Patientenzorg Aandoeningen Basaalcelcarcinoom

Wat is een basaalcel­carcinoom?

Een basaalcelcarcinoom is een vorm van huidkanker. In 75 tot 80% van de gevallen gaat het bij huidkanker om deze vorm. Het komt vooral voor bij mensen van 45 jaar en ouder.

lees meer

Wat is een basaalcel­carcinoom?

Een basaalcelcarcinoom is een vorm van huidkanker. In 75 tot 80% van de gevallen gaat het bij huidkanker om deze vorm. Het komt vooral voor bij mensen van 45 jaar en ouder.

Oorzaak en ontstaan

Het basaalcelcarcinoom kan overal ontstaan maar komt het meest voor in het gezicht. Er is een aantal factoren dat het risico op een basaalcelcarcinoom vergroot. De belangrijkste hiervan is ultraviolette straling (UV-straling). De zon is een oorzaak van blijvende huidschade. Ook zonneapparatuur zoals zonnebanken straalt UV-straling uit. Hierbij bestaat een verband met onder andere de totale hoeveelheid UV-straling die u heeft opgedaan, teveel blootstelling aan UV-straling tijdens uw jeugd en het aantal keren dat u bent verbrand. Ook een bestralingsbehandeling in het verleden vergroot de kans op het ontwikkelen van deze vorm van huidkanker.

Naast bovengenoemde speelt uw huidtype een rol. Bepaalde erfelijke lichamelijke kenmerken beïnvloeden het risico op huidkanker. Mensen die snel verbranden en weinig tot niet bruinen hebben een grotere kans op een basaalcarcinoom.

Contact

Polikliniek Dermatologie
Bereikbaar ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur. Bij spoed ook buiten kantooruren.

(024) 361 32 80

Symptomen en verloop

Een basaalcelcarcinoom kan beginnen met een glad, glazig knobbeltje. Het groeit heel langzaam en zaait vrijwel nooit uit. Toch is het verstandig om een basaalcelcarcinoom goed te behandelen.

lees meer

Symptomen en verloop

Een basaalcelcarcinoom kan beginnen met een glad, glazig knobbeltje. Het groeit heel langzaam en zaait vrijwel nooit uit. Toch is het verstandig om een basaalcelcarcinoom goed te behandelen. Als u er niets aan doet, kan het in de diepte doorgroeien en weefsels onder de huid aantasten. Dat kan veel klachten geven en dan moet er vaak een uitgebreidere behandeling plaatsvinden.

Als u een basaalcelcarcinoom heeft, maakt uw behandelaar een behandelplan in overleg met u, op basis van een aantal factoren, zoals:
 • de groeiwijze
 • de plaats
 • de grootte

Onderzoeken

 • Als u symptomen vertoont die kunnen passen bij huidkanker, kunt u het beste naar de huisarts gaan. Uw huisarts beoordeelt de plek en kijkt of er aanvullend onderzoek nodig is.

  lees meer


  Naar uw huisarts

  Als u symptomen vertoont die kunnen passen bij huidkanker, kunt u het beste naar de huisarts gaan. Uw huisarts beoordeelt de plek en kijkt of er aanvullend onderzoek nodig is. Daarna wordt bepaald of de huisarts u zelf kan behandelen of dat een verwijzing naar de dermatoloog nodig is. Bij (verdenking op) huidkanker is het belangrijk dat de gehele huid wordt nagekeken. Het komt regelmatig voor dat er nog andere verdachte plekken gevonden worden.

 • Anamnese

  Een anamnese is een (intake)gesprek met uw behandelaar. Tijdens dit gesprek bespreken wij uw klachten en ziektegeschiedenis met u en brengen we andere relevante zaken in kaart. Soms wordt een deel van het gesprek door een co-assistent (student in opleiding tot arts) gevoerd.

 • Lichamelijk onderzoek

  Na het gesprek met uw behandelaar (anamnese), waarin u over uw klachten heeft verteld, volgt het lichamelijk onderzoek. Vaak verricht een co-assistent (student in opleiding tot arts) het eerste onderzoek. Als u op de afdeling Dermatologie wordt gezien kijken we naast de plek of plekken waar het om gaat ook de rest van uw gehele huid na. Vaak vinden we bij toeval namelijk ook andere plekken. De dermatoloog gebruikt bij het onderzoek van de huid vaak een speciaal vergrootglas (dermatoscoop). Soms wordt er ook gevoeld naar de lymfeklieren om te beoordelen of deze vergroot zijn. Het kan zijn dat u door een andere specialist wordt beoordeeld in verband met huidkanker en dat u nog niet door een dermatoloog bent beoordeeld. Deze specialist verwijst u dan meestal naar een dermatoloog om de rest van de huid zorgvuldig te inspecteren.

 • Beeldvormend onderzoek

  In sommige gevallen kan ervoor gekozen worden om in verband met een huidkankerplek verder beeldvormend onderzoek te doen. Meestal is dit niet nodig. Bij beeldvormend onderzoek kunt u denken aan een echografisch onderzoek van lymfeklieren of een CT- of MRI-scan. Wanneer dit nodig is, bespreekt uw behandelaar dit met u.

Behandeling wat kunnen we doen?

Een basaalcelcarcinoom groeit langzaam en zaait (bijna) nooit uit. Hierdoor is het goed te behandelen. Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van de grootte, kwaadaardigheid en plek van de tumor. Uw behandelaar bespreekt de mogelijkheden en kiest samen met u de juiste behandeling.

