Voor de behandeling

Ongeveer 1,5 tot 2 weken voor de opname bellen wij u over de precieze opnamedatum. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden:
  • Meld het als uw kind verkoudheiden is, koorts heeft, een allergie, kinderziekten heeft of  medicijnen gebruikt. Als het nodig is stellen we de operatie uit.
  • Vanaf de oproep mag uw kind niet worden ingeënt.
  • Meld aan de afdeling of één van de ouders tijdens de opname bij het kind blijft slapen. Dan houden we hier rekening mee.

De behandeling Wat kunt u verwachten?

Bij een farynxplastiek verplaatsen we weefsel vanuit de achterwand van de keel naar het gehemelte. De operatie duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Het gehemelte wordt gehecht met oplosbaar materiaal. lees meer

De behandeling Wat kunt u verwachten?

Een te kort gehemelte en/of het niet goed functioneren van de spieren in het zachte gehemelte kunnen ervoor zorgen dat de neusholte tijdens het spreken en eten niet goed kan worden afgesloten. Hierdoor ontstaat een zogenaamde “open neusspraak” of er kan voedsel in de neus terechtkomen. De chirurg kan het gehemelte verlengen door middel van een pharynxplastiek. De pharynx is het achterste deel van de neus- en keelholte. Bij een farynxplastiek wordt weefsel verplaatst vanuit de achterwand van de keel naar het gehemelte. Dit heeft als doel om de opening tussen de neus en keel te verkleinen en weefsel aan het gehemelte toe te voegen en het daarmee te verlengen.

De opname

Het is voor uw kind prettig als u de hele dag van de opname kunt blijven.

De operatie

U mag met uw kind mee naar de operatiekamer en blijven tot uw kind onder narcose is. De operatie duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Het gehemelte wordt gehecht met oplosbaar materiaal. Na de ingreep heeft uw kind nog pijn. Verder is het vaak erg slaperig en misselijk van de narcose. Uw kind heeft een infuus. Op deze manier krijgt uw kind voldoende vocht en voedingsstoffen binnen. In de loop van de dag mag uw kind ook wat water drinken. Als pijnstilling wordt 4 keer per dag een zetpil paracetamol en/of diclofenac gegeven.
 

Contact

Secretariaat
(024) 361 69 19
contactformulier

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: F
Verdieping: 0
Route: 785

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw F, Verdieping 0 en volg route 785

Voor de behandeling

Ongeveer 1,5 tot 2 weken voor de opname bellen wij u over de precieze opnamedatum. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden. lees meer

Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

Na de operatie

2 uur na de operatie mag uw kind wat drinken uit een beker of via een lepel. De komende 3 weken mag uw kind alleen zacht voedsel hebben. 

lees meer

Na de operatie

De eerste dagen na de operatie zullen de mond en keelholte van uw kind pijnlijk en gezwollen zijn. Hierdoor kan hij of zij gaan snurken. Ook kan uw kind misselijk zijn van de narcose en braken.

Contact opnemen

Er kan een nabloeding optreden of de pharynxplastiek kan geheel of gedeeltelijk loslaten. Soms is dan een nieuwe operatie noodzakelijk. Soms treedt er een infectie van het wondgebied op, dit merk je als je kind ziek wordt en koorts krijgt. Neem dan direct contact op.


Meer informatie


Schisis

Schisis is een aangeboren afwijking in het gezicht: een spleet in de bovenlip, bovenkaak en/of het gehemelte.

lees meer

Academische Alliantie Schisiszorg Samenwerking MUMC+

Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis werkt voor kinderen met een schisis samen met het Maastricht UMC+. Het kan zijn dat u een enkele keer een afspraak in Maastricht heeft, maar de meeste zorg vindt hier in Nijmegen plaats.

lees meer

Radboudumc Expertise­centrum Schisis

U kunt bij ons Schisisteam terecht als uw kind geboren is met een spleet van de lip of van de kaak en het gehemelte.

lees meer

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet