Feminisatie vrouwelijker maken van het gezicht

Wanneer u in een geslachtsbevestigend traject zit, kunt u kiezen voor feminisatie. Dit zijn medische ingrepen waarbij uw uiterlijke kenmerken veranderen en zo uw aangezicht een vrouwelijkere uitstraling geven.

lees meer

Feminisatie vrouwelijker maken van het gezicht

Wanneer u in een geslachtsbevestigend traject zit, kunt u kiezen voor feminisatie. Dit zijn medische ingrepen waarbij uw uiterlijke kenmerken veranderen en zo uw aangezicht een vrouwelijkere uitstraling geven.

Combinatie met vagina- of vulvaplastiek

Het is in sommige gevallen mogelijk om een feminisatie te combineren met een vagina- (darm- of penisinversie-) of vulvaplastiek. Dit zijn operaties waarbij we een diepe of ondiepe vagina maken. Het voordeel hiervan is dat u maar 1 herstelperiode heeft. Wanneer u dit wilt, kunt u dit bespreken tijdens uw intake.


Contact

Polikliniek Plastische Chirurgie

(024) 361 95 94

Wachttijd

In het Radboudumc is een wachttijd voor transgender operaties. 

bekijk informatie over de wachttijd

Welke operaties zijn mogelijk?


Voorhoofd

 • Op het voorhoofd, vlak boven de wenkbrauwen hebben mannen vaak een prominente vorm van de schedel (frontal bossing). Via een snede in de haarlijn kunnen we het naar voren stekende bot weghalen.

  lees meer


  Frontal bossing

  Centraal op het voorhoofd, vlak boven de wenkbrauwen hebben mannen vaak een prominente vorm van de schedel. Dit wordt in het Engels frontal bossing genoemd. Via een incisie (snede) in de haarlijn kunnen we het naar voren stekende bot weghalen. Dat gebeurt onder narcose. Doordat we de incisie in de haarlijn zetten ziet u er na de operatie niks meer van. Deze operatie kunnen we combineren met het aanpassen van de positie van uw wenkbrauwen en/of uw haarlijn.

   


 • Haarlijn

  Het verlagen van de haarlijn geeft het aangezicht een vrouwelijkere uitstraling. Door het mannelijke hormoon, testosteron, is er bij mannen vaak sprake van een terugtrekkende haarlijn en zogeheten inhammen. Vrouwen hebben over het algemeen een korter voorhoofd en een gelijke verdeling van haardikte. We kunnen de haarlijn verlagen door 2 incisies (snedes) te maken: één op het voorhoofd en de andere in de behaarde hoofdhuid. 


 • Wenkbrauwen

  Er is een duidelijk verschil tussen mannelijke en vrouwelijke wenkbrauwen. Mannelijke wenkbrauwen zijn vaak wat dikker en staan lager dan vrouwelijke wenkbrauwen. Daarnaast hebben ze rechter over de rand van de oogkas, terwijl bij vrouwen de wenkbrauw naar buiten toe (van de neus af) juist oploopt en op ongeveer tweederde deel van het oog weer naar beneden afbuigt. Het veranderen van de positie van de wenkbrauwen geeft dus een duidelijke verandering aan uw gezicht. Zeker wanneer u uw wenkbrauwen daarnaast epileert. Deze aanpassing kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. De plastisch chirurg bespreekt de juiste oplossing met u.

   


Ogen

Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke oogleden zit deels in de vorm van de ogen, maar zeker ook in het verschil van huid rondom de ogen. Het aanpassen van deze vorm en het verminderen van stugge huid bij mannen geeft vaak een vrouwelijke uitstraling.

lees meer

Ogen

Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke oogleden zit deels in de vorm van de ogen, maar zeker ook in het verschil van huid rondom de ogen. Het aanpassen van deze vorm en het verminderen van stugge huid bij mannen geeft vaak een vrouwelijke uitstraling. Zo’n (onder)ooglidcorrectie kunnen we in combinatie met andere ingrepen uitvoeren. De plastisch chirurg maakt samen met u een behandelplan.

 


Neus

De neus heeft een ingewikkelde vorm. Er bestaan verschillen tussen een mannelijke en vrouwelijke neus. Om uw neus te veranderen maken we voor de operatie een plan.

lees meer

Neus

De neus heeft een ingewikkelde vorm. Er bestaan verschillen tussen een mannelijke en vrouwelijke neus. De mannelijke neus is wat breder en boller. De tip van de neus is meestal ook breder bij mannen dan bij vrouwen. Ook staat de tip van de neus bij vrouwen vaak wat verder van het gezicht. De plastisch chirurg maakt (soms samen met de KNO-arts) vóór de operatie een plan om uw neus zo aan te passen dat deze er vrouwelijker uitziet.


Mond

De vorm van de mond kan het gezicht duidelijk vrouwelijker maken. De lippen van vrouwen zijn vaak voller dan de lippen van een man.

lees meer

Mond

De vorm van de mond kan het gezicht duidelijk vrouwelijker maken. De lippen van vrouwen zijn vaak voller dan de lippen van een man. Vaak wordt een filler (vulmiddel) gebruikt om uw lippen voller te maken. Dit wordt ingespoten in uw lippen. We kunnen uw lippen ook vullen met vet uit uw eigen lichaam. De plastisch chirurg bespreekt de voor- en nadelen van de technieken met u.


