Wat is een vulvaplastiek? ondiepe vagina

Een vulvaplastiek is een operatie waarbij een ondiepe vagina wordt gemaakt. Aan de buitenkant ziet deze eruit als een normale vagina met clitoris en schaamlippen, maar de binnenkant is maximaal 1 cm diep.

Verschillen met vaginaplastiek

 • Hersteltijd: Bij een vulvaplastiek herstelt u sneller dan bij een vaginaplastiek (penisinversie- of darmvaginaplastiek).
 • Niet spoelen of dilateren: Omdat de vulva geen diepte heeft, hoeft u de vulva niet te spoelen of dilateren. Alleen na de operatie spoelt u de wonden tot ze dicht zijn.
lees meer

Wat is een vulvaplastiek? ondiepe vagina

Een vulvaplastiek is een operatie waarbij een ondiepe vagina wordt gemaakt. Aan de buitenkant ziet deze eruit als een normale vagina met clitoris en schaamlippen, maar de binnenkant is maximaal 1 cm diep.

Verschillen met vaginaplastiek

 • Hersteltijd: Bij een vulvaplastiek herstelt u sneller dan bij een vaginaplastiek (penisinversie- of darmvaginaplastiek).
 • Niet spoelen of dilateren: Omdat de vulva geen diepte heeft, hoeft u de vulva niet te spoelen of dilateren. Alleen na de operatie spoelt u de wonden tot ze dicht zijn.

Combinatie met feminisatie

Het is in sommige gevallen mogelijk om de vulvaplastiek te combineren met een feminiserende operatie. Dit is een operatie waarbij we uw gezicht vrouwelijker maken. Het voordeel hiervan is dat u maar 1 herstelperiode heeft. Wanneer u dit wilt, kunt u dit bespreken tijdens uw intake.


Contact

Irene de Kroon-Heijmans

contactformulier

Wachttijd

In het Radboudumc is een wachttijd voor transgender operaties. 

bekijk informatie over de wachttijd

Over de behandeling


Vóór de operatie

Voordat u geopereerd wordt, heeft u een gesprek met de plastisch chirurg of physician assistant. Tijdens dit gesprek bespreken we uw wensen. Ook krijgt u informatie over bekkenbodemfysiotherapie, dingen die u zelf kunt doen voor de operatie en de risico’s en complicaties die bij deze operatie horen. Ook doen we lichamelijk onderzoek. 

lees meer

Vóór de operatie

Voordat u geopereerd wordt, heeft u een gesprek met de plastisch chirurg of physician assistant. Tijdens dit gesprek bespreken we uw wensen. Ook krijgt u informatie over bekkenbodemfysiotherapie, dingen die u zelf kunt doen voor de operatie en de risico’s en complicaties die bij deze operatie horen. Ook doen we lichamelijk onderzoek. Tijdens de operatie

Tijdens de operatie maakt de chirurg een ondiepe vagina van de huid en het weefsel van de penis. De zaadballen worden verwijderd en van de top van de penis, de eikel en de voorhuid maakt de chirurg een nieuwe clitoris en kleine schaamlippen.

lees meer

Tijdens de operatie

Bij de vulvaplastiek wordt een ondiepe vagina gemaakt van de huid en het weefsel van de penis. Er wordt géén vaginaholte gemaakt. De operatie wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. 

Tijdens de operatie brengt de chirurg eerst een urinekatheter in via de plasbuis. Een urinekatheter is een slangetje waardoor urine wordt afgevoerd. Daarna verwijderen we de zaadballen.

Vervolgens maken we een kleine opening in de spier van het perineum. Dit is nodig om de vulva er aan de buitenkant uit te laten zien als een echte vulva. Maar de snee is niet diep.

Vervolgens maakt de chirurg de huid van de penis los van de penis. Alleen het gedeelte dat aan de kant van de schaamheuvel zit, blijft vastzitten. Van de top van de penis en de voorhuid worden de clitoris en de kleine schaamlippen gemaakt. Doordat de chirurg hiervoor de bestaande zenuwbaan en bloedvaten gebruikt, blijft u hier gevoel in houden. De plasbuis wordt vrijgemaakt en ingekort tot aan de nieuwe ingang en vastgehecht. Ook wordt het zwellichaam verwijderd. 

