Patientenzorg Behandelingen Electroconvulsietherapie

Over electroconvulsietherapie

Electroconvulsietherapie (ECT) wordt ook wel electroshocktherapie genoemd. Deze behandeling wordt tegenwoordig vooral toegepast als u lijdt aan een depressieve stoornis en niet reageert op gebruikelijke behandelingen met medicatie en psychotherapie.

Contact

Afdeling Psychiatrie

(024) 361 35 13
contact

Ontstaan van electroconvulsie­therapie

Sinds 1939 blijkt dat ECT bij depressieve stoornissen een zeer doeltreffende behandelingsvorm is. In het verleden werd ECT ook toegepast bij andere ziekten en stoornissen, maar bleek dan lang niet altijd effectief te zijn.

lees meer

Ontstaan van electroconvulsie­therapie

Sinds 1939 blijkt dat ECT bij depressieve stoornissen een zeer doeltreffende behandelingsvorm is. In het verleden werd ECT ook toegepast bij andere ziekten en stoornissen, maar bleek dan lang niet altijd effectief te zijn. In de jaren 1960-1970 ontstond er veel weerstand tegen deze behandelingsmethode. Door de komst van nieuwe geneesmiddelen en andere behandelingsmethoden leek er eerst geen reden meer te zijn voor het toepassen van ECT. Na verloop van tijd bleek dat de andere behandelingen en geneesmiddelen ook hun nadelen hadden en niet altijd werkten. ECT kon voor een bepaalde groep patiƫnten een aanvullend, waardevol en veilig onderdeel van de behandeling zijn.

De therapie

ECT is een behandelvorm voor als u lijdt aan een ernstige depressie. Tijdens een depressie communiceren verschillende gebieden in de hersenen niet goed met elkaar.

lees meer

De therapie

ECT is een behandelvorm voor als u lijdt aan een ernstige depressie. Tijdens een depressie communiceren verschillende gebieden in de hersenen niet goed met elkaar. Sommige gebieden zijn te veel actief en andere gebieden te weinig. Ook is bij depressies het evenwicht verstoord tussen bepaalde chemische stoffen die de hersencellen gebruiken om onderling signalen door te geven (neurotransmitters). Door het toedienen van een korte stroomstoot kunnen deze verstoringen herstellen. ECT kan worden ingezet als blijkt dat andere vormen van behandeling niet voldoende helpen. Het verloop van de depressieve klachten meten we wekelijks met behulp van een vragenlijst. Voor de eerste vier behandelingen nemen we u op in het ziekenhuis. Als uw conditie het toelaat, kunnen we de behandeling mogelijk poliklinisch vervolgen.

Aandoeningen die we kunnen behandelen

  • Een depressie kan ertoe leiden dat u nergens meer plezier aan beleeft en dat uw eetlust en/of slaap verstoord raakt.

    lees meer


Geheugen­klachten na electroconvulsie­therapie

Door electroconvulsietherapie (ECT) kunt u als bijwerking last krijgen van (tijdelijke) geheugenklachten. Als dit het geval is, zijn meestal uw meest recente herinneringen het sterkst aangetast.

lees meer

Onderzoeken vooraf

  • Het diagnostisch onderzoek start vrijwel altijd met één of meerdere intakegesprek(ken).

    lees meer


Naar verpleeg­afdeling MPU

Ingang: Ingang Oost
Route: 963

bekijk route

Naar verpleeg­afdeling MPU

Bezoekadres

Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Reinier Postlaan 4
Ga naar binnen bij: Ingang Oost
Volg route 963