Patientenzorg Aandoeningen Basaalcelcarcinoom

Wat is een basaalcel­carcinoom?

Een basaalcelcarcinoom is een vorm van huidkanker. In 75 tot 80% van de gevallen gaat het bij huidkanker om deze vorm. Het komt vooral voor bij mensen van 45 jaar en ouder.

lees meer

Wat is een basaalcel­carcinoom?

Een basaalcelcarcinoom is een vorm van huidkanker. In 75 tot 80% van de gevallen gaat het bij huidkanker om deze vorm. Het komt vooral voor bij mensen van 45 jaar en ouder.

Oorzaak en ontstaan

Het basaalcelcarcinoom kan overal ontstaan maar komt het meest voor in het gezicht. Er is een aantal factoren dat het risico op een basaalcelcarcinoom vergroot. De belangrijkste hiervan is ultraviolette straling (UV-straling). De zon is een oorzaak van blijvende huidschade. Ook zonneapparatuur zoals zonnebanken straalt UV-straling uit. Hierbij bestaat een verband met onder andere de totale hoeveelheid UV-straling die u heeft opgedaan, teveel blootstelling aan UV-straling tijdens uw jeugd en het aantal keren dat u bent verbrand. Ook een bestralingsbehandeling in het verleden vergroot de kans op het ontwikkelen van deze vorm van huidkanker.

Naast bovengenoemde speelt uw huidtype een rol. Bepaalde erfelijke lichamelijke kenmerken beïnvloeden het risico op huidkanker. Mensen die snel verbranden en weinig tot niet bruinen hebben een grotere kans op een basaalcarcinoom.

Symptomen en verloop

Een basaalcelcarcinoom kan beginnen met een glad, glazig knobbeltje. Het groeit heel langzaam en zaait vrijwel nooit uit. Toch is het verstandig om een basaalcelcarcinoom goed te behandelen. Als u er niets aan doet, kan het in de diepte doorgroeien en weefsels onder de huid aantasten. Dat kan veel klachten geven en dan moet er vaak een uitgebreidere behandeling plaatsvinden.

Behandelplan 

Als u een basaalcelcarcinoom heeft, maakt uw behandelaar een behandelplan in overleg met u, op basis van een aantal factoren, zoals:

 • de groeiwijze
 • de plaats
 • de grootte

Contact

Polikliniek Dermatologie
Bereikbaar ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur. Bij spoed ook buiten kantooruren.

(024) 361 32 80

Onderzoek weefselonderzoek (huidbiopt)

Bij weefselonderzoek nemen we een stukje van uw huid weg. Dit heet een biopt. We onderzoeken dit weefsel onder de microscoop om de aard en ernst van uw aandoening beter te kunnen beoordelen. lees meer

Behandeling wat kunnen we doen?

Een basaalcelcarcinoom groeit langzaam en zaait (bijna) nooit uit. Hierdoor is het goed te behandelen. Welke behandeling het meest geschikt is, hangt af van de grootte, kwaadaardigheid en plek van de tumor. Uw behandelaar bespreekt de mogelijkheden en kiest samen met u de juiste behandeling.

 • De eerste keus van behandeling bij een basaalcelcarcinoom is om het door middel van een operatie te laten verwijderen.

  lees meer


Nacontrole

Zorg dat u zelf uw huid goed in de gaten houdt. Het is niet altijd nodig om bij de dermatoloog onder controle te blijven na de behandeling. Dit is afhankelijk van onder andere de plek, het subtype en de behandeling van het basaalcelcarcinoom.

UV-straling en huidkanker

De zon is de grootste oorzaak van huidkanker. Door blootstelling aan UV-straling ontwikkelen steeds meer patiënten blijvende huidschade en huidkanker. Het komt regelmatig voor dat patiënten meerdere keren huidkanker krijgen.

lees meer

UV-straling en huidkanker

Zon is de boosdoener van de meeste vormen van huidkanker. Het aantal huidtumoren neemt jaarlijks toe en 1 op de 5 Nederlanders krijgt in de loop van het leven ten minste één keer huidkanker. We zien steeds meer mensen die meerdere keren huidkanker krijgen.

Tips om huidkanker te voorkomen

 • Smeer u goed in: ruim, dik en frequent. Start er 15 tot 30 minuten voordat u de zon opzoekt mee. Het is verstandig om niet bedekte huid te beschermen met een zonnebrandcrème van ten minste factor 15. Voor kinderen, bij huidtype I en tijdens vrije tijd en vakantie is factor 30 verstandig. Uit onderzoek blijkt dat goed insmeren ervoor zorgt dat UV-straling minder DNA-schade geeft in de huid. Maar let op: insmeren betekent niet dat u langer kunt zonnen!
 • Naast zonnebrandcrème is het dragen van beschermende kleding ook belangrijk. Laat uw kinderen een T-shirt en petje dragen. Kalende mannen moeten ook hun hoofd bedekken of insmeren. 
 • Draag een goede zonnebril. 
 • Blijf op het heetst van de dag uit de zon (11.00-15.00u).
 • Zonnestralen gaan voor een deel ook door wolken of mist heen. Hierdoor kunt u ook bij bewolkt weer verbranden. Een strandparasol houdt 40 tot 50% van de UV-stralen tegen, afhankelijk van het soort stof.
 • Houd er rekening mee dat u in het water of op het strand sneller verbrandt door reflectie van zonlicht. 
 • Doe de zonnehemel of zonnebank de deur uit. Het voorbruinen onder een zonnebank beschermt  namelijk niet tegen verbranden in de zon. Ook kan de straling van bruiningsapparatuur het risico op huidkanker vergroten.
Meer informatie over zonlicht en de huid vindt u hier.

Afdeling Dermatologie

De afdeling Dermatologie richt zich op de behandeling van huidaandoeningen. Naast de zorg voor patiënten houden we ons ook bezig met onderwijs en onderzoek.

lees meer

Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker.

lees meer