Adviezen voor thuis
na ontslag uit het ziekenhuis
- Wekadvies (indien de arts dit met u besproken heeft) in de eerste 24 uur na het letsel (iedere 2 uur wekken, controleren of uw kind goed aanspreekbaar is)
- Wees alert op verslechtering in de eerste dagen (toename van (hoofdpijn)klachten, sufheid, verwardheid, braken). Indien u verslechtering ziet, neem dan contact op met het Radboudumc.
- Vermijd te veel prikkels. Het gaat hierbij om prikkels van licht en geluid (schermen van bijv. telefoon of tv, lang lezen, maar ook visite en dergelijke).
- Vermijd contactsporten, trampolinespringen, klimrek, balsporten in de eerste 6 weken. Indien er afwijkingen op de hersenscan te zien waren, kan dit voor een langere periode worden geadviseerd.
- Let op tekenen van vermoeidheid. Las een pauze of rustmoment in bij tekenen van vermoeidheid om de hersenen te ondersteunen bij herstel.
Langere termijn
Veel kinderen knappen snel weer op na een periode van rustig aan doen. Hiervoor geldt: kijk goed wat uw kind aankan.
het is wel belangrijk om binnen enkele dagen na de hersenschudding te zorgen voor een rustige opbouw van activiteiten met ook een structuur in de dag. Opbouwen gebeurt op geleide van klachten. Het beste is om lichamelijke en mentale belasting af te wisselen met ontspanning.
Dat betekent dat uw kind ook snel weer naar school/kinderdagverblijf mag. Begin met een kort moment (bijvoorbeeld 2 uur per dag) en breid dit uit als het goed gaat.
Het gebruik van beeldschermen kan ook uitgebreid worden als u merkt dat uw kind er geen vermoeidheid van krijgt.
Let op:
- Sommige kinderen zijn na het hoofdletsel gevoeliger voor prikkels zoals harde geluiden, fel licht, een drukke omgeving. Probeer dit in het begin te vermijden maar ook langzaam op te bouwen.
- Sommige kinderen houden langer klachten. Heeft uw kind na 3 maanden nog last (hoofdpijn, concentratie, gedrag, sociaal emotioneel, motorisch), neemt u dan contact op met het ziekenhuis.
- Sommige problemen ontstaan pas op veel langere termijn, omdat de hersenen van kinderen nog volop in ontwikkeling zijn.
- Het is voor school belangrijk om op de hoogte te zijn van de aandachtspunten. Een consulent van de Educatieve Voorziening van het Radboudumc kan contact opnemen met u en/of school voor meer informatie.
- Voor meer informatie en uitgebreidere adviezen zie deze folder van de hersenstichting ‘Hoe verder na traumatisch hersenletsel?’