De behandeling Wat kunt u verwachten?

Een te kort gehemelte en/of het niet goed functioneren van de spieren in het zachte gehemelte kunnen ervoor zorgen dat de neusholte tijdens het spreken en eten niet goed kan worden afgesloten. Hierdoor ontstaat een zogenaamde “open neusspraak” of er kan voedsel in de neus terechtkomen. De chirurg kan het gehemelte verlengen door middel van een pharynxplastiek. De pharynx is het achterste deel van de neus- en keelholte. Bij een farynxplastiek wordt weefsel verplaatst vanuit de achterwand van de keel naar het gehemelte. Dit heeft als doel om de opening tussen de neus en keel te verkleinen en weefsel aan het gehemelte toe te voegen en het daarmee te verlengen.

De opname

Het is voor uw kind prettig als u de hele dag van de opname kunt blijven.

De operatie

U mag met uw kind mee naar de operatiekamer en blijven tot uw kind onder narcose is. De operatie duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Het gehemelte wordt gehecht met oplosbaar materiaal. Na de ingreep heeft uw kind nog pijn. Verder is het vaak erg slaperig en misselijk van de narcose. Uw kind heeft een infuus. Op deze manier krijgt uw kind voldoende vocht en voedingsstoffen binnen. In de loop van de dag mag uw kind ook wat water drinken. Als pijnstilling wordt 4 keer per dag een zetpil paracetamol en/of diclofenac gegeven.
 
Patientenzorg Behandelingen Farynxplastiek

De behandeling Wat kunt u verwachten?

Bij een farynxplastiek verplaatsen we weefsel vanuit de achterwand van de keel naar het gehemelte. De operatie duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Het gehemelte wordt gehecht met oplosbaar materiaal.

lees meer

Contact

Secretariaat
(024) 361 69 19
contact

Voor de behandeling

Ongeveer 1,5 tot 2 weken voor de opname bellen wij u over de precieze opnamedatum. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden.

lees meer

Voor de behandeling

Ongeveer 1,5 tot 2 weken voor de opname bellen wij u over de precieze opnamedatum. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden:
  • Meld het als uw kind verkoudheiden is, koorts heeft, een allergie, kinderziekten heeft of  medicijnen gebruikt. Als het nodig is stellen we de operatie uit.
  • Vanaf de oproep mag uw kind niet worden ingeënt.
  • Meld aan de afdeling of één van de ouders tijdens de opname bij het kind blijft slapen. Dan houden we hier rekening mee.

Na de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

De eerste dagen na de operatie zullen de mond en keelholte van uw kind pijnlijk en gezwollen zijn. Hierdoor kan hij of zij gaan snurken. Er kan een nabloeding optreden of de pharynxplastiek kan geheel of gedeeltelijk loslaten.

lees meer

Na de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

De eerste dagen na de operatie zullen de mond en keelholte van uw kind pijnlijk en gezwollen zijn. Hierdoor kan hij of zij gaan snurken. Ook kan uw kind misselijk zijn van de narcose en bloed braken. Dit is vervelend, maar in de meeste gevallen is het oud bloed van de operatie en is het geen reden tot zorg. Ook kan het voorkomen dat uw kind na de operatie veel last van nekklachten heeft door prikkeling van het botvlies van de nekwervels tijdens de operatie. Door de pijn en zwelling kan eten en drinken moeilijk zijn. Het kan een paar weken duren voordat uw kind weer zal eten en drinken zoals voor de operatie. Indien het eten en drinken moeizaam gaat, geef dan meerdere keren per dag kleine beetjes voeding. De eerste 2 weken na de operatie mag uw kind alleen maar vloeibaar voedsel hebben, bijvoorbeeld yoghurt of vla en later gepureerd warm eten.  De eerste 4 weken na de operatie is het niet verstandig om knapperig voedsel te geven (bijvoorbeeld chips, appel of rauwe wortel). Laat uw kind de eerste 4 weken na de operatie niet zonder toezicht eten.

Wanneer kan mijn kind weer met logopedie starten?

De logopedische therapie mag 6 weken na de operatie worden hervat. Het is belangrijk om te weten dat de spraak niet direct goed is na de operatie. Uw kind zal na de operatie moeten leren omgaan met de nieuwe anatomische situatie.

Complicaties

Er kan een nabloeding optreden of de pharynxplastiek kan geheel of gedeeltelijk loslaten. Soms is dan een nieuwe operatie noodzakelijk. Soms treedt er een infectie van het wondgebied op, dit merk je als je kind ziek wordt en koorts krijgt. Neem dan direct contact op (contactgegevens schisisteam).

Controle

1 week en 3 weken na de operatie heeft u een Zaurus consult voor uw eerste vragen. 6 tot 8 weken na de operatie komt u met uw kind bij het Schisisteam op controle. De hechtingen hoeven niet te worden verwijderd, deze lossen vanzelf op.

Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

Schisis

Schisis is een aangeboren afwijking in het gezicht: een spleet in de bovenlip, bovenkaak en/of het gehemelte.

lees meer

Radboudumc Expertise­centrum Schisis

U kunt bij ons Schisisteam terecht als uw kind geboren is met een spleet van de lip of van de kaak en het gehemelte.

lees meer

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 562

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 562