 • De eerste keus van behandeling bij een basaalcelcarcinoom is om het door middel van een operatie te laten verwijderen.

  lees meer


Nacontrole bij een basaalcel­carcinoom

Het is niet altijd nodig om bij de dermatoloog onder controle te blijven na de behandeling van een basaalcelcarcinoom. Uw behandelaar weegt dit samen met u af.

lees meer

Nacontrole bij een basaalcel­carcinoom

Het is niet altijd nodig om bij de dermatoloog onder controle te blijven na de behandeling van een basaalcelcarcinoom. Uw behandelaar weegt dit samen met u af. Hierbij worden onder andere de plek, het subtype en het type behandeling van het basaalcelcarcinoom meegewogen. Als u veel zonschade aan de huid heeft of vaker een huidkankerplek heeft gehad, adviseren we in veel gevallen een periodieke controle van de dermatoloog. Bij de controles wordt het litteken zorgvuldig gecontroleerd en wordt de gehele huid nagekeken op eventuele nieuwe plekken. Dit omdat er een verhoogde kans bestaat op het krijgen van andere huidkankerplekken als iemand ooit een keer huidkanker heeft gehad. Het is ook belangrijk om zelf uw huid goed in de gaten te houden en bij nieuwe of veranderende plekken laagdrempelig de huisarts of dermatoloog mee te laten kijken.

UV-straling en huidkanker

De zon is de grootste oorzaak van huidkanker. Door blootstelling aan UV-straling ontwikkelen steeds meer patiënten blijvende huidschade en huidkanker. Het komt regelmatig voor dat patiënten meerdere keren huidkanker krijgen.

lees meer

UV-straling en huidkanker

Zon is de boosdoener van de meeste vormen van huidkanker. Het aantal huidtumoren neemt jaarlijks toe en 1 op de 5 Nederlanders krijgt in de loop van het leven ten minste één keer huidkanker. We zien steeds meer mensen die meerdere keren huidkanker krijgen.

Tips om huidkanker te voorkomen

 • Smeer u goed in: ruim, dik en frequent. Start er 15 tot 30 minuten voordat u de zon opzoekt mee. Het is verstandig om niet bedekte huid te beschermen met een zonnebrandcrème van ten minste factor 15. Voor kinderen, bij huidtype I en tijdens vrije tijd en vakantie is factor 30 verstandig. Uit onderzoek blijkt dat goed insmeren ervoor zorgt dat UV-straling minder DNA-schade geeft in de huid. Maar let op: insmeren betekent niet dat u langer kunt zonnen!
 • Naast zonnebrandcrème is het dragen van beschermende kleding ook belangrijk. Laat uw kinderen een T-shirt en petje dragen. Kalende mannen moeten ook hun hoofd bedekken of insmeren. 
 • Draag een goede zonnebril. 
 • Blijf op het heetst van de dag uit de zon (11.00-15.00u).
 • Zonnestralen gaan voor een deel ook door wolken of mist heen. Hierdoor kunt u ook bij bewolkt weer verbranden. Een strandparasol houdt 40 tot 50% van de UV-stralen tegen, afhankelijk van het soort stof.
 • Houd er rekening mee dat u in het water of op het strand sneller verbrandt door reflectie van zonlicht. 
 • Doe de zonnehemel of zonnebank de deur uit. Het voorbruinen onder een zonnebank beschermt  namelijk niet tegen verbranden in de zon. Ook kan de straling van bruiningsapparatuur het risico op huidkanker vergroten.
Meer informatie over zonlicht en de huid vindt u hier.

Ondersteunende zorg

Kanker en de behandeling van kanker kunnen zwaar voor u en uw naasten zijn. Niet alleen kunt u last hebben van lichamelijke klachten, ook op persoonlijk of professioneel vlak kunnen u en uw naasten tegen knelpunten aanlopen.

lees meer

Ondersteunende zorg

Kanker en de behandeling van kanker kunnen zwaar voor u en uw naasten zijn. Niet alleen kunt u last hebben van lichamelijke klachten, ook op persoonlijk of professioneel vlak kunnen u en uw naasten tegen knelpunten aanlopen. Om deze knelpunten te herkennen èn bespreekbaar te maken, maken we tijdens uw behandeling op vaste momenten gebruik van de Lastmeter. De Lastmeter is een korte vragenlijst waarop u kunt aangeven hoe het met u gaat en welke problemen u mogelijk ervaart op lichamelijk, emotioneel, sociaal, praktisch en spiritueel gebied. Uw casemanager zal de vragenlijst met u doornemen en uw behoefte aan zorg met u in kaart brengen. Samen met uw casemanager en behandelend arts kunt u vervolgens beoordelen of een doorverwijzing naar een gespecialiseerde zorgverlener u kan ondersteunen bij uw behandeling(en).

Voor jongeren en jongvolwassenen (AYA’s, 18-35 jaar) en ouderen (70+) bieden we gespecialiseerde, leeftijdspecifieke ondersteuning. AYA’s kunnen terecht bij de AYA-poli; ouderen krijgen steun van een ouderenconsulent.

Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker.

lees meer

Afdeling Dermatologie

De afdeling Dermatologie richt zich op de behandeling van huidaandoeningen. Naast de zorg voor patiënten houden we ons ook bezig met onderwijs en onderzoek.

lees meer