Tijdens de behandeling

De ingesmeerde huid wordt rood en kan kapot gaan. Dit is het doel van de behandeling. De huid rondom het ingesmeerde gebied kan ook reageren op de crème. De crème kan invloed hebben op het immuunsysteem waardoor u zich tijdelijk wat grieperig kunt voelen. Neem bij twijfel contact met ons op.

Op deze afbeeldingen kunt u het effect van de crème zien:

Voor de behandeling

Na het insmeren met de crème

6 maanden na de behandeling

Patiëntenzorg Behandelingen Imiquimod 5% crème bij oppervlakkig basaalcelcarcinoom

Wat is imiquimod 5% crème (Aldara®)?

Voor oppervlakkig (of superficieel) basaalcelcarcinoom kan imiquimod 5% crème een goede behandeloptie zijn. Imiquimod is een stof die het eigen immuunsysteem stimuleert om afwijkende huidcellen op te ruimen. Daarna komen er gezonde huidcellen voor in de plaats. lees meer

Wat is imiquimod 5% crème (Aldara®)?

Voor oppervlakkig (of superficieel) basaalcelcarcinoom kan imiquimod 5% crème een goede behandeloptie zijn. Imiquimod 5% crème wordt ook wel Aldara crème genoemd. 

Imiquimod is een stof die het eigen immuunsysteem stimuleert om afwijkende huidcellen op te ruimen. Daarna komen er gezonde huidcellen voor in de plaats. 

Imiquimod 5% crème kan gebruikt worden voor verschillende huidaandoeningen. Deze informatie gaat alleen over de behandeling van oppervlakkig basaalcelcarcinoom. Er zijn meerdere crème-behandelingen die worden toegepast bij oppervlakkige vormen van huidkanker en voorstadia hiervan. Uw behandelaar bespreekt samen met u welke behandeling geschikt is voor uw situatie.


De behandeling

Uw behandelaar bespreekt met u hoe vaak u de crème moet gebruiken. Meestal is dit 5 avonden achtereen, gedurende 6 weken. Imiquimod 5% crème zit in kleine zakjes. Open elke keer dat u de crème gebruikt een nieuw zakje.
 • was uw handen en de plek goed met milde zeep
 • breng een dunne laag crème aan en smeer 1 cm gezonde huid rond de plek mee
 • gooi het geopende zakje weg en was uw handen opnieuw
 • was na 8 uur de ingesmeerde plek met milde zeep en water
lees meer

De behandeling

Uw behandelaar bespreekt met u hoe vaak u de crème moet gebruiken. Meestal is dit 5 avonden achtereen, gedurende 6 weken. Lees de bijsluiter goed door.

Imiquimod 5% creme zit in kleine zakjes. Open elke keer dat u de crème gebruikt een nieuw zakje. Gebruik de crème voordat u naar bed gaat.

 • was uw handen en de plek goed met milde zeep
 • breng een dunne laag crème aan en smeer 1 cm gezonde huid rond de plek mee
 • gooi het geopende zakje weg en was uw handen opnieuw 
 • laat de crème 8 uur op uw huid zitten en neem geen bad of douche
 • was na 8 uur de ingesmeerde plek met milde zeep en water

Tijdens de behandeling

De ingesmeerde huid zal rood worden en kan kapot gaan. Dit is het doel van de behandeling. De huid rondom het ingesmeerde gebied kan ook reageren op de crème. De crème kan invloed hebben op het  immuunsysteem waardoor u zich tijdelijk wat grieperig kunt voelen. Neem bij twijfel contact met ons op.
 


Tijdens de behandeling

De ingesmeerde huid wordt rood en kan kapot gaan. Dit is het doel van de behandeling. Op de afbeeldingen kunt u het effect van de crème zien. lees meer

Na de behandeling

Na het stoppen van de behandeling geneest uw huid vanzelf binnen enkele weken. Houd er rekening mee dat u enkele weken rondloopt met rode plekken op het te behandelen gebied. Plan daarom samen met uw behandelaar zorgvuldig het moment van behandeling.

Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678 naar Plein A1 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A , Verdieping 1 en volg route 678 naar Plein A1 Oost
 • Medewerkers
 • Intranet