De huid van de penis wordt vervolgens ingekort, omgeklapt en vastgehecht, zodat dit er uitziet als een vagina (maar zonder de holte). Van de huid die over is van de penis worden de buitenste schaamlippen gemaakt.


Na de operatie

Na de operatie komt de plastisch chirurg bij u langs om te vertellen hoe de operatie is gegaan. De verpleegkundigen houden in de gaten hoe het met u gaat. Zij vragen of u pijn heeft en geven u medicatie hiervoor. Geef gerust aan als u ondanks de medicatie nog veel pijn heeft.

lees meer

Na de operatie

Na de operatie komt de plastisch chirurg bij u langs om te vertellen hoe de operatie is gegaan. De verpleegkundigen houden in de gaten hoe het met u gaat. Zij vragen of u pijn heeft en geven u medicatie hiervoor. Geef gerust aan als u ondanks de medicatie nog veel pijn heeft.Complicaties

Tijdens of na de operatie kunnen er onbedoelde medische problemen (complicaties) ontstaan. Het verschilt per persoon hoe groot de kans op complicaties is. Ook kan het te maken hebben met uw gezondheid vóór de operatie.

lees meer

Complicaties

Tijdens of na de operatie kunnen er onbedoelde medische problemen (complicaties) ontstaan. Het verschilt per persoon hoe groot de kans op complicaties is. Ook kan het te maken hebben met uw gezondheid vóór de operatie.


Adviezen en leefregels na de operatieWondgenezing

 • Wanneer u na de operatie naar huis gaat, heeft u nog hechtingen. Deze lossen binnen enkele weken tot maanden vanzelf op.
 • Tijdens het dilateren kunnen hechtingen soms loslaten en kan de wond wat open gaan staan. Dit komt doordat dit gebied vaak vochtig is en onder spanning staat. De wonden die ontstaan, groeien binnen enkele weken vanzelf dicht. Het is belangrijk om uw wonden goed te verzorgen. Spoel het wondgebied 2 maal per dag met een lauwe douche schoon. Tijdens de wondgenezing worden er eiwitten aangemaakt. Dit geeft een geel laagje op de wonden. Dit is geen pus, maar bevordert het genezen van de wond. Probeer dit dus niet weg te spoelen.
 • Zolang u wonden heeft, lekt er wondvocht met soms wat (oud) bloed. Dit stopt vanzelf, zodra de wonden zijn genezen. U kunt een maandverband dragen om dit op te vangen. Verwissel dit verband regelmatig. Als het kan, laat dan het wondgebied aan de lucht drogen.
 • Er kunnen kleine stukjes huid van de schaamlippen en/of vagina afsterven. Dit kan een onaangename geur geven. Het lichaam stoot de dode huidcellen af, waarna wonden ontstaan die genezen. Houd het gebied goed schoon. Als de hoeveelheid van het afgestoten weefsel niet toeneemt en/of u geen koorts erbij krijgt, hoeft u hiervoor niet extra naar de poli te komen.  
 • Ook als er wonden zijn ontstaan, is het belangrijk dat u in beweging blijft en doorgaat met dilateren.
 • Kies stevige banken en stoelen uit om op te gaan zitten, dit bevordert het herstel. Het gaan zitten is vaak even gevoelig, maar dit trekt daarna weg. Let erop dat u goed op beide zitbotjes gaat zitten.
 • Het is normaal om af en toe een stekende pijn te voelen in het wondgebied, met name rondom de clitoris. Dit is een teken van herstel en ook dat de zenuw het nog doet. Dit kan zeker tot enkele maanden na de operatie voorkomen.


