidt de patiënt naar de spreekuurkamer en zorgt voor de nodige voorbereidingen zoals onder andere het wegen en meten. Deze voorbereiding is belangrijk zodat het spreekuur op tijd kan beginnen.

Meer informatie

  • Lees hier hoe u uw kind kunt voorbereiden, wat belangrijk is om mee te nemen en waar u moet zijn.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route route 785 (Polikliniek Amalia kinderziekenhuis)
  • Medewerkers
  • Intranet