Kin en kaak

 • De kin heeft ook veel invloed op een vrouwelijke of mannelijke uitstraling. De kin is goed aan te passen.

  lees meer


  Kin

  De kin heeft ook veel invloed op een vrouwelijke of mannelijke uitstraling en de kin is goed aan te passen. Met lipofilling (vulmiddel) kunnen we een kleine aanpassing doen en met een implantaat kunnen we uw kin nog vrouwelijker maken. Wat voor u de juiste keuze is, bepaalt u samen met de plastisch chirurg.


 • Kaak

  De vorm van de kaak (ook wel de kaaklijn genoemd) van vrouwen en mannen is verschillend. Het aanpassen van de kaak is een ingewikkelde operatie waarbij we soms vragen of de kaakchirurg meedenkt. We bespreken de mogelijkheden met u adviseren u hierover. De plastisch chirurg en de kaakchirurg voeren vervolgens gezamenlijk de operatie uit.

   


Hals en nek

Vrouwen hebben gemiddeld genomen een wat smallere hals met een duidelijke overgang van de kaak naar de hals. Dit kunnen we bereiken met een hals-nek-lift waarbij u soms ook voor een facelift kunt kiezen. Of dit nodig is en of het in combinatie kan met een andere ingreep bespreekt de plastisch chirurg met u.


Adamsappel

U kunt de adamsappel helemaal of voor een deel laten verwijderen. Dit heet een adamsappelreductie. Een adamsappelreductie is een eenvoudige operatie en duurt ongeveer 30 minuten. Vaak wordt deze operatie onder narcose uitgevoerd in combinatie met andere behandelingen.

lees meer

Adamsappel

U kunt de adamsappel helemaal of voor een deel laten verwijderen. Dit heet een adamsappelreductie. Eerst controleert de chirurg hoeveel kraakbeen van het strottenhoofd verwijderd kan worden, zonder de stembanden te beschadigen die onder de adamsappel liggen. Vervolgens maakt de chirurg ongeveer 2 cm onder de kin een snee. Van daaruit wordt een tunneltje gemaakt om bij het kraakbeen van het strottenhoofd te komen. Na de operatie blijft er een klein dun litteken over.

 

Een adamsappelreductie is een eenvoudige operatie en duurt ongeveer 30 minuten. Vaak wordt deze operatie onder narcose uitgevoerd in combinatie met andere behandelingen. De risico’s van deze operatie zijn klein. U kunt tijdelijk last hebben van heesheid of pijn bij het slikken. In zeer zeldzame gevallen blijft iemand hees na de operatie. Dit komt dan door een beschadiging van de stemband, infectie en nabloeding.


Operatiedatum

Als we een operatie voor u inplannen krijgt u een voorlopige operatiedatum. Deze datum kan nog verschuiven door onvoorziene omstandigheden. Ongeveer een week voor uw operatie hoort u de definitieve operatiedatum.

Onze medewerkers


Radboudumc Expertise­centrum voor Geslacht & Gender

Het Radboudumc Expertisecentrum Geslacht & Gender houdt zich bezig met stoornissen/variaties van de geslachtelijke en/of geslachtschromosomale differentiatie.

lees meer

Afdeling Plastische Chirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.

lees meer

Kosten en vergoeding

Voor de vergoeding van de feminisatie operatie heeft u een machtiging nodig van uw zorgverzekering. Uw arts vraagt deze voor u aan. De aanvraag hiervoor wordt helaas nog vaak afgekeurd. U kunt bezwaar indienen tegen een eventuele afwijzing.

lees meer

Kosten en vergoeding

Voor de vergoeding van de feminisatie operatie heeft u een machtiging nodig van uw zorgverzekering. Uw arts vraagt deze voor u aan. De aanvraag hiervoor wordt helaas nog vaak afgekeurd. U kunt bezwaar indienen tegen een eventuele afwijzing.

Afwijzing

Wanneer uw zorgverzekering de aanvraag voor feminisatie afwijst, ontvangt u hierover bericht van uw zorgverzekeraar. Ook van de afdeling machtigingen van het Radboudumc ontvangt een afwijzingsbrief. Hierin vragen we u 1 van onderstaande opties te kiezen:

 1. U dient bezwaar in bij uw zorgverzekeraar.
 2. U betaalt de operatie zelf.
 3. U ziet af van de operatie in het Radboudumc.

U mailt uw keuze naar: machtigingen.plchir@radboudumc.nl. Indien u hierover gebeld wilt worden, kunt u dit aangeven in uw e-mail.

Zelf de operatie betalen

Wanneer u ervoor kiest de operatie zelf te betalen, sturen wij u een offerte.

Bezwaar indienen

U moet zelf schriftelijk bezwaar indienen bij uw zorgverzekering. In uw bezwaar moet u duidelijk aangeven waarom u deze operatie wilt laten uitvoeren en wat de klachten zijn. Daarnaast kunt een extra bezwaarschrift van dr. Nijhuis ontvangen. Vraag deze aan via een bericht in mijnRadboud gericht aan dr. Nijhuis dan ontvangt u het bezwaarschrift via mijnRadboud. Dit extra bezwaarschrift kunt u toevoegen aan uw eigen bezwaar.

 • Medewerkers
 • Intranet