Activiteiten

 • Vanaf het moment dat u thuis bent, raden we aan om elke dag een klein stukje te wandelen en dit langzaam uit te breiden.
 • Een week na de operatie mag u weer lichte huishoudelijke activiteiten oppakken. Maar vermijd zwaar tillen en intensieve huishoudelijke taken tijdens de eerste 4 tot 6 weken.
 • Zolang u open wonden heeft mag u niet zwemmen, in bad of naar de sauna.
 • Fietsen is de eerste weken onprettig. U voelt zelf aan wanneer dit weer kan.
 • We raden af om in de eerste maanden seks te hebben, omdat de wond tijd nodig heeft om te genezen. Dit geldt ook als u geen pijn voelt. Het is belangrijk om eerst zelf uw veranderde lichaam te ontdekken en zelf een orgasme proberen te krijgen, voordat u iemand anders toelaat.


Ontlasten

Het is nooit goed om te persen maar zeker niet de eerste weken na de operatie, omdat u daarmee druk uitoefent op de operatiewond. Daarom is het belangrijk om de ontlasting soepel te houden: drink voldoende (minimaal 1,5 liter per dag) en zorg dat u vezelrijk eet. Als dit onvoldoende helpt, kunt u via de huisarts een recept voor extra vezels krijgen. Het kan prettig zijn om tijdens ontlasten met een schone, droge washand enige tegendruk te geven tegen de schaamlippen. De volgende tips kunnen helpen:

 • Zorg dat uw voeten plat op de grond staan als u op het toilet zit.
 • Zit met een bolle onderrug. Als dit niet lukt omdat u een verhoogd toilet hebt, plaats dan een klein krukje onder de voeten.
 • Probeer zo min mogelijk te persen. Komt de ontlasting moeilijk, adem dan een paar keer diep in en uit terwijl u de rug afwisselend hol en bol maakt en blijf vervolgens weer rustig zitten met een bolle onderrug.
 • Neem de tijd om de darmen rustig te legen.
 • Veeg de billen altijd achterlangs af, veeg vanaf de anus omhoog naar de rugzijde.  


Plassen

De plasstraal kan in het begin sproeiend zijn en/of wat meer naar voren gericht. Dit verbetert wanneer het operatiegebied genezen is en de zwellingen afnemen.

Soms kost het moeite om het plassen op gang te krijgen of lukt het niet om goed uit te plassen. De volgende tips kunnen helpen:

 • Ga altijd op het toilet zitten in plaats van erboven te hangen.
 • Zorg dat de voeten plat op de grond staan.
 • Ga rechtop zitten met het bekken iets voorover gekanteld (holle onderrug).
 • Ontspan de buik- en de bekkenbodemspieren: adem rustig diep in en blaas de lucht door getuite lippen rustig naar buiten (of probeer fluitend uit te blazen).
 • Laat eventueel een kraan lopen. Bij veel mensen denkt het lichaam dat het moet plassen als zij water horen stromen.
 • Probeer niet te persen. Door hard te persen, drukt u de plasbuis juist meer dicht.
 • Neem de tijd om goed uit te plassen.
 • Schommel na het plassen de blaas goed leeg door het bekken een paar keer voor- en achterover te kantelen (onderrug hol en bol maken).
 • Als plassen pijnlijk is doordat de urine langs de wonden loopt, giet dan tijdens het plassen water langs de vagina.

Meer informatie


Radboudumc Expertise­centrum voor Geslacht & Gender

Het Radboudumc Expertisecentrum Geslacht & Gender houdt zich bezig met stoornissen/variaties van de geslachtelijke en/of geslachtschromosomale differentiatie.

lees meer

Afdeling Plastische Chirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.

lees meer

Kosten van zorg

Een groot deel van de kosten van deze operatie worden vergoed. lees meer

Kosten van zorg

Een groot deel van de kosten van deze operatie worden vergoed:

 • De vaginaplastiek wordt vergoed door de zorgverzekering.
 • Het ontharen wordt vergoed als u door ons verwezen wordt naar het Rijnstate ziekenhuis.
 • De bekkenbodemfysiotherapeut wordt vergoed als u door ons verwezen wordt.
 • De dilatatieset en vaginale douche moet u zelf betalen.

Onze medewerkers

 • Medewerkers
 • Intranet